2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Akkora vita lett a magyar érdekről, hogy a moderátornak kellett nyugtatnia a közönséget

Akkora vita lett a magyar érdekről, hogy a moderátornak kellett nyugtatnia a közönséget

Schiffer András szerint azt, hogy egy történelmi folyamatban mi számít fordulópontnak, a sűrűjében nem lehet megfejteni, később kell erről beszélni. Azt ugyanakkor elmondta, hogy nem pusztán földrajzilag leírható régiók harcáról van szó, hanem folyik a birkózás a globális nagytőke és a különböző nemzetállamok között.

Pulai András azzal kezdte, nem volt egyértelmű, hogy elfogadja a meghívást, mert adott esetben kollaborációval is megvádolhatják azt, aki részt vesz egy ilyen eseményen. A Publicus Intézet vezetője úgy látja, a háború kitörését történelmi fordulópontként fogják értékelni, abban viszont egyetért Schiffer Andrással, hogy ez egy folyamat része, és évek, évtizedek múlva lehet majd megfejteni. Az elemző úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin elveszíti a háborút „és a birodalmát is”, a leszálló ágban lévő birodalmak közé sorolta Oroszországot és Kínát.

Kacsoh Dániel, Szánthó Miklós, Pulai András és Schiffer András

Kacsoh Dániel, Szánthó Miklós, Pulai András és Schiffer András

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Szánthó Miklós rögzítette, hogy „háború lenni rossz, béke lenni jó”. Azt valid állításnak tartja, hogy a konfliktus maradhatott volna lokális szinten, „ha Oroszország nem méri félre ennyire a katonai képességeit, és ha a Nyugat nem reagál ennyire elhibázottan, érzelemdúsan”. Az Alapjogokért Központ főigazgatója kitért arra is, hogy az eszkalálódó háború jobban láthatóvá tett olyan, régebb óta zajló folyamatokat, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy a pár évtizede meglévő erőegyensúly megbomlott, az Egyesült Államok majdnem hegemón pozíciója leáldozóban van, de ezzel nem azt állítja, hogy az Egyesült Államok ne maradna szuperhatalom, ugyanakkor vannak kihívói, például Kína és más felemelkedő országok.

Szánthó Miklós ebből a szempontból veszélyesnek nevezte azt a tendenciát, amely a háború folytatásában és Európa Oroszországról történő teljes leválasztásában érdekelt, mert ezzel odalökik Moszkvát Pekingnek, ez pedig olyan veszélyes tengely, ami geopolitikai szempontból hatalmas kihívást jelent a gyengülő Európa és az Egyesült Államok számára.

Schiffer András Pulai András leszálló ágban lévő birodalmakról szóló gondolatmenetét olyan wishful thinkingnek nevezte, mint a 2022-es országgyűlési választások előtt azt mondani, hogy zárul az olló az ellenzéki összefogás és a kormánypártok támogatottsága között. Az ügyvéd kifejtette, Oroszország egyszer már „leszállt”, amikor a Szovjetunió felbomlott, „Kína esetében pedig azt mondani, hogy leszálló ágban lenne, hát nem tudom, ez mindenképpen egy új megközelítés, gondolkodni fogok rajta”. Schiffer András szerint

Magyarországnak az lenne a kívánatos, ha valamennyi birodalommal szemben egészséges távolságot tudna tartani, beleértve az Egyesült Államokat is.

Pulai András erre válaszul azzal érvelt, hogy „Kína túl van a demográfiai zenitjén”, ráadásul az elmúlt időszakban a kínai export és import csökkent, a belső növekedést sem látja fenntarthatónak, például az ingatlanbuborék miatt.

Szántó Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy tendenciákat érdemes nézni, azt nem mondaná, hogy Kína hanyatlóban van, épp azt látja a geopolitikai horizonton, hogy van egy korábban hegemonisztikus pozícióval bíró Egyesült Államok, amelynél gazdasági és politikai téren is pozícióvesztés azonosítható. Kulturális téren már szkeptikusabb azt illetően, hogy megrogyna az amerikai mainstream.

Szánthó Miklós

Szánthó Miklós

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A magyar képviselet arról szól, elsősorban ne azt nézzük, hogy az Egyesült Államoknak vagy Kínának mi lenne a jó, hanem Magyarországnak mi az érdeke. Valóban fennáll az a veszély, hogy elindul egy új blokkosodás a világpolitikában, ebben Magyarországnak ügyesen kell mozogni és nagystratégiát kialakítani

– húzta alá az Alapjogokért Központ főigazgatója, hozzátéve: el kell kerülni azt a helyzetet, hogy valamelyik nagy blokk perifériájára kerüljön Magyarország, mert az még nem sült el jól, ezért a magyar érdek a konnektivitás, az összekapcsoltság.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/22/mathias-corvinus-collegium-mcc-vita-szantho-miklos-pulai-andras-schiffer-andras-haboru-vilagrend-europai-unio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Oklevelet kapott Karácsony Gergelytől a buszsofőr, aki levezetett egy szülést a buszon

Oklevelet kapott Karácsony Gergelytől a buszsofőr, aki levezetett egy szülést a buszon

Korábban mi is megírtuk, hogy a Széll Kálmán téren, a 149-es buszon szülte meg gyermekét Budapesten …