2022. október 5., szerdaMa Aurél napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
2022.10.05. Aurél Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 422,00 Ft | USD: 424,00 Ft | CHF: 432,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Áder János: Az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a fele esett Magyarországon

Hirdetés

Áder János: Az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a fele esett Magyarországon

Áder János legújabb podcastjében kihangsúlyozta, hogy az év első felében az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a fele esett Magyarországon, ráadásul nyár végére a talaj felső 80-100 centiméteres rétege is teljesen kiszáradt. Az aszály súlyosságát érzékeltetve kiemelte: az ország középső részén volt olyan terület, ahol egy hónap alatt egy milliméter eső sem esett.

Áder János

Áder János

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Lakatos Mónika is rendkívülinek minősítette az aszályt. Azt mondta: az első fél év 1901-től a legszárazabb volt Magyarországon, májusban már nem volt olyan terület az országban, ahol elérte volna a szokásos mértéket a lehullott csapadékmennyiség.

Hirdetés

Horváth Ákos az aszály okai közt beszélt az átlagnál melegebb hőmérsékletről, amely miatt kevesebb felhő képződött, az óceán áramlatainak köszönhető cirkulációváltozásról, amely gyengébb ciklonokat és még szárazabb levegőt eredményezett, valamint az óceánok felszínének lehűléséről, ami miatt kevesebb a kipárolgás és egyben az Európába eljutni képes nedvesség.

A volt köztársasági elnök a csapadékképződés elmaradása mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a talaj kiszáradása miatt a növények sem tudnak elegendő vizet párologtatni, és a lokális vízpótlás is elmarad.

Minden hatodik évben számíthatunk aszályra

Lakatos Mónika megjegyezte: a Kárpát-medencében a csapadékmegoszlás változékony, előfordulhat, hogy egy adott helyen a szokásos mennyiség háromszorosa hullik, de az is, hogy csak a harmada.

Aszály is előfordul időről időre – például 1918-ban, 1935-ben, 1950-ben volt súlyos tartós szárazság – de elmondható, hogy míg a múlt század első felében átlagosan minden tizedik évben volt komoly aszály, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/19/aszaly-kornyezetvedelem-szarazsag-ader-janos-orszagos-meteorologiai-szolgalata/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vascsővel rabolta ki ismerősét egy tatai férfi

A férfi április 14-én, a hajnali órákban elment az ismerőse lakókocsijához és hangosan dörömbölni kezdett …