2020. augusztus 14., péntekMa Marcell napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.14. Marcell Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 344,00 Ft | USD: 291,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A rendőrség mindent megtett, hogy a legkevesebbet árulja el a Kaleta-ügyről

A rendőrség mindent megtett, hogy a legkevesebbet árulja el a Kaleta-ügyről

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium, az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal bevonásával a külföldön lévő magyar intézmények védelmére új koncepciót és intézkedéssorozatot dolgoztak ki azután, hogy februárban az Index nyilvánosságra hozta a volt perui nagykövet pedofilügyét. Legalábbis ez derül ki az Információs Hivatal főigazgatójának, Czukor Józsefnek a leveléből, amit Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére válaszolt.

Mesterházy arra volt kíváncsi, hogy milyen eredménnyel zárult az a vizsgálat, ami a Kaleta-ügyben indult amiatt, mert a hazai (titkos)szolgálatok nem, ellenben egy külföldi bűnüldöző szerv derítette fel a volt diplomata „másik életét”. Czukor szerint az új koncepció „csökkenti annak lehetőségét is, hogy a jövőben hasonló jogellenes cselekedetek történjenek”. Mint ismeretes, a bíróság nemrég egy év (két év hat hónapra) felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Kaleta Gábor volt nagykövetet, mert közel húszezer gyermekpornográf képet tárolt a számítógépén. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott enyhítésért fellebbezett.

Az, hogy a külföldön lévő magyar intézmények védelmét ezek szerint már a hírszerzés vezetője szerint is újra kellett gondolni a Kaleta-ügy miatt, azért is érdekes, mert úgy tudjuk, hogy a botrány kirobbanása után éppen Czukor volt az, aki mentegette az IH-t, mondván, a perui sztoriban a hírszerzésnek semmilyen keresnivalója nem volt. Amikor a parlament külügyi bizottságában a képviselők – Menczer Tamás, a tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár, valamint az ORFK egyik vezetője mellett – Czukor Józsefet kérdezték a Kaleta-ügyről, a hírszerzés vezetője „mosta kezeit”.

Czukor József

Czukor József

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Az ülésen elhangzottakat tíz évre titkosították ugyan, de úgy tudjuk, azon kívül, hogy érdemi információ nem hangzott el, a hírszerzés vezetője kiokosította a jelenlévőket arról, mennyire félreértelmezte a titkosszolgálatok szerepét a Kaleta-ügyről író sajtó. Ebben az értelmezésben Kaleta ügye a rendőrségre tartozott, azaz kizárólag rendőrségi ügy, az IH-nak ahhoz semmi köze sem volt, hivatalosan nem is értesült róla.

Információnk szerint Czukor gyakorlatilag azt ecsetelte az ülésen, hogy ha a titkosszolgálatnak köze lett volna Kaleta-ügyének felderítéséhez, akkor a kommunizmusban lennénk, ahol még a szolgálatok rendőrségként működtek. Csakhogy ma már nem az a dolguk, a sajtó pedig az úgynevezett kolóniavédelmet (azaz a magyar intézmények külföldi védelmét) is félreértelmezi, ha a szolgálatokon kéri számon, miért nem tárták fel időben a Czukor szerint „mélyen konspiráló” Kaleta titkos életét, így érvelt állítólag a hírszerzési vezető. 

Információnk szerint egyébként Kaleta lekapcsolását egy két évig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, a volt nagykövetet pedig a számítógépének IP-címe buktatta le. 

A Kaleta-üggyel […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/07/27/a_kaleta-ugy_miatt_gondoltak_ujra_a_titkosszolgalatok_a_koloniavedelmet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Az országos tisztifőorvost trágár fényképpel támadja, az Index osztódással szaporodását drámának lódítja a baloldali propagandalap kiállítása

Tovább folytatja a konzervatív vagy a baloldal által annak gondolt emberek elleni egyre durvább támadásokat …