2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Alkotmánybíróság előtt a lakástörvény, a lex CEU és a civiltörvény

Hirdetés

Alkotmánybíróság előtt a lakástörvény, a lex CEU és a civiltörvény

A testület honlapján olvasható tájékoztatás szerint az alkotmánybírák július 19-től augusztus 27-ig ítélkezési szünetet tartanak. Ez az időszak az ügyrendben meghatározott határidőkbe nem számít bele, ugyanakkor nem érinti az alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására nyitva álló határidőt sem.

Ami az ítélkezési szünetig hátralévő bő másfél hetet illeti, az alkotmánybírák megnyomják a végét, azaz több, nagy közérdeklődést kiváltó indítványt is tárgyalnak.

Hirdetés

A lakástörvény

Áder János köztársasági elnök június 25-én a törvény aláírása helyett alkotmányossági vétót emelt, azaz az Alkotmánybírósághoz fordult a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvénymódosítás ügyében. Az államfő az indítványában azt írta:

Álláspontom szerint a világörökségi területen és védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása, a világörökségi és műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamint a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az Alaptörvény P) cikk (1) bekezdéséből eredő követelményeknek, ezért alaptörvény-ellenes.

A köztársasági elnök szerint a jogalkotói cél és a vételi jog intézménye sem egyeztethető össze az Alaptörvénnyel. Mint levelében fogalmazott, a törvény

a vételárat az alapul vett bérleti jogviszony időtartama, illetőleg a bérleti jogviszony keletkezése alapján differenciáltan a forgalmi érték 15 és 80 százaléka közötti mértékben állapítja meg akként, hogy ebből az egy összegben történő fizetés esetén további 5 százalék árengedményt biztosít. Ez a szabályozás nyilvánvalóan nem felel meg az értékgaranciából következő teljes kártalanításnak.

A lakástörvényről várhatóan meglesz a határozat július 19-ig, hiszen az alkotmánybírósági törvény értelmében a testületnek az államfői indítványról soron kívül, de legkésőbb harminc napon belül határoznia kell.

A lex CEU és a civiltörvény

Az Alkotmánybíróság három évvel ezelőtt – az európai alkotmányos párbeszéd jegyében – felfüggesztette az eljárását a nemzeti felsőoktatási törvénnyel és a civil törvénnyel kapcsolatos ügyekben, miután az Európai Bizottság 2017 végén mindkét ügyben kötelezettségszegési eljárást […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/08/alkotmanybirosag-elott-a-lakastorveny-a-lex-ceu-es-a-civiltorveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Az építkezés hétfőn kezdődött, és azóta a közelben lévő társasháznál, étteremnél, valamint üzletnél sem tudnak …