2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 401,00 Ft | USD: 392,00 Ft | CHF: 412,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Árat emelnek a könyvelők a katából kieső vállalkozóknak

Hirdetés

Árat emelnek a könyvelők a katából kieső vállalkozóknak

Az új katatörvény bejelentése nemcsak az adóhatóság által nyilvántartott 450 ezer vállalkozásnak okoz komoly fejtörést, hanem a könyvelők számára is új helyzetet teremtett, számos hátránnyal. A törvénymódosítás után az átalányadózás jelenthetne megoldást, a Billingo által megkérdezett könyvelők válaszaiból azonban az szűrhető le, hogy nem lesz problémák nélküli az átállás.

A könyvelők átlagosan 5–20 ezer forintos áremelést terveznek az átalányadózásra váltó ügyfeleiknek,

Hirdetés

és bár a jelenlegi helyzet miatt sokuk foglalkozik az erre a formára átváltó ügyféllel, a válaszadók több mint egyharmada nem hajlandó pluszmunkát végezni az átállás miatt – derül ki a felmérésből.

A kutatás július 26. és 28. között készült, közel ezer könyvelő adott válaszokat a kérdésekre. A résztvevők 43,8 százaléka egyéni könyvelőként, 54,7 százalékuk könyvelőirodaként vállal ügyfeleket, utóbbiak 42,67 százaléka könyvelőiroda tulajdonosaként vett részt a felmérésben.

A katatörvény módosítása nemcsak az így adózók, hanem a könyvelők életét, munkavégzési lehetőségeit is jelentősen befolyásolja. A kutatásban részt vevők közül a legtöbben azt sérelmezik, hogy nincsenek biztosítva számukra általános megoldások, mindenkivel egyesével kell elfogadtatni a többletadózást, és az is nagy terhet jelent, hogy túl rövid időt kaptak az átállásra.

Az új törvény megakadályozza a katásokat abban, hogy cégeknek számlázzanak, pedig a kedvező adómód lényegesen megkönnyítette a vállalkozók helyzetét. 

A megkérdezett könyvelők 98 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/02/kata-katatorveny-konyvelok-aremeles-atalanyadosok-adozas-szamla-szamlazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rendkívüli hír: a Molnak köszönhetően újraindul a Barátság kőolajvezeték

A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány …