2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Momentum kész vitatkozni és együttműködni is Magyar Péterrel

Hirdetés

A Momentum kész vitatkozni és együttműködni is Magyar Péterrel

Az Indexnek adott interjúban Donáth Anna többek között arról beszélt:

  • milyen tapasztalatokat szereztek és milyen visszajelzéseket kaptak az ajánlásgyűjtés során;
  • mi a véleménye Magyar Péter politikai ébredéséről;
  • miben értenek egyet Magyar Péterrel, és miben nem;
  • miért biztos abban, hogy a Momentum nélkül nem váltható le az Orbán-kormány;
  • mit tud nyújtani, és mit üzen a választóknak a Momentum.

Csalódott?

Mivel kapcsolatban?

Hirdetés

Azt hallani, hogy nem ment könnyen a Momentumnak, és vért izzadtak, mire összegyűjtötték az európai parlamenti választási induláshoz szükséges ajánlásokat. Tényleg így volt?

Nem, és egyáltalán nem vagyok csalódott. A megyei listákhoz azonban sokkal nehezebb volt összegyűjteni az ajánlásokat, mint bármikor, és ez mindannyiunkat meglepett. Ennek persze nagyon sok oka van. Bonyolította a helyzetet, hogy június 9-én egyszerre lesznek európai parlamenti és önkormányzati választások. Nagyon nagy zavar volt, mert az emberek nem teljesen voltak tisztábban azzal, hogy pontosan mire és miért gyűjtünk ajánlásokat, illetve hány ajánlóívet kell kitölteniük. Kellett vagy öt-hat nap, mire mindenki belejött. Az európai parlamenti választásokhoz már a leadási határidőt megelőző vasárnapra összeszedtük – rágyűjtéssel – az ajánlásokat.

Idén tehát csak azért volt nehezebb a gyűjtés, mert két választás lesz egy napon?

Részben. Emellett, már hónapok óta érzékelhető, hogy nagyon nagy pártellenesség uralkodik az ellenzéki szavazók körében. Már az ajánlásgyűjtés elején egyértelmű volt, hogy a Fidesznek és a Tisza Pártnak könnyű dolga lesz, miközben mindenki másnak meg nem. Új belépőként Magyar Péterék pultjai előtt olyan sorok álltak, mint öt éve nálunk. Akkor a Momentum is kevesebb, mint egy nap alatt összeszedte az ajánlásokat. A Fideszről sejtjük, hogy milyen eszközökkel élt, a többi pártnak azonban minden egyes ajánlásért meg kellett dolgoznia, de persze ez a kampány része. Azért sem tudok csalódott lenni, mert az ajánlásgyűjtés közben rengeteg emberrel beszélgettünk. Az aktivisták mellett kint voltam a pultoknál, ahogy a Momentum összes politikusa is. Szerintem nincs fontosabb ezeknél a beszélgetéseknél és tapasztalatoknál. Fontosabbak, mint egy újságcikk vagy egy tévéinterjú.

„Nincs pánikhangulat a Momentumban, munka van”

Két éve azt írta, hogy kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon. Fenntartja?

Természetesen.

Úgy is fenntartja, hogy a kutatások és az elemzések szerint a Momentum bajban van?

A jelenlegi elemzések szerint is a Momentum eléri az ötszázalékos, parlamenti bejutási küszöböt. Fenntartom, hogy amelyik pártra van társadalmi igény, annak igenis van létjogosultsága. Úgyhogy térjünk vissza a kérdésre június 9-e után.

Tavaly októberben arról beszélgettünk, hogy a párt tartósan hét százalék körül mozog a biztos pártválasztóknál. Most már ennél rosszabb támogatottsági eredményt mérnek a Momentumnak, csak egy európai parlamenti mandátumot prognosztizálnak a pártnak, de az elemzők szerint az is billeg. Nincs pánikhangulat a Momentumban?

Kutatásból sokféle készült, különböző eredményekkel. Hitkérdés, hogy ki melyikben bízik. Nincs pánikhangulat a Momentumban, munka van. Pontosan tudjuk, hogy az a munka, amit beleteszünk, az önmagában elvitathatatlan érték. Attól függetlenül kell keményen kampányolnunk, hogy hány mandátumot mérnek nekünk.

Nem pánikolunk, inkább magabiztosak vagyunk, mert a Momentum méltán büszke lehet az elmúlt öt évben elvégzett európai parlamenti munkára.

Az utcán is visszaigazolták nekünk a választók: a Cseh Katalinnal elvégzett munkánk láthatóbb, értelmezhetőbb és messze hasznosabb volt, mint bármelyik más ellenzéki képviselő munkája. Ez nagyon megnyugtató érzéssel tölt el minket. Mi nem biankó csekket kérünk, nem azt mondjuk, hogy szavazz ránk és összedől holnapra az Orbán-rendszer. Azt mondjuk, szavazz ránk, hogy az eddigi európai parlamenti munkát folytathassuk.

Ha ennyire jól végezték a dolgukat, és ezt sokan visszaigazolták önöknek, akkor miért nem tudott ez az elismerés a támogatottságukban megmutatkozni?

Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy kik azok az európai parlamenti képviselők, akiknek a munkájával meg vannak elégedve, akkor minden mérés és statisztika visszaigazolja a kimagasló eredményeinket.

DSC9156

Fotó: Tövissi Bence / Index

De ez miért nem jelenik meg a támogatottságukban?

Én azt gondolom, hogy megjelenik, a szavazóink körében mindenképpen. Az elmúlt napok visszajelzései mind arról szóltak, hogy megköszönték a munkánkat. Nagyon sok olyan emberrel is találkoztunk, aki azt mondta, hogy nem Momentum-szavazó, de szeretné, ha folytatnánk a munkát az Európai Parlamentben. Erre mi azt mondtuk, hogy akkor a Momentum listájára kell szavazni június 9-én, mert mi vagyunk az egyedüliek, akik európai eszközökkel tudják felvenni a harcot Orbán rendszere ellen.

Az összes közvélemény-kutató intézet azt állapította meg, hogy a Magyar Péter-jelenség negatívan érinti a Momentumot. Mi a válaszuk erre?

Minden párttól látványosan visz szavazókat. Magyar Péter egy új lendületet hozott a politikába, sokak számára egy új reménysugár. Természetes, hogy mindenki kíváncsi, és várja, mi fog még történni. Én úgy látom, hogy a Momentum szavazóinak vannak aggályai Magyar Péterrel kapcsolatban, de nagyon kíváncsian tekintenek az általa megszemélyesített új politikai jelenségre.

Sok szavazót vihet el Magyar Péter a Momentumtól?

Ez majd kiderül június 9-én.

„Sok kérdésre nem adott még választ”

Mi a véleménye Magyar Péterről, a felbukkanásáról, a politikai aktivizálódásáról az ellenzéki térfélen?

Vitathatatlanul Magyar Péter érdeme, hogy megmozdult valami az ellenzéki térfélen, és az emberek kezdenek kijönni az apátiából. Van egy új lendület, és ez az ő érdeme. De nem szabad elfelejtenünk, hogy az első szikrákat a Momentum jelentette, az első repedések a mi munkánk nyomán keletkeztek. Kezdve azzal, amit az elmúlt öt évben csináltunk az Európai Parlamentben. Például megalkottuk a jogállamisági mechanizmust, és ezzel nehéz helyzetbe hoztuk az Orbán-rendszert. A kegyelmi botránynál is mi indítottuk el a lavinát: nyomás alá helyeztük Novák Katalin tanácsadóit, tüntetéseket szerveztünk.

A Magyar Péter-jelenséggel kapcsolatban azt gondoljuk, hogy nézzük meg, hova fut ki, amit elindított. Én nagyon remélem, hogy ez lesz végre az a tűz, ami az embereket fellelkesíti, és tényleg rendszerváltás lesz a vége.

De az is biztos, hogy nagyon sok mindenben nem értünk egyet Magyar Péterrel, és mi nem is félünk vitatkozni vele. Sok kérdésre nem adott még választ, ezért is örülnénk, ha részt venne az összes választási vitán. Tudnunk kell, hogy pontosan mi az, ami ebből a lendületből ki tud nőni. Nagyon nem értünk egyet azzal, amit az Európai Unióról mond, mert az nem más, mint a Fidesz európai politikájának egy másolata.

Egy bejegyzésében veszélyes magatartásminták elszabadulásáról írt a Magyar Péter-jelenséggel összefüggésben, de nemrégiben <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/09/donath-anna-momentum-interju-magyar-peter-europai-unio-europai-parlament-onkormanyzat-valasztas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy Dávid: Már egy hónapja épül a kampányzebra az Astorián

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy új, jelzőlámpás gyalogátkelő létesül az Astoriánál, a Rákóczi úton, …