2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A magyar családpolitika a legsikeresebb Európában

A magyar családpolitika a legsikeresebb Európában

156 ezerrel több gyermek született a családpolitikai intézkedésekkel, mint ha azokat nem vezettük volna be – mondta Orbán Viktor kormányfő az V. budapesti demográfiai csúcson. Mindezek mellett még mindig nagyon nehéz feladat előtt áll az ország, mert még nem értük el a mágikus 2,1-es termékenységi arányszámot. Most azon dolgozunk, hogyan fejlesszük tovább a családpolitikát, és egy második szakaszt kell indítanunk – tette hozzá. Ahogyan a kormányfő fogalmazott, a hazai családpolitika komoly eredményeket ért el az elmúlt évtizedben. Most bemutatjuk a legfőbb előrelépési pontokat. 

Hatalmas előrelépés a termékenységi rátában

2010-ben sokakat fenyegetett az elszegényedés, a munkanélküliség az egekben volt, a foglalkoztatás pedig a mélyponton. Ennek következtében 2011-ben minden idők legalacsonyabb magyar termékenységi rátáját produkáltuk, mindössze 1,23-os arányunkkal az Európai Unió legrosszabbja voltunk.Innen jutottunk el 2021-re az Eurostat statisztikája szerint az 1,61-es szintre. Már negyedik éve az Unió átlaga felett vagyunk, most a tizedik helyen állunk. A legnagyobb javulás Magyarországon történt az elmúlt évtizedben.

Fontos az is, hogy az abortuszok száma is jelentősen csökkent, közel 70 éve nem volt ilyen alacsony. 2010 óta körülbelül majdnem felére csökkent a terhességmegszakítások száma Magyarországon. Magyarországon a családbarát fordulat – ami remélhetőleg hamarosan demográfiai fordulatot is eredményez a népesség számában is – abban is megmutatkozik, hogy 2010 óta duplájára nőtt a házasságkötések száma, emellett pedig hat évtizedes mélyponton van a válásoké. 1986 óta nem kötöttek ennyi házasságot. Az elmúlt évtizedben Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta is.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230914-magyar-csaladpolitika-eredmenyek.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Várkonyi Andrea férje társaságában tett bejelentést a Mészáros Csoport alapítványáról

Várkonyi Andrea férje társaságában tett bejelentést a Mészáros Csoport alapítványáról

A programot a Mészáros Csoport hozta létre három évvel ezelőtt. A vállalatcsoport csütörtöki közleménye szerint …