2023. április 2., vasárnapMa Áron napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.02. Áron Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A miskolci csodakutya, aki ukránokkal és oroszokkal együtt mentett

Hirdetés

A miskolci csodakutya, aki ukránokkal és oroszokkal együtt mentett

Miskolcon jártunk a törökországi földrengést követő mentőakció két- és négylábú hősénél, dr. Mezősi Tamásnál és Trafi kutyánál.

  • Megtudtuk, hogyan képezik a mentőkutyákat,
  • mi Trafi speciális képessége,
  • hogyan érzik meg az ebek a földrengés közeledtét,
  • és hogyan dolgoztak együtt az Ukrajnában háborúzó felek.

A két nagy földrengés közül az első, a 7,8-as erősségű február 7-én, hétfőn hajnali 4 óra 13 perckor rengette meg Délkelet-Törökországot és Szíria északnyugati csücskét, amelyet kilenc órával később követett a második, 7,5-ös földmozgás. Ezeket követték a kisebb, de adott esetben akár 4-es, 5-ös erősségű rengések, amelyek ugyancsak óriási, de másfajta veszélyt jelentettek – de erről majd később.

Trafika vakvezetőként kezdte, ma már mentőkutya

A Hunor mentőcsapat értesített engem a földrengés napján, tehát hétfőn, azonnal felutaztunk Trafival Budapestre, de a Liszt Ferenc repülőtérről már a Baptista Szeretetszolgálattal utaztunk Isztambulon és Adanán keresztül a katasztrófa egyik helyszínére, Antakya városába, illetve oda, ami Antakyából megmaradt. Mert az épületek mintegy ötöde azonnal összeomlott, és a maradék is siralmas állapotba került – mondta az Indexnek Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány elnöke, aki hűséges társával, Trafival, a zsemleszínű golden retriever–labrador keverékkutyával dolgozott a mentés frontvonalában. 

Trafikát  – ahogy mindenki becézi az elképesztően intelligens és kedves, már-már emberi gesztusokat mutató ebet  – és gazdáját Miskolcon látogattuk meg, egy nappal azok után, hogy a páratlan páros hazatért Antakyából.

Hirdetés

MG 2333

Fotó: Németh Kata / Index

Mezősi doktor hét éve dolgozik együtt Trafival, és ez idő alatt olyan szoros, már-már meghitt kapcsolat alakult ki ember és kutya között, ami kevés híján könnyeket csalt az újságíró szemébe. Trafit egyéves korában ajándékozta a gazdája, egy hölgy az alapítványnak, no nem azért, mintha megunta volna, hanem az életkörülményei úgy alakultak, hogy nem tudta tovább biztosítani a tündéri négylábú tartását. Mezősiék kezdetben vakvezető kutyát akartak nevelni belőle, de aztán kiderült, hogy ehhez túlságosan virgonc, alkalmanként egy kétméteres bottal a szájában rohant vissza a gazdihoz, úgyhogy arra gondoltak, munkakutyát képeznek belőle. 

Az ötlet telitalálat volt, mert hamar kiderült, Trafiban megvan az a különleges képesség, amit mi komplementer kooperációnak nevezünk – mondja a gazdi. – Azaz tökéletesen együtt tud működni a gazdájával, és kiegészíti az ember képességeit, tulajdonságait. Ha kell, önálló cselekvésre is képes, ugyanakkor egy pillanatra sem feledkezik meg arról, hogy kettejük közül az ember a főnök. Alárendeli magát a közös célnak, adott esetben átveszi az irányítást, de a vezetés mindig a gazda kezében marad. Megjegyzem, vakvezetésből is van bizonyítványa Trafinak, de ő nem ebben a legkiemelkedőbb, nem vakvezetésre használjuk.

Három az egyben

Trafi egyik készsége az, hogy demonstrátor, vagyis amikor valaki megérkezik az alapítványhoz, akkor Trafival mutatják be, hogy mit is csinál egy vakvezető kutya. De ez neki tulajdonképpen csak a másodállása, mert főállásban Magyarország legképzettebb mentőkutyája.

Aki a nyomkövetésben, a területen kutatásban és a romkutatásban is profi.

Trafi egy kicsit olyan, mint az öttusázó vagy a tízpróbázó – mondja a gazdi. – Van, aki gyorsabban fut, úszik, jobban lovagol, vív, mint a pentatlonista, de így együtt senki sem csinálja jobban az öt szakágat. Hát ilyen Trafi is: van nála élesebb szaglású kutya, olyan is, aki jobban mozog a területen, ügyesebben ássa ki az emberi testet a romok alól, de ezt a három képességet ő egyesíti magában a legtökéletesebben. 

Erre szükség is volt Antakyában, ahol a körülmények borzalmasak voltak; százezer ember éjszakázott a szabad ég alatt, illetve menekült a környékről gépkocsival, mindenki ahogy tudott. Mezősiék egy fél nap alatt tették meg az Adanát és Antakyát elválasztó, 115 kilométeres távolságot. Az autópálya zsúfolt volt, dugó követett dugót, még úgy is, hogy rendőri felvezetéssel igyekeztek megközelíteni a katasztrófa helyszínét. És közben a bomló emberi testek egyre erősödő, orrfacsaró bűze lengte be a környéket, ami szombatra, amikor Trafi és gazdája hazarepült Budapestre, már szinte elviselhetetlenné fajult. 

MG 2427

Fotó: Németh Kata / Index

Antakyába megérkezve sátrat vertek Mezősiék, majd belevetették magukat a munkába. Az első két napban gyakorlatilag nem volt államhatalom, közigazgatás, minden összeomlott, a szó valódi és átvitt értelmében is. Aztán viszont tiszteletre és elismerésre méltó gyorsasággal szerveződtek a török menőcsapatok, kifogástalan gyorsasággal és ügybuzgalommal végezték a munkájukat.

Ukrán és orosz együtt mentett

Megható volt, ahogy a mentés elsőbbsége minden mást felülírt – jelezte Mezősi doktor. – Az adanai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/02/13/trafi.-mezosi-doktor-torokorszag-mentes-antakya-foldrenges/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Eltűnt egy kislány Budapesten

A gyerek április 1-jén 12 óra körül ment el egy 16. kerületi gyermekotthonból és már …