2023. február 1., szerdaMa Ignác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
2023.02.01. Ignác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 388,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 387,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Áradások, esőrekord, havazás: eláztatja az országot a sok csapadék

Hirdetés

Áradások, esőrekord, havazás: eláztatja az országot a sok csapadék

Peremfelhővel, jégesővel és viharos széllökésekkel vonuló zivatarláncra ébredtünk szerdán. A zivatarok a Duna–Tisza közétől északkelet felé tartanak, míg az Északi- és Dunántúli-középhegységben már havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az ország nagy területén már a január havi csapadékösszeg duplája lehullott az elmúlt tíz nap alatt.

Kiadós esőt hozott a kedden érkezett, jelenleg is az ország felett lévő légörvény, amelynek hatására az eső, zápor mellett zivatarok is kialakultak. A legtöbb eső a Dél-Dunántúlon, valamint a Balaton–Budapest tengelyben esett. A Facebook-bejegyzéshez készített infografika szerint a Somogy vármegyei Babócsán 31 milliméter eső esett 24 óra alatt, Nemeskisfalud községben pedig 30,8 millimétert mértek. Hozzátették: a fővárosban lehullott – Budapest-Pestszentlőrincen mért – 28 milliméter eső valószínűleg új napi rekord is lesz.

A szél főként az Alföldön erősödött meg nagy területen, néhol viharos széllökések is előfordultak. Az elmúlt tíz napban lehullott csapadék mennyiségét vizsgálva az ország nagyobb részén már lehullott a januári havi átlag, de egy délnyugat–északkelet sávban már ennek kétszerese is leesett ugyanennyi idő alatt.

Áradásokra figyelmeztetnek

Az infografika szerint a délnyugat–északkelet sávban nem ritka a 70 millimétert megközelítő vagy az azt meghaladó csapadékmennyiség sem tíz nap alatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábbi figyelmeztetése szerint a következő napok nagy esőzései áradásokat is okozhatnak Magyarországon.

Hirdetés

Az ország északkeleti harmadán várható a legtöbb eső, a lehulló csapadék mennyisége nagy eséllyel a 20 millimétert is meghaladja, sőt vasárnap délutánig Debrecenben 44, a Tisza-tónál 40, Szegednél 39, Miskolcon 37, Nyíregyházán 36 milliméter csapadék várható. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a héten a Sajón, a Tarnán és a Zagyván az elsőfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó, a Bodrogon a másodfokú árvédelmi készültségi szint közelébe emelkedő vízállások várhatók.

Az Időkép beszámolója szerint a legtöbb hó eddig az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn esett, ahol már 20 centi a hó vastagsága. Az Időkép beszámolója szerint azonban a hőmérséklet szerda reggelre átmenetileg már 2 fokig emelkedett, és a hó olvadni kezdett, de nem sokkal később a hőmérséklet újra csökkenni kezdett.

De kifehéredett Dobogókő is, mivel az ország északnyugati felére már a magasban megkezdődött a hidegebb levegő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/18/idojaras-elorejelzes-csapadek-aradas-havazas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kövér László házelnök is nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatát

Kövér László házelnöknek nincsen a tulajdonában ingatlan. 5,8 millió forintnyi megtakarítása van, valamint több mint …