2021. május 8., szombatMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
2021.05.08. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 296,00 Ft | CHF: 326,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A kormány bekeményít az illegális szemétlerakók ügyében

Hirdetés

A kormány bekeményít az illegális szemétlerakók ügyében

Néhány hónappal ezelőtt még Boros Anita, illetve Kaderják Péter látta el ezeket a feladatokat. Miért alakították át az államtitkárságot?

Többé-kevésbé a két terület összeolvadása történt, csupán az építésgazdaságot nem vettem át. Logikus lépés a két területet közösen kezelni, mivel rokon területek. Ez abból is látszódik, hogy amikor az uniós forrásokat, illetve az egész forráselosztást tervezzük, akkor fontos, hogy ezeket együtt, egymást erősítve kezeljük, hogy minél hatékonyabban tudjuk a forrásokat felhasználni.

Mekkora feladat ez?

Hirdetés

Rendkívül szerteágazó feladatról beszélünk. Nagyon komplex dolog lefedni az összes területet,de pont ebből adódóan, ha együtt nézzük az egészet, akkor felmerülhetnek olyan új ötletek, új programok, amelyek más esetben nem kerültek volna a felszínre. Véleményem szerint ebből remek pluszlehetőségek adódnak.

Az elmúlt néhány évben hogyan változott a kormány energiapolitikája vagy a környezetgazdálkodási elképzelése?

Úgy gondolom, hogy a kormányzat az elmúlt években nagyon jelentős eredményeket tudott felmutatni ezen a területen. Hogy csak egy példát említsek: az Európai Unió célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges legyen, vagyis ne bocsásson ki több szén-dioxidot, mint amennyit el tud nyelni. Ebben a tekintetben az uniós tagállamok viszonylatában Magyarország az első egyharmadban van, ugyanis a referenciaévhez képest mi már 33 százalékkal csökkentettük a szén-dioxid-kibocsátásunkat. Ezzel szemben vannak olyan, magukat klímabajnoknak tituláló tagállamok, amelyekben nemhogy csökkent, hanem növekedett ennek a szintje.

Azt gondolom, ez a példa jól mutatja, hogy Magyarországon eddig is sok mindent sikerült megvalósítani, a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv bejelentésével és végrehajtásával pedig még inkább fókuszba kerültek a kérdésében említett területek.

Még maradjunk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésénél. Ezt hogyan tudják elérni?

Azt szeretnénk, hogy 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen Magyarországon. Ennek két alapja van. Az egyik, hogy fenntartsuk a Paksi Atomerőmű kapacitását, mint egy bázist, ami folyamatosan, biztonságosan, olcsó energiát termel, szén-dioxid-kibocsátás nélkül.

A másik a megújuló energiákba történő jelentős befektetés és fejlesztés. Az a célunk, hogy a most meglévő napelem-kapacitásokat megháromszorozzuk, de ehhez feltételként a hazai energiahálózatot, a vezetékrendszert is át kell formálni.

Emellett nagyon sok forrást szeretnénk biztosítani napelemekre és a megújuló energia elterjesztésére a lakosságnak. A családi házak, lakások okosmérőkkel történő felszerelését is támogatjuk annak érdekében, hogy a lakosság jobban érzékelje és befolyásolja a fogyasztását. 

Steiner Attila

Steiner Attila

Fotó: Sóki Tamás / Index

A klímavédelmi akcióterv tavaly indult el. Ön milyen állapotban vette át, illetve kell-e valamit módosítani rajta?

Az akcióterv adja meg mindannak a keretét, amiről beszélgetünk. Jelenleg a megvalósítási szakaszában vagyunk, nagyon sok jó eredményt tudunk felmutatni, és tapasztalatot is gyűjtöttünk annak kapcsán, hogyan kellene finomra hangolni az egyes programokat.

Az akcióterv első pontjai a hulladékgazdálkodást érintik. Az illegális hulladék megszüntetése több évtizedes probléma. Az egyik legnagyobb gondunk ma az újratermelődés. Ha valahol megszüntetjük az illegális hulladéklerakást, gyorsan újratermelődik, mert az emberek azt látják, hogy az adott helyről folyamatosan megoldott a hulladék elszállítása, ezért újra és újra oda rakják le. Nagyon fontos, hogy a civil szervezeteket, illetve az állampolgárokat is tudjuk mozgósítani, mert szemléletváltásra van szükség. Ezért hoztuk létre a HulladékRadar nevű applikációt, amelyet már több mint tizenháromezren letöltöttek. Az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/21/steiner-attila-megteremtjuk-a-lehetoseget-az-illegalis-szemetlerakok-megszuntetesere/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

Futárautó ütközött frontálisan Budapesten

A KFC gyorsétteremlánc futárautója karambolozott frontálisan a Szentlőrinci úton, a Köves út és az M5-ös …