2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Aki egész életében a bírói függetlenségért küzdött

Hirdetés

Aki egész életében a bírói függetlenségért küzdött

Egy bajuszos, szemüveges úr áll kissé mereven a kamera előtt, mintha fotózásra várna. Aztán valószínűleg szólnak hozzá, hogy fordítsa balra a fejét, mert nem fotográfia, hanem mozgókép készül. Juhász Andor, hiszen ő szerepel a felvételen, utána visszafordítja a tekintetét, egyenesen a kamerába. A tíz másodpercnyi híradófelvétel 1925 októberében készült, két hónappal az után, hogy kinevezték a Magyar Királyi Kúria élére. A rövid és néma jelenetet alighanem az Orlay utcai lakóházuk kertjében vették fel. 

Az épület falára, amelyet a környéken csak a „bírák házaként” ismernek, születésének 150. évfordulóján, 2014 őszén emléktáblát helyeztek el.

Hirdetés

A törvénykezés csarnokának ablakszárnyai

Juhász Andor 1864. szeptember 17-én született Kassán. Édesapja Abaúj-Torna vármegye tiszti főügyésze, a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke, országgyűlési képviselő, majd a Pesti Királyi Ítélőtábla bírája volt. Felmenői közül anyai ágon is többen a jogászi pályát választották.

Ő is így tett: a Kassai Királyi Jogakadémián, majd a Budapesti Királyi Tudományegyetemen tanult. 1887 nyarán doktorált. A joggyakorlatot apja ügyvédi irodájában kezdte. Aztán a kassai törvényszék joggyakornoka, a járásbíróság aljegyzője, 1890-ben pedig már a Miskolci Királyi Törvényszék jegyzője lett. 1891-től a Miskolci Járásbíróságon polgári peres ügyek előadójaként járt el. Harmincegy éves korában már Kassán törvényszéki bíró, 1898-ban az ítélőtábla elnöki titkára, 1901-ben az ítélőtábla bírája. Bódiné Beliznai Kinga életrajza szerint szülővárosában az új sommás eljárás életbe léptetésével átalakuló jogásznemzedék irányítója lett.

Juhász Andor arcképe (Erdélyi Mór, 1915)

Fotó: Erdélyi Mór (1915) / Wikipedia

A kassai bíróra a fővárosban is felfigyeltek, és 1906 végén berendelték a Kúriához, ahol öt éven át törvénykezett. 1911. augusztus 23-án nevezték ki a Budapesti Királyi Törvényszék elnökévé. Székfoglaló beszédében megcsillogtatta szónoki képességeit:

A törvénykezés nem elszigetelt hivatali funkció, hanem a kultúra általános fejlődésével együtthaladásra hivatott legfontosabb megnyilatkozása az állami életnek. […] A legsürgősebb és legfontosabb teendő kétségenkívül az, hogy tárjuk ki a törvénykezés csarnokának az ablakszárnyait az összes emeleteken, hogy azokon át teljes erejével hatolhasson be ide közénk a pezsgő élet friss levegője.

Négy évvel később, 1915. július 18-án újabb lépcsőfokot lépve elfoglalta a Budapesti Királyi Ítélőtábla elnöki tisztét. Beiktatásakor a következő szavakkal szólt bírótársaihoz:

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/25/-a-biro-nem-hodol-balvanyimado-modjara-megkovesedett-torvenyszakaszoknak-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete

Dalma asszony, a jószolgálat nagykövete

Mádl Dalma (lánykori nevén Némethy Dalma) 1932. november 9-én született Pécsett értelmiségi család késői, harmadik …