2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A túlélésért küzdenek a közétkeztetők, most még szankcionálják is őket

Hirdetés

A túlélésért küzdenek a közétkeztetők, most még szankcionálják is őket

2015. szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzán adható ételek összetételét, elkészítésének szabályait.

A rendelet értelmében tilos többek között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet a főzéshez sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket használni.

Hirdetés

Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztályának egykori vezetője lapunk megkeresésre emlékeztetett, hogy 2015 szeptembere előtt az üzemi konyhák csupán egy országos tisztifőorvosi ajánláshoz tudtak igazodni, így rendelet megalkotása fontos, korszakalkotó, és egyben előremutató, egészséget támogató lépés volt.

Az új irányt minden közétkeztető jónak tartotta, az viszont már az elején látszott, hogy a rendeletben vannak életszerűtlen, betarthatatlan előírások. Az egyik ilyen kulcsprobléma a sótartalom. A rendelet szerint a napi háromszori étkezés, azaz a tízórai, az ebéd, és az uzsonna során a 4-6 éveseknél 2, a nagyobbaknál pedig 3,5 grammara kell csökkenteni a bevitt mennyiséget, ami konkrétan kivitelezhetetlen

– jelentette ki az Indexnek Zoltai Anna.

Hangsúlyozta, hogy a rendeletben kitűzött célt a közétkeztetőknek 2021 szeptemberéig kellett volna teljesíteni, vagyis a gyerekeket már egy éve ennek megfelelően kellene ellátni.

A KÖZSZÖV elnöke szerint a főzőkonyhák hiába igyekeztek, újra és újra falakba ütköztek, elsősorban amiatt, mert az intézményekbe érkező alapanyagok már önmagukban kimerítik a rendeletben foglalt sólimitet.

„Sok esetben már a reggelire berendelt pékáruk, és a hozzájuk járó felvágottak, sajtok kimerítik a napi keretet, ami azt azt jelenti, hogy a konyhán dolgozók akkor sem tudják betartani a rendeletet, ha egyáltalán nem tesznek sót az ebédre felszolgált ételhez” – részletezte az élelmiszerbiztonsági szakmérnök , aki szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legtöbben nem olyan élelmiszerkörnyezetben szocializálódtak, ahol a só tiltólistán van, sőt. Hangsúlyozta, hogy a legtöbb család kifejezetten sósan főz, így nem csoda, hogy a gyerek az iskolában a sótlan ételt nem vagy nem szívesen eszi meg.

GettyImages-1160294473

Fotó: Jens Kalaene / picture alliance / Getty Images Hungary

„Egy korábbi felmérésünk rávilágított arra, hogy a diákok nem csak amiatt hagyják ott az ételt, mert nem ízlik nekik, gondot jelent az is, hogy sok esetben nem jut elég idő az étkezésre. Mérésünkből kiderült, hogy nemegyszer egy ebédre nyolc perc sem jut. Emiatt a forró leves elfogyasztására a diákoknak szinte esélyük sincs” – mondta a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztályának egykori vezetője, kiemelve, hogy éppen az említett tényezők miatt a KÖZSZÖV tagjainak becslése szerint a

megfőzött ételek 20 százaléka hulladékká válik.

Hozzátette: az élelmiszerpazarlást az sem mérsékli, hogy azok, akik szociális alapon, állami támogatás segítségével „ingyen” kapják az ételt, sokszor el sem mennek az ebédért, ha nem szimpatikus nekik az adott nap menüje, zokszó nélkül otthagyják, hiába főzik le a konyhákon az előírt mennyiséget.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/17/kozetkeztetes-menza-rendelet-sotartalom/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Emberi maradványokra bukkant egy budapesti autókereskedő

A dobozt egy Skodában találták meg, az autókereskedés munkatársai azt hitték bonbon, tengeri só, vagy …