2021. december 2., csütörtökMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
2021.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 319,00 Ft | CHF: 347,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Vajtai-per: fagyálló a meggyborban

Hirdetés

A Vajtai-per: fagyálló a meggyborban

Vajtai Pál vácszentlászlói kertészmérnök 2013. október 24-én fagyállót öntött a meggyborába, amit elmondása szerint rendszeresen dézsmáltak a tolvajok.

MG 8375

Fotó: Németh Sz. Péter / Velvet

A meggybort egy löszfalba vájt, ajtó nélküli, nyitott pincében, hordóban tartotta, amiről csak az tudott, aki volt bent a kertjében, mert kívülről nem lehet látni semmit. A borból több flakonnal lopott egy 30 éves helyi férfi, Sz. Sándor, aki nagyobb mennyiséget ivott belőle, és utána még fogyasztott pszichotróp szert is. Az apja részegnek hitte, ezért elküldte aludni. Egy ideig nem foglalkoztak vele, később a bátyjának tűnt fel, hogy nagyobb a baj. Október 27-én mentőt hívtak hozzá, de Sz. Sándor november 1-jén meghalt a kórházban. Halálát heveny veseelégtelenség okozta.

Hirdetés

Nem fordult a rendőrséghez

A gazda eleinte tagadta, majd bevallotta, hogy ő tett fagyállót a borba, mert évekig rendszeresen bejártak a kertjébe, és vittek el mindent, ami mozdítható: gyümölcsöt, fát, láncfűrészt, fűnyírót, kerti csapot, talicskát, létrát, bort, két gyermeke horgászbotját, amivel az első halukat fogták. Állítása szerint a kutyájukat is megmérgezték. Mégsem fordult a rendőrséghez.

Nem akartam megölni, csak el akartam kapni a tolvajt. Azt akartam, nyoma legyen annak, hogy nálam járt. Ha például hashajtót teszek a borba, azzal biztosan nem megy orvoshoz. A fagyállómérgezésről viszont biztosan jelentést készítenek a kórházban, és akkor az is kiderül, hol ivott a borból. Két decit tettem a hordóba. Ilyen mennyiségben ez nem halálos méreg, ha orvoshoz fordul az ember. És biztos voltam benne, hogy így is tesz, olyan rosszullétet okoz ez a vegyszer

magyarázta tettét a kertépítésből élő férfi. Azonban elszámította magát, mert az áldozat nem ment időben orvoshoz, ráadásul továbbadta a fagyállós bort, így az akcióval másokat is veszélybe sodort. Néhányan enyhe lefolyású mérgezést szenvedtek. A rendőrségi közleménye szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a vácszentlászlói gazdát, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte.

Mit tanítanak az egyetemen?

Az ügy bírósági tárgyalása 2015. április 9-én kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken. A Pest Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat, az elsőfokú eljárás végén viszont már halált okozó testi sértés miatt kérte megbüntetni a vádlottat. Védője ezzel szemben úgy érvelt: ha nincs lopás, nem történik semmi baj, ha pedig a vádlott az éjjel a kertjébe sétáló idegent lelövi, a jogos védelem új szabályai alapján meg se vádolják, ám védence ennél enyhébb megoldást választott és így került bíróság elé.

A törvényszék szerint viszont egy kertészmérnöknek tudnia kellett volna, hogy a fagyálló halált okozhat, ráadásul a mérgezett bortól nem csak annak eshet baja, aki elvitte. A vádlott azzal védekezett, hogy az egyetemen ez nem volt tananyag, mire a bíró közölte: már a középiskolai kémiaórákon oktatják az efféle szereket és kitérnek azok veszélyeire is.

A férfi az utolsó szó jogán kijelentette:

Nem tudom visszaforgatni az idő kerekét, nagyon sajnálom. Azt gondoltam, ha rossz lesz a bor, akkor nem jönnek be a kertembe lopkodni.

A törvényszéket nem hatotta meg Vajtai magyarázkodása, ezért 2015. november 11-én kelt ítéletében több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, valamint több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt bűnösnek találta, és hét év börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet nagy társadalmi felháborodást keltett, sokan nem értettek egyet a szigorú büntetéssel. A Jobbik a Büntető törvénykönyv módosítását is kezdeményezte, hogy a jogos védelem alapján ne legyen büntethető az, akinek lakásában, vagy más bekerített területén található eszköz olyan sérülést okoz a támadónak, ami a jogtalan támadás nélkül nem következett volna be.

A kritikák a vádhatóságot is elbizonytalanították.

Két nappal a nem jogerős ítélet kihirdetése után tudniillik az ügyészség a cselekmény téves minősítésére hivatkozva fellebbezést jelentett be a vádlott javára, mert az elkövető szándéka emberölés elkövetésére még eshetőlegesen sem irányult. Ezt a fellebbezést később visszavonták, és a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség inkább azt indítványozta, hogy a vádlott börtön helyett fegyházban töltse le a büntetését.

„Majd isztok ti még fagyállót!”

Az ügyben 2016. szeptember 1-jén hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla Nehrer Péter vezette büntetőtanácsa. Nos, az ítélőtábla nem osztotta sem az elsőfokú bíróság, sem pedig a vádhatóság álláspontját. A másodfokú ítélet szóbeli indoklása szerint tudni kellett volna ugyan, hogy a fagyálló halált is okozhat, ám az ilyen mérgezések jelentős része akkor sem végződik halállal, ha tiszta fagyálló jut az ember szervezetébe, és a vádlott jelentősen hígította a mérget. A bíróság azonban az esetet nem tekintette megelőző jogos védelmi helyzetnek, mert a vagyontárgyak védelmére nem lehet halálos eszközt alkalmazni. Ugyanakkor súlyosító körülményt sem írt a gazda rovására, míg enyhítő körülményként értékelte a büntetlen előéletét, és a „magas fokú sértetti közrehatást”.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/11/10/a-vajtai-per-fagyallo-a-meggyborban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

Lassú a haladás a főváros felé vezető utakon

A főváros felé vezető főbb útvonalakon már több helyen is élénk a forgalom. Telítettek a …