2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A nők számára riasztó, hogy a szerető beleszólhat a nevelésbe

Hirdetés

A nők számára riasztó, hogy a szerető beleszólhat a nevelésbe

„A férfiak kisebb arányban hajlandók elválni, ha a házasságban van gyermek, inkább elviselik, hogy rossz otthon a légkör, csak együtt maradjon a család” – osztotta meg tapasztalatait az Indexszel Galambos Balázs, a SzépenVáljEl Válásközpont alapítója a hozzájuk forduló több száz férj beszámolójára alapozva.

Aggodalmuknak van egzakt alapja, ugyanis Magyarországon a bíróság 80-90 százalékban az anyának adja meg a felügyeleti jogot. Ugyan a terapeuták azon dolgoznak, hogy bizonyos módszerekkel sikerüljön javítani a házastársak kapcsolatán, és így egyben maradjon a család, ami 40 százalékban teljesül is, de elmondásuk szerint
ahol a válás mellett döntenek, ott a gyermek felügyeletén van a legtöbb vita.

Természetes igény, hogy mindkét szülő szeretne ugyanannyi időt eltölteni a gyerekkel, hogy a megváltozott élethelyzet ellenére megmaradjon a szoros kapcsolat. Erre reagálva még 2021 novemberében módosították a közös szülői felügyeletről szóló törvényt, amely szerint a 2022. január 1-je után indított válópereknél akár az egyik szülő is kérheti a váltott felügyeleti jogot.

Maga a váltott gondoskodás annyit tesz, hogy ha a bíróság mindkét szülőt alkalmasnak tartja gyermeknevelésre,

Hirdetés

  • amelyben képesek együttműködni,
  • és életkörülményeik is megfelelők ehhez,
  • közel laknak egymáshoz,
  • ez a gyermek számára a legkedvezőbb megoldás,

akkor a bíró dönthet úgy, hogy ugyanolyan arányban egy- vagy kéthetes váltásban megosztja a szülői felügyeletet.

Százból két apa kap lehetőséget erre itthon

„Sok édesapa emiatt kivárt a válókereset benyújtásával 2022-ig, mégis az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, hogy a bírósági gyakorlat nem változott. Információink szerint tavaly Budapesten és Pest megyében csak az esetek 2,5 százalékában adták meg a váltott nevelési jogot, tehát 100 válófélben lévő apából 2-3-nál, bár a folyamatban lévő ügyekről csak később lesz adat” – mondta Galambos Balázs, majd azzal folytatta, hogy a velük kapcsolatban álló válóperes ügyvédek elmondása szerint az ország többi részén még rosszabb lehet ez az arány, ugyanis ott jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz, még inkább az anya javára döntenek.

A SzépenVáljEl Válásközpont projektmenedzserét, Herkules Mónikát megkérdeztük, hogy ügyfeleik beszámolója alapján az anyák miért nem szeretnék, hogy válás után az apa is ugyanolyan arányban kivegye részét a gyermeknevelésből. A KSH legfrissebb adataiból is az derül ki, hogy a magyar nőkre még mindig több feladat hárul, a munka mellett a háztartást is döntő többségben ők viszik, és a gyermeknevelés is inkább rájuk hárul, bár egyre nagyobb részt vállalnak a férfiak az utóbbiból. Az adatok szerint az apák többet játszanak velük, és már ugyanannyi időt tanul velük mindkét szülő. „Azt nem szabad elfelejteni, hogy a válás mindenképpen trauma, ha megcsalás történik, a nők számára riasztó gondolat, hogy a szerető beleszólhat majd a gyermek nevelésébe.” 

Nagyrészt pedig bizalmatlanságról van szó: ha a gyerekneveléssel járó fontosabb feladatokat a házasságban is ők vitték, sokan alkalmatlannak tartják férjüket erre, főleg kisebb gyermek esetében

– mondta a szakértő, aki úgy látja, a váltott gondoskodás ötlete főleg akkor vetődik fel, ha az apa a házasság alatt is szinte akkora mértékben kivette részét a gyerekgondozásból, mint az anya.

Nyugaton már régóta létező gyakorlat

Az első, váltott elhelyezéssel foglalkozó tanulmányok a kilencvenes évek második felében jelentek meg azokban az országokban, ahol az osztott gyermeknevelés egyre gyakoribbá vált, mint például az Egyesült Államokban. Megvizsgálták, hogy jól működik-e a gyakorlatban, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez a gyermek szempontjából. Az első eredmények ugyan biztatók voltak, de a kétezres évekre már kiderült, nincs mindenki számára kedvező gyermekelhelyezési forma, igaz, sok amerikai válóperes tárgyaláson támaszkodtak ezekre a felmérésekre. Európában is egyre elterjedtebb a váltott gondoskodás, a külön élő szülők 40 százaléka így neveli gyermekét Belgiumban és Svédországban, ebből a szempontból ők vannak az uniós lista élén, majd 30 százalékkal Norvégia következik, Dániában és Hollandiában pedig a szülők szétköltözése után a gyermekek 20 százaléka él váltott gondoskodásban.

A szakértők ugyanakkor megemlítették, hogy a közép- és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/13/valastorveny-valtott-nevelesi-jog-gyermekelhelyezes-kozos-felugyelet-apa-tartasdij/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Óriási tűz van a gyáli szeméttelepen

A Kőrösi úton kigyulladt hulladék-feldolgozóban mintegy ötszáz négyzetméteren égnek a papírbálák. A lángok már egy …