2020. december 3., csütörtökMa Ferenc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2020.12.03. Ferenc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A SOTE megrendelt egy csomó Covid-tesztet, majd tanulmányt írt arról, hogy használhatatlan

Hirdetés

A SOTE megrendelt egy csomó Covid-tesztet, majd tanulmányt írt arról, hogy használhatatlan

Hetek óta szkanderozik a koronavírus-gyorstesztet is forgalmazó Happy Business Zrt. (HBS)  és az Orvosi Hetilap kiadója egy helyreigazítási kérelem miatt. De ezúttal sokkal többről van szó, mint egy szimpla helyreigazításról. Mindennek az eredője egy áprilisi tanulmány, amely az Orvosi Hetilapban jelent meg, és amelynek szerzője mások mellett Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Ahogy arról áprilisban az Index is beszámolt, a SOTE kutatói bevizsgáltak két koronavírus-gyorstesztet. Az Orvosi Hetilapban közzétett cikk szerint a kutatók arra jutottak, hogy a gyorstesztek a ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak minősítenek. Az eredmények szerint az antitesteket kimutató vizsgált gyorstesztek egyszerűen nem alkalmasak a koronavírus-fertőzés szűrésére. 

A részben Merkely Béla által jegyzett tanulmányt hamar felkapta a sajtó, majd nem sokkal később a SOTE gyorstesztek beszerzésével foglalkozó munkatársa felhívta a HBS vezetőjét, és közölte vele: bár korábban már megrendeltek tőlük gyorsteszteket, a rendeléstől elállnak.

Nem volt nehéz kitalálni, mi állt a telefonhívás hátterében. Bár a SOTE több cégtől is vásárolt kínai gyorsteszteket, a HBS által forgalmazott termék az egyike volt azoknak, amelyeket a tanulmány szerzői a koronavírus kimutatására gyakorlatilag alkalmatlannak találtak.

Hirdetés

A járvány márciusi, európai kirobbanásakor az egészségügyi piac a feje tetejére állt. Lélegeztetőgépekre, maszkokra vagy éppen gyorstesztekre olyan óriási kereslet volt, hogy az államok egymás lábát taposva próbáltak minél előbb a szükséges orvosi eszközökhöz jutni, miközben a gyártók szemrebbenés nélkül diktálhatták a sokszor csillagászati árakat.

Ez volt az az időszak, amikor Orbán Viktor szabad utat engedett a „portyázóknak”. Olyan vállalkozóknak, akik a Távol-Keletről (főleg Kínából) hozták be a szükséges eszközöket. Az állami közbeszerzéseken szinte a semmiből olyan cégek jelentek meg és nyertek több százmilliós, esetleg milliárdos tendereket, amelyek nevét a hazai egészségügyi piac korábban nem is ismerte.

A HBS ebben az értelemben kilógott ebből a sorból, nem a semmiből bukkant fel. A cég jogelődje, a Novotrade Nyrt. a kilencvenes évek közepe óta foglalkozik orvostechnikai készülékek és eszközök forgalmazásával, az ország szinte minden komolyabb egészségügyi intézményével üzleti kapcsolatban áll évek óta, köztük a SOTE-val is. A koronavírus megjelenésekor a HBS felvette a kapcsolatot az általuk képviselt távol-keleti partnereikkel, hogy ajánljanak megbízható gyártói kapcsolatot a gyorstesztekre. Így jutottak el a szerológiai termékek gyártásával és fejlesztésével 2004 óta foglalkozó kínai Hangzhou Clongene Biotech Co. Ltd. vállalkozáshoz. Azért is a Clongene-t választották, mert az általuk gyártott gyorsteszteknek CE-IVD és FDA regisztrációja van, emellett a termékeit a belga Leuveni Egyetem is tesztelte.

Miután a kínaiakkal megállapodott, a Happy Business a Clongene gyorsteszttel indult el egy belföldi pályázaton, majd két ütemben, először 20 ezer, majd 60 ezer darabot szállított le az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak – darabonként nettó 1650 forintos áron, ami megfelel a gyorsteszt nettó 5 dolláros belgiumi árának.

Az állami beszerzés mellett a HBS a SOTE-nak is leszállított 20 ezer darab gyorstesztet. Az egyetem ekkor még elégedett volt a teszttel, legalábbis erről árulkodik, hogy a SOTE rektorhelyettese – aki egyben a Klinikai Központ elnöke is – egy angol nyelvű levélben elismerően nyilatkozik a HBS által forgalmazott gyorstesztekről. Igaz, mint azt később megtudtuk, ezt a dokumentumot az áru magyar importjának megkönnyítése miatt adta ki az egyetem. Ugyanakkor Merkely Béla az ATV Heti Napló című, bőven az import utáni időszakban, május 3-án sugárzott műsorában arról beszélt, hogy az egyetem által vásárolt gyorstesztekkel kapcsolatban semmilyen negatív tapasztalatuk nincsen.

Ezután jelent […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/07/31/sote_gyorsteszt_koronavirus_merkely_happy_business/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre nagyobb hatással van a halálozási adatokra a koronavírus

Egyre nagyobb hatással van a halálozási adatokra a koronavírus

Rekordmagas halálozási számot tett közzé a KSH november elejéről – hívja fel a figyelmet a …