2020. október 27., keddMa Szabina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
2020.10.27. Szabina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 309,00 Ft | CHF: 339,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Amikor a gép ítél a bíró helyett

Amikor a gép ítél a bíró helyett

A közelmúltban jelent meg az online bíróságok kapcsán egy írása. Tulajdonképpen mit ért az online bíróság kifejezés alatt, és miért fontos róla beszélni?

Rögtön különbséget tennék a digitális bíróságok és az online bíróságok között. 

Digitális bíróságok alatt elsősorban azokat a fejlesztéseket ÉRTJÜK,amelyek szinte minden országban elkezdődtek, így Magyarországon is.

Itthon 2018-ban a Digitális Bíróságok gyűjtőnevet kapta az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett program, melynek keretében megtörtént például az elektronikus kézbesítés vagy az e-akta bevezetése. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az ügyvédek otthonról is hozzáférnek a teljes peres iratanyaghoz, ami kiváltja a bíróság épületében végbemenő iratbetekintés kényelmetlenségét. A bíróságok részére beszédfelismerő eszközöket, táblagépeket biztosítottak a program keretében, és a távmeghallgatás lehetőségeit is bővítették. Most már nagyjából 110 olyan bírósági épület van hazánkban, amely alkalmas ilyen tárgyalás lefolytatására. Mind a büntető-, mind a polgári eljárásokban előrelépést jelent, így nem kell több száz kilométerről, az ország egyik pontjából a másikba utaznia a félnek vagy a tanúnak, hanem a hozzá legközelebb eső bíróság épületében is megtörténhet egy zárt adatátvitelű láncon keresztül a meghallgatása. A kezdeményezések mind azt szolgálják, hogy minél gyorsabb, minél hatékonyabb legyen az igazságszolgáltatás.

TRAL6131

Fotó: Trenka Attila / Index

A digitális bírósághoz képest miben különbözik az online bíróság fogalma?

A két fogalom nem feleltethető meg egymásnak. 

Az online bíróság kérdésköre abból a felismerésből indul, hogy nagyon sok jogviszony az online térben jön létre, ott teljesedik ki.

Elég csak a szerződéskötésekre gondolni. Ma már egyre gyakrabban vásárolnak az interneten, illetve a bűncselekmények egy jelentős része szintén itt jön létre, legyen szó akár a bejegyzésekben, kommentekben elkövetett becsületsértésekről, rágalmazásokról vagy az internetes csalásokról. Ezekre az új típusú jogviszonyokra a jogalkotónak is új típusú válaszokat kell adni: olyan új jogszabályokra van szükség, amelyek ezeket le tudják követni. Vegyünk egy példát: ha valaki külföldről rendel egy árut, minden adat azon az internetes platformon keresztül érhető el. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján, ha ennek a vásárlónak jogvitája támadna, konkrét bizonyítékokat kellene benyújtania a bíróság számára, ami rendkívül nehéz, már-már lehetetlen, hiszen semmi kézzelfoghatót nem tart a kezében. A bíróságokat fel kell készíteni arra, hogy az ilyen típusú jogviszonyokból eredő jogvitákat is el tudják bírálni. Ennek volna

a legjobb formája, ha maga a bíróság sem egy konkrét bírósági épülethez kötődne, hanem a kor kívánalmainak megfelelően ugyanúgy online elérhetőségen keresztül tudnának a felek a bírósággal kommunikálni, lebontva a fizikai korlátokat.

Tarthatunk-e attól, hogy bizonyos leszakadó, szegényebb rétegek pusztán anyagi okok miatt nem tudják tartani a lépést a rohamos technikai fejlődéssel, és ezáltal a digitális vagy online bíróságok elzárják őket az igényérvényesítéstől, valamint a bírósághoz fordulás jogától?

Ellenkezőleg,

a fizikai korlátok lebontásával sokkal könnyebben elérhetővé válhatnak a bíróságok.

Az információtechnológia beengedése inkább esélyt jelent az igazságszolgáltatáshoz való jog hatékonyabb érvényesülésében. Az okoseszközök elterjedése, alkalmazása – akár a darabszámot nézzük, akár a szolgáltatásokat – exponenciálisan növekszik. A tendenciák azt mutatják, hogy az a réteg, amelyik teljesen el van zárva ettől, csökkenőben van. Tíz-húsz év múlva megítélésem szerint

sokkal kisebb lesz a technikai analfabéták száma, mint amennyi most a jogi analfabétáké.

Az online bíróságok esetében – melyeknek a jogi segítségnyújtás a hangsúlyos része – azonkívül, hogy az igénybevétellel megspórolhatók a bíróság épületébe utazás költségei, a drága ügyvédi segítséget is ki tudják váltani. Ha ezeken a platformokon segítenek az ügyfélnek a jogcím megtalálásában, a nyomtatványok benyújtásában, vagy egy konkrét egyezséget kísérelnek meg, akkor egyúttal biztosítják a fegyveregyenlőséget. Ez ellensúlyozhatja azt a hátrányt, hogy az egyik félnek van, a másiknak nincsen jogi képviselője. A mostani rendszerben sokkal kevesebb ilyen jellegű segítség áll a peres felek, ügyfelek rendelkezésére.

Biztos vagyok abban, hogy egy tapasztalt bíró egy peres fél vagy egy tanú meghallgatása és végső soron a döntése során, ha nem is tudatosan, de a személyes megérzéseire, benyomásaira is hagyatkozik. Ezt nagyban befolyásolhatja a metakommunikáció, ami személyes tárgyalótermi jelenlét esetén egyértelmű, de tud-e ugyanolyan jól működni ez a távmeghallgatás esetén, amikor nincs ott a másik személy?

Valóban, a mai polgári és büntetőeljárás a közvetlenség, a szóbeliség és a nyilvánosság elvére épül.

Vannak olyan polgári perek – és a legtöbb bűncselekménytípus is ilyen –, ahol nem mellőzhető a személyes megjelenés, azaz a közvetlenség,

éppen ezért az online bíróságok ezeken a területeken nem is tudják majd kiváltani a fizikai bíróságokat. Ugyanakkor a bírósági eljárások lépcsőzetesek, az elsőfokú eljárást követően másod- vagy harmadfokon szinte alig vagy kivételes esetben kerülhet sor bizonyításfelvételre, új bizonyítékok beadására. Ezek a bíróságok már az iratok alapján döntenek, még akkor is, ha esetleg tárgyalást tartanak, ahol megjelenhetnek a felek. Elképzelhető, hogy az online módszer magasabb bírósági szinten tudja majd kiváltani a személyes jelenlétet. 

Ha elindul az online bíróság rendszere, és jók lesznek a tapasztalatok, akkor növekedni fog, mint a kisgömböc.

Egyre több terület és jogkérdés kerülhet a hatáskörébe, hiszen egyre inkább megszokottá és elfogadottá válik nemcsak a jogászszakma részéről, hanem az ügyfelek részéről is. Mi, jogászok hajlamosak vagyunk a megszokott, megismert rendszerekhez ragaszkodva azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/05/mesterseges_intelligencia_online_birosagok_digitalizacio_itelet_biroi_dontes_informacios_technologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Hűvösebb lesz, de marad az indián nyár

Hűvösebb lesz, de marad az indián nyár

Általában gyengén felhős időre számíthatunk kedden este, de a Nyugat-Dunántúlon erősebben felhős körzetek is lesznek, …