2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Nyugat végül elismerheti a tálibokat

Hirdetés

A Nyugat végül elismerheti a tálibokat

Az MCC és a Migrációkutató Intézet szervezésében tartott konferencián, a „Talibán első száz napja” című rendezvényen, kérdésre válaszolva, Szabó István nagykövet azt mondta, hogy már így is több millió az afgán menekültek száma, akik jelenleg Iránban és Pakisztánban keresnek menedéket. Egyelőre várnak, de ha mégis összeomlik az afgán gazdaság és még többen hagyják el az országot,

akkor az már komoly migrációs nyomás alá helyezheti Iránt és majd Törökországot.

Hirdetés

Magyarország volt iszlamabadi nagykövete szerint viszont a pakisztániaknak éppen az lenne a fontos, hogy stabilizálódjon némiképpen a tálib rendszer, mert akkor legalább a Pakisztánba menekülteket lehetne rávenni a hazatérésre. Pakisztánban az emberek 55 százaléka támogatta a tálibok hatalomátvételét.

Novák-Varró Virág, az NKE tanársegéde ehhez hozzátette, hogy az augusztusi hatalomátvétel óta mintegy 3 és fél millióra tehető Afganisztánban a belső menekültek száma. Pakisztánban és Iránban 2,5 millió afgán nyomorog menekülttáborokban, de ez a szám ennél valószínűleg magasabb.

Az átmenetileg új hazát keresők csak elenyésző száma megy át Törökországba, hogy onnan megpróbáljon az Európai Unióba bejutni.

Novák-Varró szerint gond akkor lehet, ha valóban bekövetkezik Afganisztán csődje, mert ebben az esetben sokkal nagyobb lesz a migrációs nyomás mind Afganisztán szomszédain, mind pedig Törökországon. Ekkor pedig a nyugatnak el kell gondolkodnia a tálib rendszer elismerésén, hogy valamilyen módon megakadályozzon egy újabb, keletről induló menekültáradatot.

Afganisztán: a magára hagyott ország

A fentebbi kijelentést Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja tette még ősszel. Ezzel arra utalt, hogy bár az amerikai és a nyugati államok folyamatos anyagi támogatásának köszönhetően az elmúlt 20 évben ugyan 10 évvel nőtt a várható élettartam az afgánok között, sikerült egy sor civil kezdeményezést megvalósítani, azonban

a lakosság több mint fele még mindig írástudatlan és az internet penetráció mindössze 13-14 százalékos.

A tálib hatalomátvétel után külföldön befagyasztott afgán állami pénzeszközök értéke mintegy 9,5 milliárd dollárt tett ki, amelyet fel kellene szabadítani ahhoz, hogy ne omoljon össze nagyon gyorsan a közép-keleti állam gazdasága. Már jelenleg is súlyos készpénz-hiány alakult ki. 

Kabul eleste után a korábbi támogató, vagyis donorországok pénzügyi juttatásai elmaradtak, ez pedig hónapok alatt a középosztály lecsúszását eredményezte. A legnagyobb a szegénység az ország déli, középső és észak-keleti részén. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/23/afganisztan-talib-diplomacia-elismeres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy …