2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Nobel-díj szégyene lenne, ha jövőre nem kapná meg Karikó Katalin

Hirdetés

A Nobel-díj szégyene lenne, ha jövőre nem kapná meg Karikó Katalin

Ahogy azt már az Index megírta, Karikó Katalin, az mRNS technológiát kifejlesztő magyar tudós kapta a hazai tudományos élet legrangosabb kitüntetését, a 100 000 euró pénzjutalommal járó Bolyai-díjat. 

Először Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora idézte fel a tudós egyetemi éveit, aminek azért is különleges a jelentősége, mert évfolyamtársak voltak Karikó Katalinnal. 

– Jómagam fizikus hallgató voltam, nem voltam közvetlen csoporttársa Katalinnak, de mivel egy kollégiumban laktunk, jól ismertem – mondta a rektor. – Én diákbizottsági titkár voltam, Kati meg tag. Jó képességű hallgatóként tartottuk számon. Ahogy ő maga is fogalmazott a beszédében, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont a tudományok fellegvára, az álmok netovábbja volt, jó néhány nemzetközi kutatási programmal, ami abban az időben, amikor még kék útlevél volt – 1978-at írtunk – nagy szó volt.

Nemcsak külföldre járhattak, devizával kistafírozva, hanem nyaranta külföldi kutatók is érkeztek Szegedre, szóval, lehetőség nyílt a tapasztalatcserére. Egy kis darab Nyugat volt akkoriban az SzBK. Katalint már akkor sem hordozta a tenyerén a Jóisten, ahogy Szabó Gábor fogalmazott, hiszen frissen végzett biológusként a biofizikai kutatóintézetben szerveskémiával kellett foglalkoznia, egyáltalán nem volt hátszele, és végül ezért is döntött úgy 1985-ben, hogy az Egyesült Államokba távozik. Az egészben az a legérdekesebb, hogy akkor még nem látszott Karikó Katalinon az a kiugró tehetség, sőt, még húsz év múlva sem. De nem azért, mintha későn érő típus lett volna, nem.

Hirdetés

Kati az a típus volt, aki megszállottként csavarodott rá az mRNS témájára. Ami akkor, a nyolcvanas évek közepén még úgy, ahogy divatos volt, de később feledésbe merült. Katalin azonban nem eresztette el, makacsul kutatott a témában.

Amerikában azokra a projektekre adnak pénzt, amelyek, úgymond, „szexinek” számítanak. Az mRNS pedig egyáltalán nem számított annak.Katalin havonta írta a pályázatokat – összesen huszonnégyet –, és azokat havonta vágták vissza. Sőt, 

2013-ban kipakolták a cuccait a folyosóra Philadelphiában, gyakorlatilag kirakták őt az egyetemről.

Az persze más kérdés, hogy ma már erre másképp emlékszik a főnöke…

Amit ők ketten – Katalin és Joe Weissman – kifejlesztettek, annak semmi köze nem volt a koronavírushoz. Az mRNS az a különös valami – messenger ribonukleinsav –, ami az információt a sejtmagból átviszi a riboszómába. Ez olyan, mint egy lyukkártya, amit hogyha bedugnak a riboszómába, akkor előállítja azt a fehérjét, amire szükség van. Csakhogy a riboszóma kivetette magából az mRNS-t, beindult az immunreakció. De ez az mRNS nem a koronavírus ellen lett kifejlesztve, mert akkor, másfél évtizeddel ezelőtt, még nem is volt koronavírus, hanem az egy univerzális csodaszer volt. Például a rákos sejteket is elpusztítja, pontosabban azok pusztítják el magukat. Csak éppen ez Katalinékon kívül senkit sem érdekelt. 

Az mRNS tehát egy platform, ami rendelkezésre állt, és amikor 2019 decemberében felbukkant a Covid-19 vírus, akkor villámgyorsan bevetették. 

– Hogy úgy mondjam, túlságosan gyorsan, már legalábbis a Nobel-díj odaítélése szempontjából – magyarázza Szabó Gábor. – Hiába tartották Katalint és Weissmant a díjra esélyesnek,

én figyelmeztettem az optimistákat, hogy Katiék aligha kapják meg idén a Nobelt.

Annak ugyanis meglehetősen hosszadalmas az odaítélési folyamata. Viszont ha jövőre nem kapják meg, az a Nobel szégyene lesz.

Karsai Béla üzletember, a Bolyai-díj egyik alapítója:

„Amikor 23 évvel ezelőtt elkezdtünk gondolkodni a díj […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/18/ha-jovore-nem-kapja-meg-kariko-a-dijat-az-a-nobel-szegyene-lesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy macska volt a Heves megyében látni vélt párduc

Csak egy fekete macska volt az a „párduc”, amelyet Heves megyében, Kerecsend közelében láttak a …