2021. június 19., szombatMa Gyárfás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.06.19. Gyárfás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Soós-per: rendőrgyilkosok a vádlottak padján

Hirdetés

A Soós-per: rendőrgyilkosok a vádlottak padján

1979. július 10-én hajnalban Budapesten, a Ferihegyi repülőtér közelében, a 4-es főút mentén, a Steinmetz-szobor melletti szolgálati helyéről eltűnt a 45 esztendős Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmester. Éjfél után két órakor még élt, de fél ötkor már nem volt az őrhelyén. Az őrbódé ülése alatt megtalálták a főtörzsőrmester géppisztolyát, viszont a pisztolyát hiába keresték. Azt követően, hogy az őrhelytől mintegy harminc méterre vérfoltot fedeztek fel a betonon, a magyar bűnüldözés történetének egyik legkiterjedtebb nyomozása vette kezdetét.

Száznyolcvanezer emberrel beszéltek

Több ezer rendőr, katona, munkásőr méterről méterre haladva vizsgálta át a mezőt, az utakat, a környékbeli településeket. Még helikopterek is részt vettek a kutatásban. A rendőrök házról házra jártak, tanúk után kutatva. Három nappal később, nyolc és fél kilométerrel távolabb, egy Ecser melletti kukoricásban bukkantak rá a rendőr agyonkínzott holttestére, arccal lefelé elásva, fején ütésektől, nyakán vágásból származó nyomokkal.

A bírósági terem a Soós-per alatt

A bírósági terem a Soós-per alatt

Hirdetés

Fotó: Bohanek Miklós / Képes Újság / Arcanum

A helyszínen előkerült egy olajos-véres rongydarab, valamint egy Wartburgból származó féltengely. A bűncselekmény éjszakáján esett az eső.

A vérnyomok más alakot vettek volna fel, ha nedves úttestre csöpög; a száraz beton felszívta a vért, és csak ezután kezdett esni.

A Meteorológiai Intézet tájékoztatása szerint az eső hajnali 2 óra 9 perckor kezdődött. Gyulai Károlyt egy vecsési férfi hajnali egy óra után még látta, amint az úttesten egy piros vagy bordó személyautó felé haladt, és ahol három férfi állt. Tehát a gyilkosság fél kettő és két óra között történt. Hat nappal később, a XVIII. kerületben, a szakorvosi rendelő egyik női mosdójában megtalálták a rendőr pisztolyát.

Ebből feltételezni lehetett, hogy nő is tartozik a bandához. De félrevezetésre is gondolni kellett. És utólag ez beigazolódott.

A három hónapig tartó nyomozás során 180 ezer emberrel beszéltek, több ezer gyanúba jöhető személyt ellenőriztek, csaknem egymillió gépkocsi nyilvántartását rostálták át, tizennégyezer (!) autót közvetlenül is megvizsgáltak, több száz lakossági bejelentést ellenőriztek, a szóba jöhető büntetett előéletűek többezres tömegét szűrték át. 

Ez volt az első ügy Magyarországon, amikor a nyomozás többezernyi információját számítógépen rögzítették.

Ezek között kettő olyan is akadt, amiben a 36 éves vecsési Soós Lajos gépkocsivezetőt nevezték meg lehetséges elkövetőként. Soós a bűncselekmény idején betegállományban volt, és egy tanú hallotta, amikor valakinek azt mondta, hogy a Steinmetz-szobornál strázsáló zsarutól könnyen lehet pisztolyt szerezni.

Heteken át figyelték a főtörzsőrmestert

Taktikai okokból először Soós bűntársait vették őrizetbe. Október 3-án kapcsolták le György József ötször büntetett, 33 éves budapesti gépkocsikísérőt, Németh István 20 éves budapesti gépkocsivezetőt és Varga László 38 éves, négyszer büntetett budapesti szállítómunkást. Tíz nappal később került őrizetbe Soós Lajos ötször büntetett, 36 éves budapesti gépkocsivezető.

Soós, György és Németh alaposan gyanúsítható volt azzal, hogy megölték Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmestert, míg Varga egy másik bűncselekmény elkövetésében vett részt.

A bizonyítási eljárás során összeállt a kép. Kiderült, hogy Soós már régóta tervezte, hogy egy nagyszabású postarabláshoz fegyvert szerez, mégpedig rendőrtől. 1979 májusában tárgyalt is erről Némethtel, majd megbeszélték a tennivalókat. Több lehetőség mérlegelése után Gyulai Károly rendőr főtörzsőrmestert szemelték ki, akit Soós látásból ismert, néhányszor meg is állt kocsijával az őrbódé mellett, és váltottak pár szót. Heteken át figyelték Gyulai mozgását. Soós július 9-én éjjel elhívta egyik bűntársát, a gyilkosságban már kipróbált György Józsefet is. Hajnali egy óra után, világítás nélkül megálltak az őrbódétól harmincméternyire, és kiszálltak a kocsiból, mintha a motorral történt volna valami. Gyulai észrevette őket, és odament hozzájuk, hogy mi történt. Azt hazudták, hogy felforrt a vizük. A rendőr segíteni akart, elment egy zseblámpáért, és amikor visszaérkezett, Soós kezében már ott lapult a féltengely. A rendőr mögé került, és hátulról többször fejbe ütötte. Gyulai összeesett. Pisztolyát és a tölténytárat nyomban elvették. Soós a bódéhoz zavarta Némethet, hogy hozza a géppisztolyt is. Addig Györggyel begyömöszölték az agysérüléstől hangosan hörgő embert a kocsi csomagtartójába. Németh azonban a géppisztoly nélkül jött vissza, nagyon ideges volt, sietségében nem találta a fegyvert. Soós dühösen elindult a kocsival Vecsés felé. Egy elágazásnál letértek a főútról, majd egy dűlőútra fordultak, végül megálltak. Ásni kezdtek. Közben a rendőr életjelt adott. Soós egy bicskával elvágta a nyakát. A holttestet elföldelték, a kiszedett kukoricát visszaültették, hogy a nyomokat eltüntessék. Az eszközöket szétdobálták, majd elhajtottak.

Tizenegy év alatt négy gyilkosság

1980. április 20-án kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon, Czabány Mihály tanácselnök előtt a rendőrgyilkosok pere.

A nyomozás során kiderült, hogy nem ez volt az első gyilkosság, amit elkövettek. Összesen négy gyilkosságról bizonyosodott be egyértelműen, hogy tettesük Soós Lajos volt – más-más társakkal együtt.

Az első gyilkosságot 1968-ban követte el Soós, a börtönből ismert haverjával, Varga Lászlóval közösen. Soós és Varga egy OTP-fiókot akartak kirabolni, ehhez volt szükségük fegyverre. Varga ismert egy pénzügyőr őrmestert, így elhatározták, hogy megszerzik tőle a szolgálati fegyverét. Egy közeli presszóban leitatták az őrmestert. Soós kivette a kulcsát a férfi zsebéből, majd a lakására ment, és onnan elhozta a fegyvert. Visszatérve döntöttek úgy, hogy az őrmester nem maradhat életben. Soós egy baltával fejbe vágta a szerencsétlen férfit. Mielőtt eltemették, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/06/04/a-soos-per-rendorgyilkosok-a-vadlottak-padjan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Lázár János konzultációt indít a szívügyéről

Internetes konzultáció indul az ősztől közlekedő Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút) üzemeltetéséről – tájékoztatta Lázár János, a beruházásért …