2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Állami körök is állhatnak az embercsempész-hálózatok mögött

Hirdetés

Állami körök is állhatnak az embercsempész-hálózatok mögött

Egy bérelt személyautóban 14 afgánt szállított egy férfi, akit igazoltatni akart egy rendőr Bács-Kiskun vármegyében. A embercsempész a jelzésre nem állt meg, hanem a szabályokat megszegve továbbhajtott, majd egy vasoszlopnak ütközött. Az eset néhány éve történt, a migránsok indulás előtt 2200–2500 eurót helyeztek letétbe, amiből a szállítás után a vezető is kapott volna – állt az ügyészség vádiratában. 

A Kiskunhalasi Járásbíróság a férfit a váddal egyezően bűnösnek mondta ki, két év börtönbüntetést szabott ki rá, továbbá négy évre kiutasította Magyarország területéről.

Hirdetés

Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így jogerős lett. A férfihez hasonlóan szinte hetente állítanak bíróság elé embercsempészeket Magyarországon. Nem telik úgy el nap, hogy a rendőrség napi országos határrendészeti összesítőjében ne szerepelne az embercsempészek elfogadása és a büntetőeljárás megindítása. A migránscsempészés elleni, megújított uniós 2021-2025-ös cselekvési terv is kiemeli, hogy a migránscsempészés határokon átnyúló bűnözői tevékenység, amely veszélyezteti a migránsok életét, a haszonszerzés során semmibe veszi az emberi életet és méltóságot, továbbá aláássa az EU migrációkezelési célkitűzéseit és az érintett személyek alapvető jogait. 

Az Európai Bizottság korábbi közleménye megerősíti, hogy az embercsempészek kockára teszik az emberek életét, mert nem valóságos kilátásokat ígérnek számukra, amellyel súlyos károkat okoznak a migránsoknak az adott országoknak. A legsúlyosabb eset a 2015-ös pandorfi tragédia volt, amely során 71 illegális migráns fulladt meg Magyarországon keresztül haladva, köztük csecsemők is. Holttestüket nem messze a határtól találták meg Ausztriában, egy leállósávban hagyott teherautóban. 2019-ben születtek ítéletek az ügyben. 

Kulcsfontosságú tevékenység a bűnszervezetek számára

A migránscsempészés folyamatos keresletet tart fenn, amely hatványozódni fog a Bizottság állásfoglalása alapján, ugyanis a demográfiai növekedés társadalmi–gazdasági nehézségekkel, a munkalehetőségek hiányával, hátrányos megkülönböztetéssel, instabilitással, konfliktusokkal és környezetkárosodással jár. Az állásfoglalásban kitérnek arra, ahogy növekedik az esetek száma, úgy növekszik a gyors körülményekhez való alkalmazkodás, például az illegális szolgáltatások.

Különböző közlekedési módokat kínálnak, az útvonal mentén található biztonságos házakat és hamis úti okmányokat, áll a <a href="https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021DC0591&qid=1634634492062&from=EN" id="hyperlink_c839565a8dd327e1d575a65b9418ccba" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/26/embercsemeszet-szervezett-bunozes-buntetes-btk-hatar-migracio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …