2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Amikor a húsvéti nyúl a Mikulás

Hirdetés

Amikor a húsvéti nyúl a Mikulás

A fölösleges névelő

A sztálini mintára készült első alkotmányt, az 1949. évi XX. törvényt a rendszerváltozás idején alaposan átfésülték; ennek során kidobták belőle a pártállamra, annak működésére vonatkozó rendelkezéseket, és egyidejűleg beletették a jogállam kereteit adó szabályokat. Igen ám, de a jogalkotók figyelmét elkerülte egy rendelkezés, annak is egyetlen betűje:

Az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai a pártnak, és az Alkotmánybíróság hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak.

Ez az »a« betű, ami itt ragadt az egypártrendszerből, még több mint két évtizedig az alkotmányban maradt! A bakira egy, az Egyesült Államok­ban élő magyar tudós hívta fel a figyelmet, aki felfedezése után levelet írt az Alkotmány­bíróság és az Or­szággyűlés el­nökének is. Az ügyet 2004-ben Mécs Imre karolta fel, aki törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a parlament végre kiiktassa a magyar jogrendből az 1949. évi XX. törvény 32/A. § (5) bekezdésében található határozott névelőt. 

Az indítvány tárgyalására kijelölték az alkotmány- és igazságügyi bizottságot, majd hat évig nem történt semmi.

Hirdetés

A parlament hosszas előkészületek után, 2010. november 16-án fogadta el azt a módosítást, ami végre-valahára száműzte az alkotmányból a fölösleges névelőt. Aztán másfél évvel később az alkotmányt az Alaptörvény váltotta fel.

Tenorista bűncselekmény

Nem minden bakit sikerült kigyomlálni. Immár több mint húsz éve van hatályban a Magyar Köztársaság Kormánya és Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának Kormánya között a kábítószerek illegális forgalma, a szervezett bűnözés, a nemzetközi terrorizmus és az illegális migráció elleni harcban történő együttműködésről szóló, Londonban, 2000. február 9-én aláírt Egyetértési Nyilatkozat kihirdetéséről szóló 146/2000. (VIII. 23.) Korm. rendelet. A nyilatkozat egyik rendelkezése szó szerint ezt tartalmazza:

A nemzetközi terrorizmus elleni fellépés céljából a Résztvevők információt cserélnek a terrorista csoportokról, a tenorista bűncselekményekről, valamint a terrorizmus elleni fellépés és a terrorista cselekmények kezelésének módszereiről.

Miféle bűncselekményekről cserélnek információt? Hamis éneklésről? Énektechnikai hibákról?

Tenorista bűncselekmények  kormányrendeletben

Légi jármű mint elkövető

Kisiklott paragrafusként emlegetik a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény 62. § (3) bekezdését is, amely kimondja:

A Magyarország légterének oltalmazásában részt vevő magyar és szövetséges légvédelmi készenléti erők fegyvereivel figyelmeztető vagy megsemmisítő tűz nyitható az ország légterében tartózkodó légi járműre, ha az

a) fedélzeti fegyverzetét alkalmazza, vagy

b) más módon fegyverrel vagy eszközzel az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető súlyos, erőszakos cselekményt követ el, illetve katasztrófát idéz elő, vagy

c) egyértelműen arra lehet következtetni, hogy az a) vagy a b) pont szerinti cselekmény elkövetésére törekszik, és a légvédelmi készenléti erők felszólításának szándékosan nem tesz eleget.

Enyhén szólva furcsa egy légi jármű által elkövetett cselekményről beszélni, pláne a repülőgép törekvéseit és szándékosságát vizsgálni. A légi járműveket ugyanis emberek irányítják, és a jogalkotó által feltételezett esetekben három jól elkülöníthető csoport (a személyzet, a terroristák és az utasok) magatartása vizsgálható, akik közül – az utasokat is beleértve – elvileg bárki ellenőrzése alatt tarthatja a gépet, ráadásul a helyzet akár pillanatok alatt is változhat.

A Magyar Honvédség két JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a két hete tartó Carpathian Hawk 2017 brit–magyar katonai gyakorlat zárónapján a MH 59. Szetgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2017. augusztus 24-én

A Magyar Honvédség két JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe a két hete tartó Carpathian Hawk 2017 brit–magyar katonai gyakorlat zárónapján a MH 59. Szetgyörgyi Dezső Repülőbázisán Kecskeméten 2017. augusztus 24-én

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Emlékezetes határozat

Tóth Judit egyetemi docens és Kurtán Zsuzsa nyugalmazott egyetemi docens a Magyar Jogi Nyelv című folyóirat 2017/1. számában vette górcső alá a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek emléknapjáról szóló 28/2016. (XI. 14.) OGY-határozatot.

A mindössze négy mondatból álló határozat közel sem sikerült tökéletesre. Már a címe is furcsa, hiszen az megkülönbözteti a magyar haditengerészeket és azokat a magyar haditengerészeket, akik hősi halált haltak az első világháborúban. Előbbiekről a határozatban érdemben nincs is szó, csak egy emléknapot ad nekik a parlament. Ám a hősi halottaknak tiszteletet, emlékművet, megemlékezést, emléktáblát, oktatási anyagokat szánnak. Következetes szóhasználat helyett az elesett haditengerészeket hol hősi halottként, hol hősi halált halt magyar haditengerészekként emlegetik. 

A szöveg szerint a haditengerészek hullámsírban estek el, holott hullámsírban rendszerint nyugszanak.

Elhibázott a szórend is, mert jelentős különbség van „az első magyar haditengerészek emléknapja”, ami a határozatban áll, valamint a magyar haditengerészek első emléknapja között, amit vélhetően kifejezni akartak. Ugyanebben a mondatban az is olvasható, hogy az emlékmű előtt tisztelettel adóznak a hősi halált halt magyar haditengerészek előtt. Vajon miért nem az emléküknek?

Szent András napja

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/05/husvet-amikor-a-husveti-nyul-a-mikulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A kiberbűnözők a vakcinákat sem kímélik

A kiberbűnözők a vakcinákat sem kímélik

Az ESET szerint a kiberbűnözők megpróbálják kihasználni a nemzetek oltási programjait: elképesztő ajánlatokkal bombázzák a …