2021. április 20., keddMa Konrád, Tivadar napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.04.20. Konrád, Tivadar Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 299,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A zarándok tud jobb ember lenni

Hirdetés

A zarándok tud jobb ember lenni

A zarándoklat a belső lelki vágy által diktált út valamely vallási jelentőségű zarándokhelyhez. Szimbolikus értelemben a zarándokút a beavatás, az akarat kifejezése. Lényege visszavezethető arra a régi hitre, hogy

a természetfeletti erők bizonyos helyeken kifejtik erejüket. 

Hirdetés

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora szerint a zarándoklat a keresztény élet egyik ősi jelképe, amelynek alapja a bibliai antropológia. A pápai prelátus rámutat:

A keresztény ember, úton lévő ember, aki nem feledkezik meg arról, hogy az embernek miután kiűzetett a paradicsomból végig kell mennie a bűn és szabadulás hosszú és gyötrelmes útján, és csak élete végén juthat el a mennyei Jeruzsálembe, hogy ott Istennel és Krisztussal találkozzon. A zarándoklat tehát nem csupán egy ősrégi, szinte minden vallásban meglévő szokás, hanem az emberi élet tükre.

A magyar vonatkozású katolikus kegyhelyek szinte kivétel nélkül Mária tiszteletén alapulnak. Magyarországon két nemzeti kegyhely található: Máriapócson és Mátraverebély-Szentkúton.

Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora beszél 2012. május 14-én.

Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora beszél 2012. május 14-én.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A máriapócsi könnyező Szűzanya

Máriapócs Budapesttől mintegy 280 kilométerre, Szabolcs–Szatmár–Bereg megye déli részén, a Nyírségben található község. Eredetileg Pócsnak nevezték, a településnév Mária előtagja a 18. században került hozzá, a faluban lévő Mária-kegyhelyre utalásként.

Hírnevét a görögkatolikus kegytemplom alapozta meg.

A templomban őrzött Mária-kép már többször könnyezett.

Az első kegyképet 1676-ban Csigri László bíró rendelte fogadalomból és hálából, a török rabságából történt szabadulásának emlékére. A képet Papp Dániel helybéli görögkatolikus lelkész testvére, Papp István készítette hat forintért, amit a bíró nem tudott kifizetni, így az ikont egy tehetősebb polgár, Hurta Lőrinc vásárolta meg és ajándékozta a templomnak. Egy későbbi restauráláskor kiderült, hogy a piktor egy régi kopott bizánci ikont festett át. A festményt Útmutató Istenanya ikonnak is nevezik, mert Jézus nem áldásra emeli a kezét, hanem anyjára mutat, és Mária a jobbkezével a fia felé.

A máriapócsi kegykép Máriapócson 2015. március 24-én. A Mária-képet március 8-tól az ország több településén bemutatták abból az alkalomból hogy a hagyomány szerint háromszáz éve először könnyezett.

A máriapócsi kegykép Máriapócson 2015. március 24-én. A Mária-képet március 8-tól az ország több településén bemutatták abból az alkalomból hogy a hagyomány szerint háromszáz éve először könnyezett.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A csodák 1696. november 4-én kezdődtek. Miközben a kis fatemplomban Papp Dániel lelkész szentmisét tartott, Eöry Mihály földműves arra lett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/04/husvet-a-zarandok-tud-jobb-ember-lenni/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Korrupcióellenes átalakításokat ígér a kormány Brüsszelnek

Korrupcióellenes átalakításokat ígér a kormány Brüsszelnek

Van az a pénz, amiért Magyarország is jobban odafigyelne a korrupcióellenes harcra – summázta a Népszava …