2024. április 22., hétfőMa Csilla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2024.04.22. Csilla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 370,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A koronavírus-járvány elmúlt, de az árvák itt maradtak

Hirdetés

A koronavírus-járvány elmúlt, de az árvák itt maradtak

Négy évvel ezelőtt minden a koronavírusról szólt a hazai sajtóban. Magyarországon március végén rendelték el az első kijárási korlátozást, amelyet aztán számos járványügyi intézkedés követett áprilisban.

A pandémia alapjaiban változtatta meg az életünket, ám a legtöbbünk számára ez az időszak már a múlté. Vannak azonban olyan családok, ahol ez az időszak kitörölhetetlen nyomot hagyott: ma világszerte több mint 10 millió olyan gyermek él, akinek édesanyja vagy édesapja koronavírusban halt meg. Magyarországon több mint 1600 gyermek veszítette el valamelyik szülőjét a Covidnak köszönhetően.

Mielőtt felvitték az intenzív osztályra, a feleségem megígértette velem, hogy vigyázni fogok a gyerekekre. Akkor nem értettem, miért ilyen fontos ez neki, de ma már tudom: Adrienn pontosan tudta, hogy ha ígéretet teszek, akkor azt be is tartom. Sokáig egyedül a fogadalmam miatt maradtam életben

– mondja Tamás, aki 2021 áprilisában veszítette el akkor 38 éves feleségét.

Hirdetés

Tamás felesége a várandóssága 21. hetében járt, amikor a koronavírus-fertőzés okozta nehézlégzés miatt kórházba került. Adriennt már az intenzív osztályon ápolták, és a keringését is támogatni kellett, amikor kiderült: kisbabáját a vártnál jóval korábban, sürgősségi császármetszéssel kell megszülnie. Kislánya 2021. március végén 770 grammal jött a világra, Adrienn pedig alig néhány nappal élte túl gyermeke születését.

Tamásnak szinte ocsúdnia sem volt ideje a gyászból: az akkor még inkubátorban fekvő koraszülött kisbabájáról, valamint két és fél éves kisfiáról egyaránt gondoskodnia kellett. 

Nem múlt el nyomtalanul 

A koronavírus-járvány miatt világszerte csaknem 7 millió ember vesztette életét, Magyarországon pedig mintegy 48 ezer ember halt meg a Covid következtében. Bár a betegség többségében idős és beteg emberekre jelentett komoly veszélyt, a járványnak nem egyszer fiatal, életerős nők és férfiak is áldozatul estek. A koronavírus-járvány következtében eddig több mint 10 millió gyermek maradt árván.

A gazdaságilag elmaradottabb régiókban mind a Covid által okozott halálesetek száma, mind az árván nevelkedő gyermekek száma magasabb:

  • Dél- és Délkelet-Ázsiában mintegy 2,7 millió,
  • Afrikában pedig csaknem 2,2 millió gyermek veszítette el legalább egy szülőjét.

E családok életét nemcsak az elhunyt családtag iránti fájdalom nehezíti meg. A járvány 4 áldozatából 3 férfi, aki a legtöbb családban az elsődleges kenyérkereső volt – így az apa hiánya a családtagok számára sokszor súlyos egzisztenciális válságot is jelent.

Ami a magyarországi adatokat illeti:

itthon a Covid-járvány miatt több mint 1600 gyermek maradt árván.

Az árva és félárva gyermekeknek sokféle támogatásra van szükségük: a családtagok, barátok, valamint a közelebbi és távolabbi ismerősök segítsége a gyászban újjászerveződő családok életében nagyon sokat jelent. A koronavírus miatt árván maradt gyermekekről 2021 óta itthon a Regőczi Alapítvány is gondoskodik, igyekeznek egészen odáig segítséget nyújtani, amíg az érintett be nem fejezi a tanulmányait, munkába áll, és képes saját magát ellátni.

„Amikor Jánost […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/04/02/covid-arvak-koronavirus-jarvany-vesztesegek-gasz-gyerekek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az önkormányzati választásra az Együtt …