2022. november 29., keddMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
2022.11.29. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 390,00 Ft | CHF: 414,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Áder János: A klímapolitikai céloktól messzebb vagyunk, mint hét éve

Hirdetés

Áder János: A klímapolitikai céloktól messzebb vagyunk, mint hét éve

Az elmúlt időszakban válságok sorozatával kellett szembenéznünk: először koronavírus-járvány, majd háború és aszály sújtotta a világot. Azzal kapcsolatban, hogyan hatottak ezek a válságok a klímapolitikai kérdésekre, messzebb kerültünk-e a kitűzött klímapolitikai céloktól, Áder János azt mondta: most úgy tűnik, a vállalások teljesítésétől globálisan messzebb vagyunk, mint hét éve.

„A 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodás évében kisebb volt a károsanyag-kibocsátás, mint most. Annak idején is a fosszilis energiahordozók biztosították a legnagyobb energiafogyasztási igényt. 2,5 Celsius-fokos földfelszíni hőmérséklet-emelkedésnél fogunk tartani, ha mindenki betartja az ígért vállalásokat, ehhez képest a 1,5 fokos vállalás túlságosan idealistának tűnik” – fogalmazott a volt köztársasági elnök.

Nincs indok a zöldberuházások csökkentésére

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy a háború kirobbanása hogyan hatott ezekre a folyamatokra, Áder János azt válaszolta: a konfliktus elterelte a figyelmet a klímaváltozás problémájáról.

„Ugyanakkor a legnagyobb kibocsátó országok földrajzilag távol vannak Ukrajnától, ezért nem kellett volna, hogy Kínában, Indiában, Ausztráliában vagy Kanadában az emissziócsökkentési beruházások megakadjanak” – fejtette ki a volt köztársasági elnök, aki azt is hozzátette: a globális válságok sorában a pandémia jobban hatott a kibocsátás növekedésére, ugyanis az ipari visszapattanás után a gyorsan megugró energiaigényt inkább a meglévő fosszilis energiahordozók által elégítették ki. 

Hirdetés

20221114194556 PAP 1270

Fotó: Papajcsik Péter / Index

A jelenleg az egyiptomi Sarm es-Sejkben zajló klímacsúcson a kínai delegált azon kijelentésére, hogy a 2050-ig kitűzött klímasemlegességet akár hamarabb is elérheti hazája, ahogy a többi fejlett ország is, Áder János megjegyezte: a nagy szavakból sosem volt hiány a nemzetközi konferencián.

„Bár pont Kína tekintetében sok pozitív előrelépés történt ezen a téren, a Covid után óriási naperőmű- és szélerőmű-fejlesztésbe kezdtek, hogy a megnövekedett energiaigényt minél nagyobb arányban megújuló energiaforrásokból tudják fedezni. Mindemellett a legnagyobb kibocsátó országokban a klímacélok elérésére irányuló törekvések háttérbe szorultak, például az Egyesült Államokban a palagáz kitermelése nagymértékben növekedett a párizsi egyezmény óta” – részletezte Áder János.

Hangsúlyozta, hogy az egész világon fontos átállni a zöldenergiára, de az ipari nagyhatalmaknak jóval nagyobb felelősségük van a már érzékelhető klímaváltozás tekintetében. A világ összkibocsátásának csak tíz százalékáért felelős Európa, eközben a G20 államai 24 ezer kilométernyi olaj- és gázvezetéket építenek ki, amelynek megtérülési ideje 20-25 év, ebből adódóan nem úgy tűnik, hogy ezek az országok valóban a klímacélok teljesítésére törekszenek. 

„Magyarország ugyan nem sokat nyom a latba az összkibocsátás szempontjából, ami nálunk 0,14 százalékot tesz ki, de örvendetes, hogy a Föld azon 21 országa közé tartozunk, amelyek a kilencvenes évek óta csökkentették a légszennyezés mértékét” – tette hozzá a volt köztársasági elnök.

Nem elég csúcsokat tartani

Az ENSZ klímakonferenciáin minden évben a kiemelt célok között szerepel a szénfelhasználás csökkentése. Litkei Máté ezzel kapcsolatban felelevenítette Ausztrália korábbi miniszterelnökének, Scott John Morrisonnak azt a kijelentését, hogy mivel országuk energiafogyasztása erre épül, addig nem tudnak karbonsemlegessé válni, amíg nincs kiépítve az ezt helyettesítő alternatíva.

A Klímapolitikai Intézet Igazgatója felvetette azt a kérdést, hogy mennyire hatékonyak ezek a klímacsúcsok, ha a tárgyalásokon a legnagyobb kibocsátók a sarkalatos pontokban nem hajlandók engedni. Áder János azt válaszolta, hogy nem tartja a cselekvés legfőbb módjának az éves klímakonferenciákat, mert úgy látszik, hogy az azokon ismertetett, elfogadott tervek nem valósulnak meg.

„Már a párizsi konferencián megállapodtak a fejlett országok, hogy évente százmilliárd dollárt adnak össze a fejlődő országok klímasemlegességének elérésére. Hétszázmilliárdból összesen százmillió nem jött össze hét év alatt, közben nőttek az árak, költségek, tehát amire százmilliárd akkor elég lett volna, ma már nem az” – indokolta véleményét.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/15/ader-janos-kek-bolygo-alapitvany-klimacsucs-fenntarthatosag-scruton/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre több magyar szeretné felfrissíteni autóvezetői tudását

Egyre több magyar szeretné felfrissíteni autóvezetői tudását

Az utóbbi időben megfigyelhető tendencia, hogy már meglévő jogosítvánnyal jelentkezik valaki az autósiskolába, mert a …