2023. március 23., csütörtökMa Emőke napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
2023.03.23. Emőke Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 361,00 Ft | CHF: 392,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Állatkínzó vagyok, ha kövér a házi kedvencem?

Hirdetés

Állatkínzó vagyok, ha kövér a házi kedvencem?

„Magyarországon a kutyapopuláció hozzávetőleg 25-30 százaléka elhízott, az 5–11 éves kutyák 40-45 százaléka a normálisnál magasabb testsúlyú” – nyilatkozta az Indexnek Deim Zoltán igazságügyi állatorvos szakértő. A szegedi állatorvos szerint az elhízás a leggyakoribb – egyébként megelőzhető – betegség. A kutyákat és a macskákat akkor tekintjük túlsúlyosnak, ha testtömegük 10-20 százalékkal meghaladja ideális testsúlyukat. Elhízottnak minősülnek, amennyiben testtömegük legalább 20 százalékkal meghaladja az ideális testtömeget.

Dagi kedvencek az állatorvosi rendelőben

Deim Zoltán arra figyelmeztette az állattartókat, hogy a gondos és felelős gazdiknak meg kell érteniük, hogy kis kedvencük testsúlya a hosszú élettartam, az életminőség és a betegségek megelőzésének egyik legfontosabb tényezője. Szerinte jó, ha az állatorvos elvégez néhány mérést és meghatároz egy testállapotpontszámot (lásd keretes anyagunkat). Amikor az állattartók szembesülnek azzal, hogy kedvencük egyszerűen túlsúlyos vagy kövér, és komoly diétára van szüksége, a legtöbb gazdánál megjelenik a tagadás. Egyszerűen nem akarják tudomásul venni, hogy az általuk szeretett és a gondviselésük alatt lévő állat az ő hibájukból kerül ebbe az állapotba.

Ez nem személyes ügy! Ez a kedvenc jólétének alapja

– mondta az állatorvos, aki szerint rosszat tesz kisállatával az a gazdi, aki nem figyel kedvence egészségére, és túleteti.

Hirdetés

Cukorbetegség és anyagcserezavarok

A törvény szerint állatkínzást követ el, aki olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Deim Zoltán szerint a hazai nyomozó hatóságok és jogalkalmazók eddig rendszerint olyan ügyekkel találkoztak, ahol állatok bántalmazása, éheztetése vagy szomjaztatása volt. Az állatorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy de facto az elhízás is olyan bánásmód, ami maradandó egészségkárosodást és végső soron az állat pusztulását okozhatja. 

Deim Zoltán szerint egy kutyus egy-két nap alatt elpusztul, ha egy forró nyári időszakban oszlophoz kötik, és nem adnak neki vizet. A szomjhalál komoly szenvedéssel jár az állat számára. De mi van azzal a 15-16 kilós kutyával, amelyiknek normális körülmények között csupán 10 kilót kellene nyomnia? – tette fel a kérdést a doktor. Tapasztalata szerint ezeknél az állatoknál kis idő múlva megjelennek az elhízás okozta szervi problémák: cukorbetegség, ízületi betegségek, anyagcserezavarok és emésztési problémák.

Az elhízás is maradandó egészségkárosodást, pusztulást és sok szenvedést okozhat az állatoknak.

Az igazságügyi állatorvos szakértő emlékeztetett arra, hogy az állatkínzás akár börtönbüntetéssel is büntethető. Deim doktor nem gondolja, hogy a felelőtlen gazdik rács mögé kerülnének, mert több jutalomfalatot és ételt adtak kedvencüknek, de […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/01/allatkinzas-allatorvos-allatorvostudomanyi-egyetem-kisallatok-tuletetes-kutya-macska-hazi-kedvenc/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

Kutyákat sétáltató gyalogosokat gázolt el egy férfi Győrben

A keddi baleset Győr központjához közel történt. Egy szentesi férfi Volkswagen típusú személyautójával az egyik …