2023. február 2., csütörtökMa Karolina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.02.02. Karolina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 352,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A terület, ahol a kormány teljesen behúzta a kéziféket

Hirdetés

A terület, ahol a kormány teljesen behúzta a kéziféket

„Az elmúlt időszakban környezet- és természetvédelmi szempontból semmilyen pozitív változás nem történt, sőt, néhány központi intézkedés következtében a helyzet aggasztóbb, mint valaha” – jelentette ki az Index megkeresésére Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi kérdésekben jártas szakértője.

Az Index legutóbb tavaly áprilisban, közvetlenül a választások után kérdezte a zöld szervezetet arról, hogy milyen folyamatokat szorgalmaznak az új kormányzati ciklusra. Ekkor kérésként hangzott el, hogy az országgyűlési képviselők döntéseik során a zöld szempontokat is vegyék figyelembe.

Sajnos ez nem így lett, az elmúlt időszakban több olyan intézkedést is megszavaztak – vagy rendeleti úton vezettek be –, amely tovább rontott a már amúgy sem túl fényes összképen

– mondta Rodics Katalin.

Hirdetés

Válság a környezetvédelemben is?

Példaként említette a komoly felháborodást kiváltó tűzifarendeletet, mely lehetőséget ad arra, hogy kivágják a védett területen elhelyezkedő erdőket. A Greenpeace szerint az intézkedés indokolatlan volt, az idén kivágott fa ugyanis vizes, így alkalmatlan tüzelésre, és mint azt mindenki a saját bőrén is tapasztalja: a rezsiválságra semmilyen megoldással nem szolgált.

Ez egy rendkívül rövidlátó, ökológiai szempontból kifejezetten veszélyes intézkedés volt. Mi továbbra is azt követeljük, hogy vonják vissza ezt a rendeletet

– emelte ki a Greenpeace képviselője.

Rodics Katalin

Rodics Katalin

Fotó: Greenpeace

Emlékeztetett, hogy a közelmúltban a természetre káros ipari beruházások sem szűntek meg, Debrecenben például az autógyár mellett akkumulátorgyár is épül. A szervezet képviselője hangsúlyozta: alapvetően nem a beruházásokkal van gondjuk, hanem azzal, hogy azokat hova teszik, jelenleg ugyanis hazánk legértékesebb termőtalaját használják el a gyárak felépítésére, miközben máshol az értéktelen rozsdaövezetek „hegyekben állnak”.

Rodics Katalin még egy ügyet kiemelt az elmúlt időszakból, ez pedig a Fertő tavi beruházás volt. Mint ismert, az állam tavaly nyáron gazdasági okok miatt függesztette fel az óriásberuházást, a döntéshozók ekkor azt ígérték, hogy átgondolják a terveket. A Greenpeace ekkor abban reménykedett, hogy egy kisebb, a természettel összhangban végzett áttervezésre kerülhet sor. Decemberben ugyanakkor megszületett egy újabb engedély, a beépíthető területet ráadásul 50 százalékkal növelték, ami a természetvédők szerint elfogadhatatlan.

A zöld szervezet úgy véli, hogy az elhibázott döntések ellenére soha nem késő cselekedni, a legfontosabb célokat hét pontban határozták meg, ezek az alábbiak:

  • Magyarországnak egészséges élelmiszerre van szüksége, ezért a vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás helyett a természettel összhangban működni képes ökogazdálkodási formákat kell támogatni. Utóbbihoz az agrárképzések fejlesztése is szükség lesz.
  • Magyarországnak tiszta energiára és hatékony energiafelhasználásra van szüksége, ezért támogatni kell az energiahatékonysági programok indulását, és törekedni kell arra is, hogy a klímaválságot fokozó energiahordozókat minél előbb leváltsuk megújuló energiaforrásokra.
  • Magyarországnak tiszta vízre és hatékony vízfelhasználásra van szüksége, amihez elengedhetetlen a vízgazdálkodásunk radikális átalakítása. Rodics Katalin ezzel kapcsolatban megjegyezte: a folyóvizeink 98 százaléka külföldről érkezik, és jelenleg több víz folyik ki hazánkból, mint amennyi bejön. Hangsúlyozta, hogy az évtizedek óta tervezett víztározókat most már valóban ki kellene alakítani, ily módon a mezőgazdaságnak nem a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/21/greenpeace-kornyezetvedelem-termeszet-energiavalsag-koronavirus-zold-fordulat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Baleset az M1-esen, óriási a torlódás

Baleset az M1-esen, óriási a torlódás

Azt írták: a balesetben a kamion sofőrje megsérült, a mentők kórházba vitték. A helyszíni szemle …