2023. február 8., szerdaMa Aranka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
2023.02.08. Aranka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 389,00 Ft | USD: 362,00 Ft | CHF: 394,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Akár orrspray-függőséget is kiválthat a porallergia

Hirdetés

Akár orrspray-függőséget is kiválthat a porallergia

Valójában nem a házi por, hanem a poratka okozhat allergiás tüneteket: két 0,2-0,33 mm nagyságú ízeltlábú, a pókokkal közeli faj tartozik ide, amelyek elhalt emberi hámsejtekkel táplálkoznak, így otthonunkban élnek. Beszáradt mikroszkopikus ürüléke a levegőben szállva szem-, orrnyálkahártya-irritációt okozhat, belélegezve pedig tüsszentést, köhögést is kiválthat az erre érzékenyeknél. 

Az ágyneműben, matracokban telepszenek meg, így a bőrfelszínnel érintkezve ekcémás, csalánkiütéses panaszokat is kiválthat egyeseknél. Moric Krisztina allergológus elmondása szerint a poratka-allergia, csakúgy, mint a többi allergia, bármelyik életkorban megjelenhet. 

Télen a hideg miatt kevesebbet szellőztetünk és többet tartózkodunk a lakásban, ezért a poratka-allergiásoknak ilyenkor kínzóbb tünetei lehetnek

–  ismertette. 

Hirdetés

Több betegség okoz most hasonló panaszokat

A fül-orr-gégész azt is kiemelte, hogy ebben az időszakban ráadásul több kórokozó, az RSV, a koronavírus, az influenza járványszerű terjedése miatt is nehezebb megmondani, hogy mi okozza a felső légúti panaszokat: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés mindegyiknél előfordulhat, csakúgy, mint a kötőhártya-gyulladás vagy a szemirritáció.

Ha ezek a tünetek hőemelkedés, láz nélkül jelentkeznek és 7-10 nap elteltével sem szűnnek meg, az utalhat allergiára, amivel érdemes szakorvoshoz fordulni

– javasolja a Budai Allergiaközpont főorvosa. Hozzátette: az allergiás eredetű orrváladék a bakteriális, virális fertőzésekhez képest áttetszőbb, vízszerűbb. 

Moric Krisztina azt is elárulta, hogy sokan állandósult orrdugulásukat, orrfolyásukat orrspray használatával próbálják megszüntetni. „Egy pár órára csökkenti ugyan az orrnyálkahártya-duzzanatot, de 7 nap elteltével hozzászokik a szervezet, ami annyit tesz, hogy ugyanannak a hatásnak az eléréséhez több befújásra lesz szükség” – húzta alá a szakorvos. 

Egy hét után is kialakulhat az orrspay-függőség

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/19/orrspray-fuggoseg-orrdugulas-hazipor-poratka-allergia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szijjártó Péter: Megérkezett a három mobil mentőállomás

A külügyminiszter azt írta, hogy a két kisebb és egy komplex műtőképességekkel is rendelkező klinikai …