2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A magyar covidosoknak kell az oxigén, leállt az export

Hirdetés

A magyar covidosoknak kell az oxigén, leállt az export

A jelenlegi harmadik hullámban jelentős mértékben megnövekedett a kórházak orvosi oxigén iránti igénye. A tavaly tavaszi első hullámban a kórházak jellemzően még csak oxigén-készleteket rendeltek be, de a ténylegesen felhasznált orvosi oxigén mennyiségben alapvetően nem volt lényeges növekedés a normál állapotokhoz képest  – adott eligazítást az Indexnek Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

A járvány aztán újabb lendületet vett és tavaly novemberben, a második hullámban a cseppfolyós oxigénfelhasználás már kétszeres mennyiségre emelkedett; ugrásszerűen nőtt a palackos oxigén iránti igény is, a normál helyzethez képest mintegy háromszorosára.

Idén márciusban, csak a múlt hét folyamán a cseppfolyós oxigénigény két és félszeresére, a palackos oxigénigény kilencszeresére nőtt a normál állapotokhoz képest.

Alapesetben nagyjából 6500 messeres palack forog az egészségügyben, ez a jelenlegi helyzetben viszont már 12 ezer darab. A robbanásszerű igény növekedésből az következett, hogy a cég már (hatósági külön engedéllyel) ipari palackokba is tölthet orvosi oxigént (természetesen a megfelelő minőségbiztosítási eljárások betartása mellett). 

Hirdetés

Messer-oxygen-IMG 4205-FINAL-small

Fotó: Messer Hungarogáz

A Messer Hungarogáz – az egyik legjelentősebb orvosigáz szállítóként – több mint 140 egészségügyi intézmény ellátója, köztük számos elsődleges és másodlagos járványkórházként kijelölt intézményé, ahová palackos vagy cseppfolyós formában szállít orvosi oxigént a koronavírusos betegek kezelésére. A Messer üzemei jelenleg is teljes kapacitással termelnek, országosan az egészségügyi intézmények mintegy 40 százalékát látják el orvosi oxigénnel. 

Nincs fölösleg

A harmadik hullám előtt Szerbiába szállítottunk még orvosi oxigént a Messer Csoport leányvállalatai között fennálló ellátási megállapodások alapján, ameddig ezt a hazai igények lehetővé tették

– mondja Bohner Zsolt, hozzátéve, hogy mivel mára a magyar igények kielégítése vált elsődlegessé, így a harmadik hullámban kizárólag a magyar kórházak ellátására koncentrálják minden erőforrásukat. Az orvosi oxigén szállítására egyébként a kórházak közbeszerezési pályázatot írnak ki, ez egyben ellátási kötelezettséget is jelent számukra a szerződött kórházak felé. A cég három levegőszétválasztó üzemet működtet Magyarországon (Budapesten, Tiszaújvárosban és Kazincbarcikán), ezekből kettő rendelkezik az orvosi oxigén előállítására kiadott engedéllyel.

Más is gyárt orvosi oxigént

A verseny Magyarországon szinte kétszereplős. A másik nagy szállító a Linde Gáz Magyarország Zrt. idén januárban döntött kapacitásainak bővítéséről. A Kazincbarcikán lévő levegő-szétválasztó üzemének 4 milliárd forintos fejlesztését a a kormány 1,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással erősítette meg.

Levegőből oxigén

Maga a gyártási alapanyag a környezeti levegőből kinyert […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/03/leallitottak-a-gyogyaszati-celu-oxigen-exportjat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta …