2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A szőlő még reménykedhet, a kukoricára keresztet vethetünk

Hirdetés

A szőlő még reménykedhet, a kukoricára keresztet vethetünk

„Legalább 150–200 milliméter csapadék hiányzik a talajból Tokaj-Hegyalján” – tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől.

A borvidéken közel hatezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A gazdák kicsit szerencsésebb helyzetben vannak azoknál, akik kukoricából vagy napraforgóból szeretnek megélni. Ez a két növény idén alig ad majd betakarítani valót. A szőlő azonban még csak most kezd érni.

A szőlő esetében álló fás kultúráról van szó, egészen mélyen tud meggyökerezni a talajban és télen raktározott is a növény az akkori csapadékból – így Molnár Péter.

Azt azonban ő sem tagadja, kerülhet még veszélybe az idei termés. Különösen a fiatal telepítéseknél, ahol még nem volt idő a megfelelő gyökérzet kialakítására. Most az idősebb tőkék vannak helyzeti előnyben, azoknak már mélyen vannak a gyökereik és a szélsőségesebb meleget is tűrik.

Hirdetés

Emellett az sem mindegy, milyen szőlőfajtáról van szó. A borvidéken engedélyezett szőlőfajták – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar – közül a furmint a legellenállóbb. A szőlészek azonban ezt természetesen tudják, ezért az érzékenyebb fajtákat – mint amilyen a sárgamuskotály – eleve olyan területekre ültetik, ami az átlagosnál vizesebb, jobban tartja a csapadékot.

Százados rekord

A napokban a hidegfront a Tokaj-Hegyaljai borvidékre is meghozta az esőt.

Ide is jutott az esőből, de ahhoz, hogy igazán nyugodtak legyünk, ennek a tízszerese kellene és nem egyszerre, hanem csendes, áztató esők formájában – véli Molnár Péter.

A hegyközségi tanács elnöke szerint az elmúlt 100 év legaszályosabb éve az idei és egyáltalán nem örül ennek a szomorú rekordnak. A szakember nem bocsátkozik jóslásokba, amikor a

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/06/a-szolo-meg-remenykedhet-a-kukoricara-keresztet-vethetunk/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezekkel a számokkal nyerhetet 265 millió forintot az ötös lottón

Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 41 (negyvenegy) 42 (negyvenkettő) 48 (negyvennyolc) 52 (ötvenkettő) Joker: 886717 Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220813-lotto-otos-nyeroszamok.html …