2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A németekhez kapcsolódik a legtöbb, határon átnyúló magyarországi öröklési ügy

Hirdetés

A németekhez kapcsolódik a legtöbb, határon átnyúló magyarországi öröklési ügy

Vitorlás hajó, nyaraló, cégtulajdon

A külföldi munkavállalás és letelepedés terjedésével, a hazai vállalkozói réteg gyarapodásával jelentősen nőtt az elmúlt évtizedben a magyarok külföldi vagyona. Erről árulkodik, hogy az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint 2020-ban akkori árfolyamon 1175 milliárd forintot utaltak haza, ennek 86 százalékát uniós tagországokból.

A külföldi vagyongyarapodás egyik következménye, hogy egyre több öröklési ügy nyúlik át a határokon,

Hirdetés

például úgy, hogy egy uniós állampolgár nem az állampolgársága szerinti országban élt, vagy több tagországban is volt vagyona. Egyre sűrűbben találkoznak a hazai közjegyzők a hagyatéki ügyek során külföldi vagyonelemmel, például részvényekkel, egy vitorlás hajóval, egy horvátországi nyaralóval vagy egy Seychelle-szigeteki cégtulajdonnal.

Ilyenkor nemcsak a hagyatéki eljárás lefolytatásának helyszíne kérdéses, hanem akár az is, hogy melyik ország jogszabályai szerint osztják szét az elhunyt örökségét. Az Európai Unió ezért 2015 óta egységesen szabályozza a határokon átnyúló öröklési kérdéseket. Az úgynevezett Európai öröklési rendelet meghatározza, hogy mikor melyik tagállam hatóságai folytathatják le az eljárást, és melyik állam jogát kell alkalmazni az öröklésre. Ezzel könnyebbé teszik az örökösök dolgát, időt és energiát spórolnak meg nekik.

Nincsenek ciprusi hagyatéki ügyek

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara Adatkutató Alintézetének összesítése szerint 2015 és 2021 között több ezer más uniós tagállamhoz kapcsolódó öröklési üggyel foglalkoztak a hazai közjegyzők. Az ügyek csaknem fele Németországhoz kapcsolódott, míg Ausztriához a 14, Romániához a tíz százaléka. Érdekesség, hogy Máltához, Ciprushoz és Litvániához öröklési ügyben nem tartozott közjegyzői eljárás az elmúlt hét évben.

Az Adatkutató Alintézet elemzése kitért azokra az öröklési ügyekre is, amelyekben egy magyar állampolgár örökös egy másik uniós tagállamban él.

A mintegy ötezer-hatszáz ilyen eset több mint negyven százalékában az örökös Németországban lakott, húsz százalékban Ausztriában, tizenhárom százalékban pedig […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/12/a-nemetekhez-kapcsolodik-a-legtobb-hataron-atnyulo-magyarorszagi-oroklesi-ugy/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Emberi maradványokra bukkant egy budapesti autókereskedő

A dobozt egy Skodában találták meg, az autókereskedés munkatársai azt hitték bonbon, tengeri só, vagy …