2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik

Hirdetés

A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik

– Van egy kis gondom ezzel a Zsuzsi kutyával, szeretném átkeresztelni, mert a neve sajnos az elvált feleségemre emlékeztet… – magyarázza a problémáját egy újdonsült gazdi az Etyeki Állatvédők Egyesületének kutyamenhelyén a telephely vezetőjének.

Botka Zsolt elnök mosolyogva legyint, és megnyugtatja az örökbefogadót, hogy tegyen bátran kedve és ízlése szerint, mert a kutyák hamar megszoknak bármilyen nevet.

Százezrével kóborolnak

Bárcsak ez lenne a legnagyobb gond az állatvédők mindennapjaiban, talán kicsit boldogabb lenne a világ.

Hirdetés

Csakhogy vannak jelentősebb problémák, mint például a kutyák túlszaporodása, ami sokkal égetőbb kérdés, hiszen becslések szerint napjainkban Magyarországon 4-5 millió kutya él, és közülük mintegy 300 ezer a kóbor állat.

Ezeknek az állatoknak a többsége ráadásul termékeny, és ebből adódóan minden kontroll nélkül szaporodik, miközben az ebrendészeti ellátórendszer ehhez a nagyságrendhez elégtelen, tekintve, hogy országszerte csupán mintegy kétezer férőhely van, vagyis gyakran egyszerűen nem lehet hova elhelyezni az állatokat.

A nemrég zárult, a felelős állattartást elősegítő kormányzati cselekvésterv jelentős előrelépést jelenthet ebben a problémakörben.

A Magyar Falu Program részeként az ivartalanítási pályázatot áprilisban hirdették meg a kistelepülések kutyapopulációjának kordában tartására, és a bejelentést történetesen éppen az Index által felkeresett etyek-botpusztai állatmenhelyen tette a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

IMG 20210516 121948

Fotó: Etyeki Állatvédők Egyesülete

Gyopáros Alpár tájékoztatásából kiderült, hogy a meghirdetett pályázat keretében egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhetett, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, Ovádi Péter pedig hozzátette, hogy az 500 millió forintos keretösszegű támogatás segítséget kíván nyújtani az ötezer főnél kisebb állandó lakosságú településeknek a nem kívánt állatszaporulat mérséklése érdekében. 

Az önkormányzatok támogatást igényelhettek, hogy segítséget […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/25/allatvedelem-kutyamenhely-ivartalanitas-etyek-kobor-kutya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Fake news, nem foglalkozunk vele − reagált az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a felvetésre, miszerint …