2020. december 6., vasárnapMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.06. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első szakaszát

Hirdetés

Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első szakaszát

Az idei év egyik legjelentősebb közlekedési fejlesztéseként értékelte a főpolgármester és a BKV vezérigazgatója a pesti fonódó villamoshálózat első elemének átadását. 

 A külső szemlélő számára talán kevésbé látható, hogy milyen sokrétű, összetett feladatot jelentett a pesti fonódó első ütemének, a Haller deltának az építése, és mekkora lépés ez a budapesti közlekedésben. Valójában az idei év egyik legjelentősebb villamosközlekedést érintő fejlesztésének helyszínén állunk

– fogalmazott
Bolla Tibor, a közlekedési cég első embere. 

Egy apró, de nagyon fontos lépés ez az átadás. Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb közlekedési fejlesztése volt a budai fonódó villamoshálózat, amely több önkormányzati cikluson
átnyúlva valósult meg, és
ami nagymértékben javította a budai oldal közösségi közlekedését. Tulajdonképpen ezt a programot szeretnénk Pesten is megvalósítani.

Hirdetés

 tette hozzá Karácsony Gergely, Budapest első embere.

bkv villamos.png

Fotó: bkk.hu

Tehát kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás a fővárosnak. A holdra szálláshoz persze csak annyiban hasonlítható a hangzatos Haller delta projekt, hogy szintúgy csillagászati összegekbe kerül. Kétmilliárd forintot emésztett fel, hogy összekössék a ferencvárosi Haller utca sínpályáját a Soroksári úton a belváros felé haladó 2-es villamos vonalával, ami a későbbiekben hozzájárulhat a hálózat fonódásához. Hogy mi fért bele ebbe az összegbe?

  • Megépült 1204 méter vágány,
  • 8 kitérő,
  • 3 vágányátszelés,
  • váltófűtés,
  • 770 méter távközlési és közvilágítási kábel,
  • 29 felsővezeték-tartó oszlop,
  • közúti jelzők és lámpák,
  • akadálymentesített megállók,
  • és az építkezés miatt szükségessé vált fakivágások miatt ültettek 51 új fát.
bkv ganz

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Nem akarunk zöldségeket beszélni, de a zöldítés a járművekre is ráférne. Márpedig Karácsony és Bolla beszédéhez most is egy majd félszáz éves Ganz villamos szolgáltatta a hátteret, amely mind konstrukciójában, mind energiafelhasználásában elmarad a modern CAF villamosok mögött. Amelyeknek a beszerzését belengették ugyan, mégsem vették meg az opciós jog alapján lehívható félszáz új szerelvényt. Ehhez ugyanis európai bankhitel kellene a fővárosnak, ahhoz viszont kormányzati hozzájárulás. De az Orbán-kormány nem mondta ki az áment. Pedig ilyen visszatérítendő kölcsönt vett fel Budapest előző városvezetése, sőt, maga a kabinet is. Tarlós Istvánnak engedték, Karácsonynak nem.

Kapcsolódó
<h2 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/06/kozlekedes_bkv_fonodo_villamos_pest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Érd LMP-s alpolgármestere lesz a DK-s Bősz Anett kihívója

Érd LMP-s alpolgármestere lesz a DK-s Bősz Anett kihívója

Bősz Anett, a liberálisok elnöke lesz a Demokratikus Koalíció jelöltje Pest megye 1-es számú körzetében a …