2021. január 17., vasárnapMa Antal napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.17. Antal Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kormány megállapodott a kínai vakcina behozataláról

Hirdetés

A kormány megállapodott a kínai vakcina behozataláról

Magyarországon december vége óta csökken folyamatosan a fertőzöttek és az elhunytak száma. A kormányzati adatközlés végig pontos. Az előző évhez képest kilencezerrel többen haltak meg – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter utalt arra is, hogy

decemberben 4 ezerrel többen dolgoztak, mint 2019 decemberében. A foglalkoztatási adatok sem változtak a megelőző évhez képest.

Hirdetés

Gulyás Gergely azt mondta: akkor lehet változtatni az eddigi járványintézkedéseken, ha tartósan alacsonyan marad a fertőzési görbe, illetve ha jelentős számú oltást sikerült már beadni. Az Unión keresztül szerzi be Magyarország az oltóanyagot, 

eddig 19 millió 700 ezer oltóanyagot kötött le Budapest 5 vakcinagyártónál.

Már beérkezett az országba 129 ezer adag oltóanyag. Sajnos a vakcina szállítása meglehetősen lassú, egyelőre csak heti 100 ezer adaggal lehet számolni – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely továbbra is sürgette, hogy mindenki minél előbb regisztráljon az oltásra, illetve küldje vissza a regisztrációs levelet. Az oltás támogatására kampányt is indít a kormány.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy jogsértő és egyértelműen politikai haszonszerzésről lehet beszélni Hadházy Ákos  független országgyűlési képviselő Facebook akciói kapcsán, amikor elhunytakról tett közzé videót. 

A MOK javaslatával egyetért a kormány, vagyis azzal, hogy minden nő annál az orvosnál szüljön, aki addig kezelte. Ezért a kormány elhalasztotta a részletszabályok kidolgozását, vagyis egyelőre mindenki szabadon választhatja meg, hogy kinél akar szülni.

Az oltási tervhez továbbra is ragaszkodik a kormány és az időseket oltják be először és csak utána kapnak oltást majd a rendvédelmi szervek. Eddig körülbelül 1,3 millió ember regisztrált oltásra. A kormány a Sinopharmtól fog beszerezni kínai vakcinát – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Erről gyakorlatilag már megállapodtak, az első adag – ami akár egymillió is lehet – szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ. Ezzel a vakcinával egyébként már 20 millió embert beoltottak a világon és komoly védettséget biztosít. 

Az Európai Bizottság a jövő héten tesz majd javaslatot a vakcinaútlevélre, és arra is, hogy ki hogyan tudja igazolni, hogy kapott oltást. A kormány megvárja a végleges uniós szabályozást és csak utána lép. A kormány támogatná, hogy az olimpiára induló élsportolókat soron kívül beoltsák.

Sinopharm koronavírus vakcina.

Sinopharm koronavírus vakcina.

Fotó: Tingshu Wang / Reuters

Az uniós megállapodás az volt, hogy Brüsszel tárgyal minden vakcinagyártóval, ezt külön Budapest nem tehette meg. Az uniós beszerzés tehát elsőbbséget élvez, még akkor is, ha ez nagyon nehézkesen megy. Ha az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/01/14/kormanyinfo_koronavirus_jarvany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

PDSZ: eltűnik a közpénz az egyetemek modellváltásával

PDSZ: eltűnik a közpénz az egyetemek modellváltásával

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen – közölte …