2021. március 5., péntekMa Adorján napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.03.05. Adorján Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 364,00 Ft | USD: 302,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Miskei-per: gyermekgyilkosság a Halászbástyánál

Hirdetés

A Miskei-per: gyermekgyilkosság a Halászbástyánál

Az ötvenes évek elején született Miskei Imre a szüleivel élt együtt Budán, egy Csalogány utcai bérházban. Egykori Marczibányi téri iskolatársa szerint „Betörő” volt a beceneve, de arra már nem emlékezett pontosan, hogy miért.

A kis Miskeinek híres szomszédja is volt, a Jászai Mari-díjas színésznő, Fónay Márta, aki hamar szárnyai alá vette a fiút.

Hirdetés

Mivelhogy a művésznőnek nem lehetett gyereke, szinte sajátjaként gondoskodott róla, mosott, főzött rá, sőt még zsebpénzt is adott neki. Imrét a környéken „rendes fiatalembernek” tartották. Aztán megnősült, elvett egy törékeny, kedves lányt, aki a Margit körúti Ágnes eszpresszóban dolgozott felszolgálóként. Az ifjú házasok boldogok voltak, Kunfehértóra mentek nászútra. Ekkor még – legalábbis a külső szemlélők számára – minden szépnek és jónak tűnt.

Fónay Márta

Fónay Márta

Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

A megzsarolt színésznő

A békés felszín alatt viszont már régóta forrongott a mély. Miskei mindig is furcsán viselkedett. Fónay Márta nemegyszer panaszkodott két barátnőjének, Csala Zsuzsának és Lorán Lenkének, hogy már retteg Imrétől, de nincs szíve kitenni, pedig többször is megzsarolta. A színésznő csak akkor szakított meg minden kapcsolatot a fiatalemberrel, amikor értesült a bűncselekményeiről. Csala Zsuzsa szerint barátnője élete végéig nem tudta kiheverni mérhetetlen csalódottságát.

A kisfiús arc valódi szörnyet takart.

1973-ban egy kilencéves fiút lecsalt lakóházuk pincéjébe, ahol fojtogatással és fenyegetéssel arra kényszerítette, hogy kielégítse szexuális vágyait. Egyik betörése után kinyitotta a gázcsapokat, távozásakor az ablakokat és az ajtókat gondosan bezárta, hogy a lakás megteljen gázzal. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt robbanás. Felesége anyjával is összeveszett. Bosszúból felgyújtotta anyósa budakeszi házát, amelynek teljes pusztulását a közelből nézte végig. Egyik áldozatát pedig azzal fenyegette meg, hogyha nem fizet, akkor leönti a felesége arcát vitriollal. Miskeit elfogták, és négy év börtönre ítélték, ahonnan jó magaviselete miatt 1976 nyarán szabadult.

Viselt dolgai miatt felesége elvált tőle, ezért szüleihez költözött. Géplakatosi állást kapott az Ikarus gyárban, ahol munkatársai befogadták, segítették a kezdeti nehézségek megoldásában. Többször munkaidő alatt is elengedték ügyeinek intézésére. Úgy hálálta meg a törődést, hogy ellopta és beváltotta szülei takarékbetétkönyvét.

A lopás miatt az apja elküldte, ezért kóborolni kezdett a városban. 1976. szeptember 16-án egy Mártírok útjai üzletben vadásztőrt vásárolt, amit sporttáskájában tartott.

Emberölés a tavernában

Másnap reggel a nyolcéves M. Katalin a szokástól eltérően nem szüleivel, hanem egyedül indult a Várban levő, Tárnok utcai általános iskolába, ahová azonban nem érkezett meg. Délután, amikor édesanyja gyermekét keresve az iskolába ment, megtudta, hogy Katalin nem jelent meg az osztályában.

A szülők azonnal bejelentették a rendőrségen a kislány eltűnését.

Szeptember 17-ére virradóra – amit egy sor tárgyi bizonyíték, a terhelt rendőrségi vallomása, a tanúvallomások, a szakértői megállapítások, a nyomozási kísérlet alapján a vádirat tartalmazta – Miskei a Halászbástya környékén, egy barlangszerű helyiségben húzta meg magát. Reggel fél 8-kor az esős időben elhagyta búvóhelyét, és éppen a Hunyadi János-szobornál sétálgatott, amikor észrevette a néptelen lépcsőn egyedül közeledő M. Katalint. Odalépett a kislányhoz, és rendőrtisztnek kiadva magát, kérte, menjen vele, mert egy csomagot kell elvinni az iskolába. A gyerek gyanútlanul Miskeivel tartott. Beléptek a tavernába, ahol a férfi erőszakoskodni kezdett a gyermekkel. A nyomozás megállapítása szerint a kislány minden bizonnyal segítségért kiáltott, mire Miskei a keze ügyébe került tégladarabbal fejbe ütötte, fojtogatta, a vadásztőrével hatszor a hátába szúrt, majd a már halott gyereket megfordította és tőrét még kétszer a mellébe döfte. A holttestet a tavernában levő téglákkal, deszkadarabokkal betakarta, és elmenekült a helyszínről.

Hunyadi János-szobor

Hunyadi János-szobor

Fotó: Fortepan / Fortepan

A kislány holttestét másnap találták meg a rendőrök, viszont Miskeit másfél hétig nem tudták elkapni. Ez a tíz nap a fővárosi kislányos szülőknek valóságos rémálom volt. Sokan még az utcára sem engedték ki a gyermeküket. Elkeseredett hajsza indult a gyilkos kézre kerítésére.

Menekülés és álcázás

Miskei minden nyomot igyekezett eltüntetni. Az iskolatáskát a Dunába dobta, majd Budakeszi környékén két, M. Katalin nevével jelzett golyóstollat és megtévesztő ruhadarabokat szórt el egy távolabbi erdőrészen, ahol sokan járnak, abból a célból, hogy a nyomozást tévútra vezesse. Álcázási célzattal egy belvárosi fodrászüzletben szőkére festette a haját, majd egy összefércelt, terepszínű egyenruhára hasonlító öltözékbe bújt.

Amikor érezte, hogy kezd szorulni körülötte a húrok, fondorlatos módon ártatlan személyekre próbálta hárítani a gyanút.

Az általa jól ismert budakeszi erdőben egy éjszaka folyamán három nőt is megtámadott a katonai egyenruhára emlékeztető öltözékében, hogy a gyilkost a katonák között keressék. Egyik áldozatát például játékpisztollyal kényszerítette vágyainak teljesítésére.

A széles körű nyomozás eredményeként – nem kis részben a lakossági bejelentések segítségével – végül szeptember 27-én elfogták. Letartóztatásakor csak annyit mondott a rendőröknek, hogy

szép munka volt.

Összevissza beszélt

Miskei nem könnyítette meg a nyomozók dolgát. A történetét napról napra módosította.

A szeptember 28-i kihallgatásán elismerte, hogy a Várban a bűncselekmény helyszínén járt. Aznap délután a vizsgálótiszt kérdéseire viszont azt válaszolta, hogy nem követte el a bűntettet, arról csak az újságokból értesült. Október 2-án aztán elismerte, hogy Budakeszi környékén szemérem elleni bűntetteket követett el. Az ötödik kihallgatásakor papírt, tollat kért és írásban tett vallomást. Leírta, hogy az egyik imperialista hírszerző szervezet megbízásából ölte meg a kislányt. 

Ebből a vallomásából a nyomozók csak a gyilkosság tényét fogadták el.

Október 12-én bevallotta, hogy a nála talált véres késsel gyilkolta meg M. Katalint, majd a hetedik kihallgatásakor mindezt megismételte. Október 21-én ellenben visszavonta a nyugati hírszerzők megbízásával kapcsolatos sztoriját, és azt vallotta, hogy tulajdonképpen el akarta rabolni a kislányt, és váltságdíjként négymillió forintot kért volna. A rendőrség aznap befejezte a vizsgálatot, és az ügy iratai átkerültek a Fővárosi Főügyészségre.

Október 22-én az ügyész a gyanúsított kirendelt védője, Bárándy György jelenlétében hallgatta ki. Miskei ekkor arra hivatkozott, hogy szexuális okból gyilkolta meg a gyereket. Október 26-án, a tizedik kihallgatásán azt mondta, hogy fajtalankodni akart M. Katalinnal. Néhány nappal később újabb történetet talált ki. Közölte, hogy a gyilkosság után Nyugatra akart szökni, ezért lefotózott egy határőrlaktanyát, valamint a XII. kerületi Rendőrkapitányság épületét. A két kép segítségével akart politikai menedékjogot kérni valamelyik nyugati államban.

A rendőrségi eljárás során egyébként megmutatta a gyilkosság helyszínét, elvezette a nyomozókat a Duna-partra, ahol bedobta a táskát, amit a búvárok meg is találtak. A nyomozási kísérletnél egy bábuval lejátszotta a bűncselekményt. Az orvosszakértő megállapította, hogy ténylegesen a Miskei által bemutatott módon oltották ki a kislány életét.

November 11-én ismertették az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/02/11/a-miskei-per-gyermekgyilkossag-a-halaszbastyanal/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Merkely Béla: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely Béla: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Ha nem lennének szigorítások, meredeken emelkedne a fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan az orvosi, kórházi kezelést …