2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Átírhatja-e a helyi politikai erőviszonyokat ez az ügy?

Hirdetés

Átírhatja-e a helyi politikai erőviszonyokat ez az ügy?

A debreceni akkumulátorgyár építése körül kialakult feszültséggel több cikkben is foglalkoztunk, például a tettlegességig fajuló közmeghallgatásról itt írtunk. A CATL-beruházás ellen tüntetés is volt a városban, miközben népszavazási kezdeményezések is indultak.

Az LMP először helyi referendumot kezdeményezett, a két kérdés át is ment a helyi választási bizottságon, de a párt nem vette fel az aláírásgyűjtő íveket. Később bejelentették, hogy országos népszavazást kezdeményeznek, ennek kérdése viszont nem konkrétan a debreceni beruházásról szól, hanem a hasonló beruházások sorsának helyi népszavazáson történő eldöntéséről: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A Momentum helyi szinten tartana népszavazást, a kérdésüket be is nyújtották, így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

Hirdetés

Van egy harmadik népszavazási kezdeményezés is, ez a Mi Hazánkhoz fűződik, helyi szintű referendumot tartanának az alábbi kérdésről: „Egyetért-e Ön azzal, hogy olyan veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesülhessen, vagy üzemelhessen Debrecen közigazgatási területén belül, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása meghaladja az évi százezer tonna, vagy az ivóvízigénye eléri a napi tízezer köbméter értéket?”

Pénteken Jármi Péter (LMP – Magyarország Zöld Pártja), Madarasi István (Magyar Szocialista Párt) és Mándi László (Momentum Mozgalom) közös sajtótájékoztatón beszéltek többek között arról, hogy helyi politikusként kötelességüknek érzik a segítségnyújtást „a lakosság hiteles tájékoztatásában és a véleménynyilvánításhoz szükséges aláírások gyűjtésében”.

A vitaesten is téma volt

Menczer Tamás és Tompos Márton január 26-i nyilvános vitáján is a témák között szerepelt az akkumulátorgyár ügye. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az ellenzéki kritikákkal kapcsolatban elmondta, Németországban ugyanez a cég épített gyárat, aminek a szocialista és zöld politikusok tapsoltak.

Tompos Márton, a Momentum képviselője az akkumulátorgyár ügyében arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez rengeteg áram és víz kell, miközben Magyarország jelentős részben importálja az energiát, és visszatérő aszállyal küzd. Az ellenzéki politikus úgy gondolja, hogy Debrecen helyzetét kell nézni, amikor megítélik a kérdést. A kritikák között szerepelnek a környezetvédelmi aggályok, valamint a lakosság megfelelő tájékoztatásának a hiánya is.

Az államtitkár szerint is fontos megnézni a lehetőségeket és az erőforrásokat, „kétségtelenül nagy vízigénye van egy ilyen gyárnak”. A hasonló gyárakat azért tartja fontosnak, mert belátható időn belül az új autók többsége valamilyen szinten elektromos módon működik, ez a jövő autóipara, ezért is van óriási verseny a hasonló beruházásokért. A vízigényre vonatkozó aggályokat azzal igyekezett eloszlatni, hogy a gyár 70-80 százalékban szürkevízzel tud működni, ez nem ivóvíz, hanem […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/03/debrecen-akkumulatorgyar-gyarepites-ellenzek-fidesz-nepszavazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat az időjárásban, visszatérnek a fagyok

SzombatA déli órákig a déli területeken még előfordulhat eső; majd felhőátvonulások lesznek, melyekből elszórtan alakul …