2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A nyersanyagárak növekedése megdrágíthatja a teraszozás élményét

Hirdetés

A nyersanyagárak növekedése megdrágíthatja a teraszozás élményét

„Rosszkedvünk tele több mint egy éve tart” – mondta tegnap Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című rádióműsorában szokásos péntek reggeli beszédében. Hozzátette, „rám is vár egy korsó sör a teraszomon, alig várom, hogy odaérjünk végre”. A miniszterelnök megerősítette azt is, 10-ig nem fognak az emberek hazaérni, így a kijárási tilalom mától éjjel 11-től veszi kezdetét.

Nem tudjuk, kinek nyissunk

Az öröm nem mindenki számára felhőtlen. A kifejezetten a külföldi turistákra építő éttermek nem hamarkodják el a nyitást. Sebők Manna, a budapesti Zona Étterem és a Szabadság Bisztró ügyvezetője azt mondja: „Nincs vendég, nincs emberem, akivel kinyissak, a teljes személyzetet el kellett küldenem, az egyik kertészetben dolgozik, a másik ipari alpinista. Nem tudjuk, kinek nyissunk, kinek állítsunk össze étlapot, az illetőt, aki bejön, mivel etessük meg, mire lesz igény, milyen lesz az idő, mennyi pénz lesz az emberek zsebében. Ráadásul mindenki egyszerre akar árut beszerezni, így a megszokottnál jóval drágább most minden.

ZONA étterem

Hirdetés

ZONA étterem

Fotó: Sárosi Zoltán / ZONA étterem

Mi egyelőre kivárunk, megnézzük, más éttermek milyen áron és milyen koncepcióval nyitnak újra. Noha van újrakezdési támogatás, csak azon cégeknek jár, amelyek 2019–20-ban nyereségesek voltak. Mi az elmúlt években komoly befektetéseket eszközöltünk, ezek megtérülési ideje 8-10 év. A terasz bérleti díja 6-700 000 Ft/hó a két étterem esetén, kellene személyzet, de a szakképzett munkaerő mást csinál, a kiszolgálásra tréningeznem kellene valakit, 1-2 pincérre futná, le kellene csökkentenem a 20 tételes à la carte étlapot 4 tételesre, és ennyi emberrel lehet, hogy órákon át kellene várni egy közepes minőségű levesre, amatőr felszolgálás mellett, drágán. Vajon erre a vendéglátásra számítanak azok, akik alig várják a mai terasznyitást?” – teszi fel a kérdést Sebők Manna ügyvezető.

A törzsgárda hamar előkerült

Nem volt ilyen nehéz helyzetben a DiVino márka tulajdonosa. Bánki Sándor ma nyitja a Bazilika melletti borbárját, de csütörtökön már jelezni kényszerült a közönségének, hogy ebben a kirendeltségben telt házuk van. A törzsgárda, ahogy ő fogalmaz, nagyon hamar előkerült. A kemény magnak nem is kell csodálkoznia majd az új pultosok láttán. Bánki Sándor ugyanis megtartotta a téli brigádját – nyáron több alkalmi munkással dolgoznak –, állandó kollégáival pedig a kritikus időszakban borszaküzlet üzemmódra váltottak. Így könnyebb a helyzetük, mint ha pár nap alatt a nulláról kellett volna újraépíteniük magukat.

„A mai napnak van egy hurráoptimista hangulata, de egyelőre semmi sem lesz olyan, mint régen. Furcsa lesz a korai zárás. Szűkített étlappal megyünk, a borválaszték is csökkentett, de legalább friss tételekkel jövünk, sokaknál a novemberi zárásnál bent ragadtak a készletek, mi ezeket a borszaküzletben el tudtuk adni, így új évjáratokkal nyithatunk. Az árak egyelőre maradnak, a beszállítók ugyanis nem emeltek” – húzza alá Bánki, aki megemlíti: eggyel nyugodtabb lenne, ha a kollégák be lennének oltva, de az üzletben, noha mindenki regisztrált az oltásra, eddig nem sokan kaptak. Ennek ellenére türelmesek, amit még tenni tudnak, az az, hogy bíznak a turizmus fellendülésében. Ugyanis korábban a külföldi turisták  gondoskodtak arról, hogy a hét első napjaiban is érdemes legyen kinyitni. Ha a turizmus nem kap erőre, Bánkiéknak is kell egy B terv, ami azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/24/terasznyitas-euforia-vendeglatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

A KFC gyorsétteremlánc futárautója karambolozott frontálisan a Szentlőrinci úton, a Köves út és az M5-ös …