2021. január 18., hétfőMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.18. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A líbiai titokper: a meghurcolt újságíró

Hirdetés

A líbiai titokper: a meghurcolt újságíró

Németh Ferenc, a Reform hírmagazin újságírója ellen azért indítottak büntetőeljárást, mert egy névtelen postai küldemény alapján Apróságok címmel glosszát jelentetett meg a hetilap 1990. december 14-i számában az 1986-os líbiai–magyar hadikereskedelmi tárgyalásról. A cikk szerint a magyar delegáció Tripoliban megállapodást kötött a líbiai féllel, hogy több tízmillió dollár értékben különböző felderítő- és zavaróberendezéseket szállít Kadhafi államának.

Dupla nullás iratok

A cikk alapját képező dokumentumot az újságíró rövid megjegyzéssel („Így selejteznek a Külker Minisztériumban”) mint egyszerű postai küldeményt kapta meg az ismeretlen feladótól.

A magyar fél a következő szállítási ütemezést vállalja: közép- és rövidhullámú műsorszóró adók zavarására alkalmas, nagy teljesítményű felderítő- és zavarószázad 1987. július 31-ig; a légierők, repülőgépek felderítésére, kommunikációs zavarására alkalmas század 1987. december 31-ig; rövidhullámú felderítő, iránymérő és technikai analizáló, valamint a légierő híradását felderítő század, továbbá a teljes hadászati zászlóalj automatizációját értékelő és irányító harcálláspont 1988. július 31-ig; a III. harcászati zászlóalj szállítása 1989. július 31-ig

Hirdetés

– írta cikkében Németh Ferenc.

Az iratcsomagból az is kiderült, hogy a hadikereskedelmi egyezmény 22. cikkelye szerint a líbiaiak kérték a dokumentum államtitokká minősítését, amibe a magyarok készségesen beleegyeztek: a Külkereskedelmi Minisztérium és a Magyar Néphadsereg 2. Csoportfőnöksége – az akkori katonai hírszerzés – elrendelte az iratok „duplanullásítását”. A szerződés mellesleg nem jött létre, mert a líbiaiak egy centet sem fizettek, míg a magyar fél selejtet szállított Kadhafi hadseregének. Ezzel együtt az iratok publikálásának hihetetlen politikai jelentősége volt, hiszen először bizonyították feketén-fehéren, hogy a Kádár-rendszer aktívan segítette a terrorizmust támogató Kadhafi-rezsimet.

A cikk a Reform hetilap 1990. december 14-i számában

A cikk a Reform hetilap 1990. december 14-i számában

Kávé a Gyorskocsi utcában

Némethet a cikk megjelenése után két hónappal, 1991 februárjában kereste fel egy nyomozó.

Szabályos jegyzőkönyvvel átadtam neki az iratot. Ugyanakkor megkért arra, segítsek nekik, és mondjam meg, kitől származik az anyag, noha tudják, hogy a sajtónak védenie kell az informátorait. Ez valóban így van, mondtam neki: ha tudnám, hogy ki az informátor, akkor csak bírósági határozat alapján közölhetném. Ugyanakkor abban a szerencsés-szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy nem tudom, ki küldte be a szerkesztőségbe a dokumentumokat.

Az Antall-kormány három miniszterének együttes feljelentése után az újságíróval szemben az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálati főosztálya kezdett nyomozást. Németh a Kurír című napilapban így emlékezett vissza a Gyorskocsi utcában történtekre:

Nagyon kedvesek voltak, kávéval kínáltak, aztán az egyik ottani illető megkérdezte, hogy ismerem-e ezt a patinás épületet. Azt mondtam, hogy valamennyire ismerem, de nem emlékszem rá. Miért? – kérdezte a rendőr, mire elmondtam, hogy annak idején autóval jöttem, de nem láttam ki az ablakon, ugyanis az autó egy rabomobil volt. Akkor az állam megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádoltak. A Perbíró-ügyben ítéltek el 1956-os tevékenységem miatt. Két évet kaptam, amit le is töltöttem. Tavaly kaptam meg a semmisségi igazolást és az 56-os emlékérmet.

Summa summarum: az újságíró ellen eljárás indult gondatlanságból elkövetett államtitoksértés alapos gyanúja miatt. Ekkor még azzal nyugtatgatták, hogy legfeljebb ügyészi megrovást fog kapni.

De. 

Hogyan történhetett meg, hogy az első szabad választások után néhány hónappal egy 1986-os líbiai–magyar fegyverüzlet részleteit nyilvánosságra hozó újságíró ellen három miniszter együttes feljelentéssel él, az ügyészség pedig gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségének alapos gyanúja miatt vádat emel? Ha viszont az ügy ennyire fontos volt az államnak, akkor a zárt tárgyaláson miért nem képviseltette magát?

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/01/07/a_libiai_titokper_a_meghurcolt_ujsagiro/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szex, hazugság, bitcoin: már influenszerek képeivel pózolnak a tinderes csalók

Szex, hazugság, bitcoin: már influenszerek képeivel pózolnak a tinderes csalók

Ellepték a Tindert a csalók. Ami nem meglepő, hiszen a világ legnépszerűbb társkereső alkalmazása gyors …