2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A korrupciót fűtheti az új építési törvény életbelépése

Hirdetés

A korrupciót fűtheti az új építési törvény életbelépése

Ne írja alá Novák Katalin köztársasági elnök az állami építési beruházások rendjéről szóló törtvényt – ezt kérte neki címzett és ma elküldött levelében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ).

Amint arról korábban beszámoltunk, a törvényjavaslat centralizálná az önkormányzati fejlesztéseket. A jogszabály elfogadása esetén minden olyan települési fejlesztés állami beruházásnak minősülne (legyen szó közlekedési, infrastrukturális vagy építési fejlesztésről), ahol az előkészítést, illetve a megvalósítást legalább ötven százalékban központi költségvetési vagy európai uniós forrás fedezi. Ezeket mind központi közbeszerzések keretében kellene lebonyolítani.

A MÖSZ elnöke szerint a törvény tervezett módosítása, amellett, hogy sérti a közösségi jogot (mert nem biztosítja az uniós források elköltésének átlátható és hatékony felhasználását), a települések önállóságát is sérti, mi több, korrupciós kockázatot jelentene. Gémesi György arra is felhívta a figyelmet, hogy kistelepülések sok, apró, 10-20 milliós fejlesztése esetében a központosítás rendkívül lelassítaná a folyamatokat, a kiválasztási szempontok között pedig megjelenhetne a politikai preferencia is.

Hirdetés

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/30/mosz-karacsony-gemesi-lazar-janos-epites-fejlesztes–uj-epitesi-torveny/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …