2023. március 27., hétfőMa Hajnalka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.03.27. Hajnalka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 358,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Alkotmánybírósághoz fordultak a gondatlan emberölés miatt elítélt szülők

Hirdetés

Alkotmánybírósághoz fordultak a gondatlan emberölés miatt elítélt szülők

A panaszos szülőknek 2012. november 12-én otthonukban született meg második gyermekük két és fél kilós testsúllyal. Az újszülött hathetes korára négy kilogrammot nyomott. 2013. január 1-jén az édesanya és gyermekei egy ismerősüknél vendégeskedtek, amikor a baba este hat körül, szoptatás után „többször nagyobbat bukizott”. Állapota ugyan nem tűnt kétségbeejtőnek, de azért biztos, ami biztos alapon kihívták a helyi gyermekorvosi ügyeletet.

„Dzsihádizmusba hajló üldöztetés”

A szülők indítványa szerint akkor lett puskaporos a levegő, amikor az ügyeletes gyermekorvos szétdurrantotta a kis csecsemő két fejvénáját, és erőteljesen megnyomkodta a hathetes baba halántékát. Az orvos csak ekkor árulta el, hogy nem rendelkezik a megfelelő vékonyságú tűvel. Mint beadványukban leírták, minden normális szülőt felháborított volna ez a helyzet, hiszen elvárható, hogy a kiszálló gyermekorvosi ügyelet hozzáértő legyen, rendelkezzen a szükséges felszereléssel, vagy annak hiányáról előzetesen tájékoztassa a szülőt. Az ellátórendszer felelőssége, hogy csak az ahhoz szükséges szakértelemmel és felszereléssel rendelkező orvost engedje gyermekek közelébe. De szerintük sokkal könnyebb volt a rendszernek a szülőket bedarálni, mint önkritikát gyakorolni.

Sajnos rendszerszintű jelenség az orvosi státusz szélsőségesen fanatikus, szinte vallási dogmává merevedett imádata, és az azt kritizálni merészelő szülő egyfajta dzsihádizmusba hajló üldöztetése

– olvasható az alkotmányjogi panaszban.

Hirdetés

A szülők ezután kórházba kívánták vinni gyermeküket, amit a doktornő és sofőrje – legalábbis a szülők állítása szerint – fenyegetőzéssel megakadályozott. Végül a sofőr hívott mentőt. Előbb egy esetkocsi érkezett. A mentőtiszt megvizsgálta a babát, de csecsemőhöz való vékonyságú tűje neki sem volt. Ekkor hívták a gyermekmentőt, akik alaposan megvizsgálták a kisbabát, és a kutacsát és a pupilláját rendben találták, amit rögzítettek a mentési lapon. Ahogy azt is, hogy a betapintásos vizsgálat miatt a baba köldöke alvadt véres volt. Mivel a szülők szerint a mentő kiérkezése előtt a baba vére még megalvadt, ebből egyértelműen arra lehetett következtetni, hogy működött a véralvadási képessége. 

Állításuk szerint K-vitamint sem az ügyeletes, sem a mentőorvos nem adott a gyermeknek, és agyi katasztrófára egyáltalán nem gondoltak, ahogy eleinte a kórházi orvosok sem.

Ezt követően a gyermekmentősök gond nélkül bekötöttek két vizes infúziót a baba karjába és lábába. Kiszáradásgyanúval szállították a kórházba. A gyermekét kísérő édesanya szerint a kisbaba tarkója beütődött az ágyba, mert a mentősök nem inkubátorban szállították. A mentősdokumentációban az is szerepelt, hogy a gyermeknek két vizes infúzióból 200 millilitert adtak be egy óra leforgása alatt, ami mintegy nyolcszorosa annak, amit a protokoll szerint ilyen testsúlyú babának be lehetett volna adni.

Kórházról kórházra

A kórházi zárójelentés szerint a gyermek elődomborodó kutaccsal, fénymerev […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/06/alkotmanybirosag-gondatlan-emberoles-csecsemo-orvosi-muhiba/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Tovább csökken az élelmiszerárak inflációja

Hétfő reggel már írtunk arról, hogy a SPAR-nál is bejelentettek egy nagy árcsökkentő programot. Az …