2023. január 31., keddMa Marcella napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.01.31. Marcella Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Áradó folyók: utakat zártak le, családokat telepítettek ki

Hirdetés

Áradó folyók: utakat zártak le, családokat telepítettek ki

Nemcsak szokatlanul enyhe időt, de rekordmennyiségű csapadékot is hozott a január. Az ország nagy részén tíz nap alatt már a január havi csapadékösszeg duplája lehullott, és következő napokban további esőzésekre lehet számítani. A nagy mennyiségű csapadékot pedig folyóink és tavaink és megérezték.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság térképe szerint több helyen is árvízvédelmi készültség van. A Sajón és a Tarnán a vízszint elérte a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében hömpölygő Sajó ki is lépett medréből, emiatt szerda este lezárták a Putnok és Sajóvelezd közötti mellékút mintegy 1,5 kilométeres szakaszát, majd csütörtök hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti alsóbbrendű út egy kilométeres szakaszát is. 

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád vármegyei Ipolytarnócon is az Ipoly folyó kritikus vízszintemelkedése miatt, amely már lakóházakat is veszélyeztetett. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy hattagú családnak a folyó áradása miatt el kellett hagynia az otthonát Ipolytarnócon, akiket a karitatív szervezet fogadta be. 

Hirdetés

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat. Az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek. Romhányi Tamás kitért arra is, hogy az ugyancsak Nógrád vármegyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, amelynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel a szeretetszolgálat bevitte a településre, és családoknál helyezte el az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna.

A Szuha patak áradása miatt teljes szélességében lezárták a 21-es főútról Csécsére vezető utat is, amely járhatatlanná vált. Buda Gábor, a rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője az MTI-vel közölte, hogy a napok óta tartó esőzés miatt megáradt a Szuha patak, a vize kifolyt az úttestre, ezért a 21-es számú főút és Csécse község között lévő 2127-es számú összekötő utat bizonytalan ideig lezárták.

Még több folyó indulhat áradásnak

De gyorsan emelkedik a vízszint a Zagyván is, amely mentén több helyen van másod- és elsőfokú készültség. A heves esőzés a kisebb patakokat sem kímélte. Az Időkép beszámolója szerint a borsodi Jósva-patak, valamint a Ménes-patak is <a href="https://www.idokep.hu/hirek/josvafon-es-szogligeten-is-a-viz-az-ur" id="hyperlink_97a00d6b417d88b6bb9b0cc872dcdee1" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/19/aradas-arviz-sajo-ipoly-tarna-zagyva-arvizvedelmi-keszultseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rajzszakkör a Hősök terén: 16 ezer hiányjel szimbolizálja, hogy mekkora a baj az oktatásban

Rajzszakkör a Hősök terén: 16 ezer hiányjel szimbolizálja, hogy mekkora a baj az oktatásban

„16 140. Ez csak egy szám. Ennyi pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. De minden szám …