2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Amiben Putyin és Hitler is elszámolta magát

Hirdetés

Amiben Putyin és Hitler is elszámolta magát

Ukrajna olyan most, mint a második világháborúban, a Blitzkrieg idején volt London

– nyilatkozta az Indexnek Veres Kristóf György. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója tavaly ősszel és idén januárban járt kollégáival a háborús országban:

  • Lvivben,
  • Kijevben,
  • Odesszában
  • és – az ukrán csapatok által nemrég visszafoglalt – Herszon térségében.

Bombáznak, de az élet megy tovább

1940 szeptemberétől hónapokon át Londont bombázta a német Luftwaffe. A városlakók a metróállomásokon, a kertek végében épített óvóhelyeken és pincékben húzták meg magukat.

A Blitzkrieg idején sokan meghaltak, de az angolok élni akarását nem tudták megtörni: csökönyösen ragaszkodtak a normális hétköznapi életvitel fenntartásához. Tea- és kártyapartikat, koncerteket tartottak a metróban, miközben a fejük fölött dúlt a háború. Hitler elszámolta magát, ahogy Putyin is.

Hirdetés

A Migrációkutató Intézet munkatársa szerint a Blitz-szellemiség tetten érhető az ukrán nagyvárosok lakóinál is. „Van egy nagyon híres második világháborús fotó: egy londoni tejesember a rommá bombázott utcán viszi a tejesüvegeket. Az arcán egy – az angolokra oly jellemző – felsőbbrendű félmosoly látható, mintha csak azt mondaná: szétbombázhatjátok a várost, de a napirendemet nem borítjátok fel” – mondta Kristóf.

„Megdöbbentő a kettősség. Egyrészt a hátország hétköznapjainak minden percében ott volt a háború: a légvédelmi riadók, az áramszünetek és a katonai temetések. Ugyanakkor – háború ide vagy oda – teljesen hétköznapi élet zajlott a nagyvárosokban: nyitva voltak az éttermek, a kávézók, sokfelé láttunk utcazenészeket – az emberek ugyanúgy próbálták élni az életüket, mint korábban” – mondta Veres Kristóf György, aki egyik péntek este Lvivben bement egy kávézóba, ahol nem volt se áram, se fűtés, csupán gyertyák és elemmel működő kis karácsonyi fényfüzérek. Egy kis hangszóróból szólt a zene. A félhomályban a kabátban ülő fiatalok ugyanúgy nevettek, beszélgettek, itták a sörüket és a teájukat, mint máskor a béke napjaiban.

A Fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában működött az operaház, ahol A sevillai borbélyt játszották. „Az operarajongók ugyanúgy ki voltak csípve, mint Budapesten vagy Bécsben. A háborúra csupán annyi emlékeztetett, hogy az előadás elején ukránul és angolul elmondták: ha légiriadó lesz, megszakítják az előadást, és mindenkinek le kell mennie a pincébe. Az esetleges légiriadó után természetesen folytatják az előadást” – elevenítette fel az eseményeket Kristóf.

Tankcsapdák és ágyúk a kormánynegyedben

Az ukrán városokban éjszaka nagyrészt nem volt közvilágítás. Sötétedés után az emberek zseblámpákkal botorkáltak az utcákon egészen az este 11-kor kezdődő kijárási tilalomig. „Éjjel-nappal a generátorok fülsüketítő zaja volt hallható mindenhol. Annyira hangosak, hogy szinte nem lehetett beszélgetni az utcán.” Kijevben – főleg a kormányzati negyed környékén – mindenhol erődítések voltak a városban: tankcsapdákat és a szögesdrótokat állítottak az utak szélére.

Hatalmas legóként egymásra halmozott betonpillérek voltak előkészítve. Ha támadás éri a fővárost, egy órán belül barikádokat tudnak építeni. Így készülnek a kijeviek az utcai harcokra.

A kormányzati negyed olyan volt, mint egy erőd. Akárhová mentünk, páncélozott járművekkel és ágyúkkal találkoztunk, de ezeket nem lehetett lefényképezni. Mindenhol katonák járőröztek, és mindenkit felszólítottak, hogy ne készítsenek fotókat. „Az ukrán katonák egyébként meglepően udvariasok voltak a külföldiekkel. Egy angolul nem beszélő katona karjaival ikszet formált a mellkasa előtt, miközben csak annyit mondott: no photo! Ezután türelmesen megvárta, amíg kitöröljük a képeket a fényképezőgépünkből.”


Lviv központja áram nélkül este 7-kor


Lviv központja áram nélkül este 7-kor, generátorok


Oleksandrivka, Kherson Oblast


18

Lviv központja áram nélkül este 7-kor Galéria: Amiben Putyin és Hitler is elszámolta magát(Fotó: Veres Kristóf György)

Veres Kristóf György szerint a nyár vagy esetleg a kora ősz lehet az egyik lehetséges időpont, amikor a fegyverek elhallgathatnak Ukrajnában.

A katonai szakértők szerint idén tavasszal az ukránok és az oroszok is újra a csatatéren próbálják majd eldönteni a háborút. Putyin az újonnan mobilizált csapatok nyers erőfölényében, Zelenszkij pedig az USA és több NATO-ország által küldött fegyverrendszerekben bízik. Mindkét fél a kezébe vette a kockát, és újra dobni akar

– vélekedett a kutató, aki szerint csak az USA van olyan pozícióban, hogy a fent leírt képleten változtasson.

Olekszandrivka szellemei

Megdöbbentő és sok […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/13/ukrajna-putyin-veres-kristof-gyorgy-migraciokutato-intezet-haboru-blietzkrieg-kijev-odessza-herszon-lviv/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Váratlan fordulat az időjárásban, visszatérnek a fagyok

SzombatA déli órákig a déli területeken még előfordulhat eső; majd felhőátvonulások lesznek, melyekből elszórtan alakul …