2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 345,00 Ft | CHF: 379,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Átírta a kormány a választási törvényt, de kinek jó ez?

Hirdetés

Átírta a kormány a választási törvényt, de kinek jó ez?

Az Országgyűlés kedden szavazott a választási eljárási szabályok módosításáról. A csomag része többek között, hogy a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell indítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani, ahogy az is, hogy az önkormányzati választások előtti egy évben már nem tartanak egyéni időközi választásokat, a megüresedett mandátum betöltésére a jelölőszervezet küldhet más képviselőt a testületbe.

A Párbeszéd – Zöldek rögtön bejelentette, hogy álláspontjuk szerint Alaptörvényt sért a választási törvény módosítása, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mit jelent a gyakorlatban?

A Political Capital elemzésében hangsúlyozta,

bár látszólag csak kis súlyú módosításokat eszközölt, a Fidesz arra játszhat, hogy azokban a városokban, ahol lesz közös, győzelemre esélyes ellenzéki polgármesterjelölt, a képviselő-testületi többség az eddigieknél is nehezebben álljon össze mögötte. A spórolás mint indok is igaz lehet – csak nem a közpénzzel kívánnak takarékoskodni.

Hirdetés

Az intézet gyakorlati példákat is hozott, például Soroksáron nem hoz jelentős változást a módosítás, az eddigi öt helyett hat jelöltre lesz szükség a listaállításhoz. A másik példa Debrecen, ahol tizenkettő helyett 2024-ben tizenhat jelöltet kell állítania azoknak, akik kompenzációs mandátumra is pályáznának, „a kisebb politikai erőknek ez döntő jelentőségű kérdés, egyéni mandátumszerzésre ugyanis kevés esélyük van, a jelöltjeik által begyűjtött szavazataikat viszont kompenzációslistás-mandátumra válthatják”.

Úgy vélekednek, a kisebb támogatottságú pártokat és a civil szervezeteket hátrányosan érintheti a módosítás, leginkább azokat, akiknek helyben kevés bevethető jelöltjük van.

A legkézenfekvőbb a Magyar Kétfarkú Kutyapártra gondolni, de a legtöbb érintett településen a parlamenti ellenzéki pártok nagyobb felének is gondot okozna önállóan kiállítani a szükséges számú jelöltet. Vélhetően a szétesett, de az önkormányzati választásig valamilyen módon mégis együttműködésre hajlandó ellenzéki erők koordinációjának mozgásterét igyekszik beszűkíteni a friss módosítás

– fogalmaztak.

A Political Capital kifejtette: „A hatályos szabályozás szerint két párt vagy pártszövetség feloszthatta a nagyobb települések egyéni kerületeit úgy, hogy csak egy vagy két körzetben kellett egymás ellen ringbe szállniuk. A huszonhárom debreceni kerületet például bármely két ellenzéki párt vagy pártszövetség feloszthatta egymás között úgy, hogy 11-11 kerületben csak az egyikük indult, és csak egyetlen körzetben kellett egymással szemben is jelöltet állítaniuk. Ugyanez a két politikai erő most már nem fog tudni ilyen fájdalommentesen osztozkodni: 7-7 helyen állíthatnak csak önálló jelöltet, míg kilenc körzetben egymás ellen is el kell indulniuk.”

Az intézet úgy látja, a módosítás az együttműködés felé löki az ellenzéki pártokat, „ami a száraz választásmatematika szerint még kedvezhetne is nekik”, és egyébként is valamilyen módon kooperálva kívánnak indulni az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/26/valasztasi-torveny-orszaggyules-parlament-fidesz-kdnp-ellenzek-onkormanyzati-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

20 ezer penészes, jelöletlen tojást foglalt le a NAV – videó

Sem a tojások héján, sem pedig a csomagolásukon nem volt jelölés és az árut nem …