2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A tragédia víz alá nyomta, a járvány megadta a kegyelemdöfést

Hirdetés

A tragédia víz alá nyomta, a járvány megadta a kegyelemdöfést

A büntetőperben sértetti képviselőként vesznek részt, de a kártérítési fenyegetettség ott lebeg a Panoráma Deck felett is. Gondot jelenthet ez a hajózási cég számára?

Sógor Zsolt: Ettől nem tartunk egyáltalán, mert felelősségi szinten próbálnak  perelni minket. Ezért a balesetért mi nem vagyunk felelősek, tehát nem lesz olyan bíróság, ami ezt kimondja, mert a tényekhez ragaszkodni kell. Objektív felelősségünk van, mégpedig abból szempontból, hogy fuvarozók vagyunk. Minden fuvarozó felel, méghozzá felelősségre való tekintet nélkül azokért, akiket fuvaroz, vagy az árukért is, amiket fuvaroz. De lehetőség van a jogellenes károkozót perbe vonni. Ez meg is történt, mi is bepereltük a Vikinget.

Hogy látták az eddigi bizonyítási eljárás során, mennyire megalapozott a vád?

Hirdetés

Sógor Zsolt: Teljesen alátámasztott és megalapozott, nem látok benne semmi problémát, ez egy egyszerűen megítélhető ügy. Közlekedési balesetekkel gyakran foglalkozunk, vízi közlekedési balesettel – hála istennek – kevésbé, de azt kell hogy mondjam, ez az ügy nagyon egyszerű. Annyi történt, hogy egy nagy hajót vezető kapitány nem tanúsított kellő figyelmet, és egyszerűen eltiporta a másik hajót. A két hajó méretben nagyban különbözött, a Hableány se volt kicsi, mindig kis hajónak nevezik, de ez egy A kategóriás nagy hajó volt: 27 méter hosszú és 50 tonna súlyú. Tehát nem egy láthatatlan dolog volt a Dunán. A Viking Sigyn 137 méter hosszú, 5000 tonnás hajó, tehát elég nagy volt a különbség.

A laikus azt gondolná, hogy a kisebbik hajó könnyebben tud fordulni, a Hableány kapitánya nem látta a szállodahajót, nem tudta volna ő elkerülni az ütközést?

Sógor Zsolt: Nem fordul könnyebben. A jóval kisebb hajónak, a Hableánynak sokkal rosszabb volt a manőverező képessége, mint a Vikingnek. A Vikinggel bármit meg lehetett tenni, a Vikinget meg lehet állítani. Az látszik is felvételeken, hogy erről a sebességről, amivel ment – kb. 12 km/óra sebességgel –, 30-40 méteren belül meg lehetett állítani. Látszik a képen, amikor úgynevezett stop manővert hajt végre a kapitány, hogy hajó szinte megtorpan. És nem is megy ki a képből sem, amikor megáll. Tehát látjuk a képen az ütközést, és látjuk, amikor megáll, tehát a gyakorlatban is látható, hogy megállítható. A Hableányt nem volt ilyen egyszerű megállítani. A fordulást mindig úgy képzeljük a Hableány esetében, hogy ha belehúzunk egy kicsit a kormányba, mint amikor autót vezetünk, akkor elfordul az autó, de a hajónál nem így van. A hajónak a forgáspontja középen van, tehát egészen másképpen fordul el. Ez azt jelenti, hogy amikor elkezd fordulni, ha hirtelen mozdulatot végez, akkor a fara közelebb kerül ahhoz, ami hátul van. Itt nem volt olyan hirtelen mozdulat, de több mint 10 fokos szögben jobbra állta kormány, ezt már a helyszínelésnél láttuk a Hableányon. Ez azt jelenti, hogy az utolsó pillanatban a Hableány kapitánya észlelhette, hogy a Vikinget kvázi nem vezeti senki, hogy a Viking kapitánya egyszerűen nem látja őt, ez egy extrém helyzet, ilyenre az ember nem is számít. Ez a hajó 1947 óta volt vízen.

Gulyás Krisztián, a Hableány sétahajó elhunyt magyar kapitánya családjának jogi képviselője (k) és Sógor Zsolt, a Hableány sétahajót működtető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője (j) a Kúria a Hableány sétahajó május 29-i balesetét érintő, a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével kapcsolatban tartott nyilvános ülésén 2019. július 29-én

Gulyás Krisztián, a Hableány sétahajó elhunyt magyar kapitánya családjának jogi képviselője (k) és Sógor Zsolt, a Hableány sétahajót működtető Panoráma Deck Kft. jogi képviselője (j) a Kúria a Hableány sétahajó május 29-i balesetét érintő, a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével kapcsolatban tartott nyilvános ülésén 2019. július 29-én

Fotó: Szigetváry Zsolt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/31/a-setahajozasi-uzletagat-viz-ala-nyomta-a-tragedia-a-pandemia-adta-meg-a-kegyelemdofest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem volt védettségije a családnak, ezért a Junkies ment ki hozzájuk

Nem volt védettségije a családnak, ezért a Junkies ment ki hozzájuk

A család a helyszínre érkezve szembesült azzal, hogy védettségi igazolvány hiányában nem engedik be őket. …