2021. március 8., hétfőMa Zoltán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.08. Zoltán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A szlovák egészségügy romokban, a lakosság depressziós

Hirdetés

A szlovák egészségügy romokban, a lakosság depressziós

Egy Pozsonyhoz közeli, dél-szlovákiai kisvárosból írt az Indexnek Eszter, aki édesapja elvesztésének tragédiáján keresztül mutatja be, hol bukott el a szlovák járványkezelés. A felvidéki lány az országban érzékelhető közhangulattal egybehangzóan a Matovič-kormányt hibáztatja a megmenthető betegek tömeges elvesztéséért.

Édesapám és sok más ember haláláért elsősorban a szlovák kormány tehető felelőssé

– írja az Indexnek küldött levelében Eszter, aki arra kért minket, hogy ne legyen beazonosítható, ezért csak keresztnevével közöljük édesapja tragédiájának történetét. Eszter szerint rossz döntések sorozata vezetett a járványkezelés kisiklásához.

Hirdetés

A szlovák egészségügy megengedte az orvosoknak, hogy ne kelljen a Covid-gyanús betegeket személyesen fogadniuk. Elég volt, ha telefonon orvosolják a problémákat. A kormány szétesőben, az egészségügy romokban, a lakosság pedig mély depresszióban…

– írta az emberek lelkiállapotáról a szlovákiai magyar Denisa. A lány arról számolt be, hogy északi szomszédunknál jelenleg teljes kijárási tilalom van érvényben.

Szlovákia jelenleg egy ún. Covid-automat rendszerben működik – magyarázta a korlátozások mikéntjét Denisa. – Ez azt jelenti, hogy megyénként eltérő korlátozások vannak érvényben. A feketétől zöldig terjedő színskálán követhető, hogy a saját megyénk éppen milyen besorolásba kerül… Ennek függvénye, mennyi antigénteszttel rohangáljunk a zsebünkben… vagy milyen szinten utasítanak bennünket az otthonmaradásra. Ha fekete régión haladunk át, nem állhatunk meg az autónkkal, kivéve tankolni – mondta. Denisa szerint az emberek már fáradtak, dühösek és kilátástalannak tartják a helyzetet.

A halálozási adatok alapján novemberben csúszott ki az irányítás a tavasszal még a válságot kiválóan kezelő szlovák kormány kezéből. Az elmúlt negyedévben szinte mindennap száz felett volt a koronavírus-áldozatok száma. 

Távgyógyítással kísérletezett a szlovák egészségügy

Eszter édesanyja a munkahelyéről vitte haza a fertőzést tavaly decemberben. Mindkét szülő pozitív teszttel került karanténba. A lány anyja enyhébb tünetekkel vészelte át a betegséget, édesapja állapotát napról napra súlyosbította alapbetegsége, a magas vérnyomás. A 60 éves családfő krónikus betegsége miatt a legveszélyeztetettebb csoporthoz tartozott. Ráadásul a két évvel korábbi stroke-ja még inkább nehezítette a fertőzés lefolyását.

Kapcsolódó

Szlovákia orvosokat és nővéreket kér az európai uniós országoktól

Legalább egy hónapig szükségük lenne rájuk az intenzív osztályokon. Szerdától minden beutazóra karantén vár.

A család először a háziorvosától kért segítséget, aki vizsgálat nélkül, gyógyszer felírásával tudta le a kezelést. A lány ezután a dunaszerdahelyi intenzív osztályra vitte az édesapját, ahonnan a körzeti orvosra mutogattak vissza. Az egészségügy anélkül küldözgette ide-oda az egyre betegebb férfit, hogy egyszer is megvizsgálták volna. A hasraütésszerűen javasolt gyógyszerek nem segítettek a 60 éves férfi állapotán. 

Mikorra sikerült kiharcolnunk, hogy megvizsgálják, már késő volt. 60-70-es véroxigénszint, kétoldali súlyos tüdőgyulladás

– emlékezett vissza Eszter 

A kivizsgálás után az intenzív osztályra vitték, ahonnan délután már a rossz hírrel hívták. Az orvos sírva közölte a halálhírt a családdal. A férfi életét a fertőzés korai fázisában meg lehetett volna menteni, de csak három héttel azután kezdték kezelni a krónikus beteg édesapát, hogy Eszter szülei pozitív koronavírusteszttel karanténba kerültek.

Édesapám halálának napjáig senki nem tett semmit…

Eszter, bár nem tudott elbúcsúzni édesapjától, de hálás azért, hogy életének utolsó reggelén még megölelhette, amikor bevitte a kórházba. A család biztató sms-üzeneteit azonban már nem olvasta el. Három órával kórházba kerülése után meghalt.

Kapcsolódó

Szlovákia: elszabadult a brit mutáns vírus, összeomlott az egészségügy

Nemzetközi segítséget kért Pozsony, mert nem tudnak egyedül megbirkózni az egészségügyi vészhelyzettel.

Ruha nélkül, dupla zsákba csomagolva adták haza. Úgy temettük el

– mondta.

A gyászszertartás után Eszter apja elvesztésének okait kutatta. A család több kórházi dolgozóval beszélt a történtekről. A lány szerint a járványkezelés módja vezet a tömeges tragédiákhoz. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/19/minden-harmadik-beteg-meghal-szlovak-covid-osztaly_jarvany_mutans_virus_pfizer_moderna_szputnyik_vakcina_matovic_eu/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Két ember meghalt egy lakástűzben Debrecenben

Két ember meghalt egy lakástűzben Debrecenben

Lakástűzben halt meg két ember meghalt Debrecen Józsa nevű városrészében vasárnap este – közölte a …