2021. november 28., vasárnapMa Stefánia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
2021.11.28. Stefánia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 326,00 Ft | CHF: 352,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A klímacsúcs értékelése: egy lépés a jó irányba

Hirdetés

A klímacsúcs értékelése: egy lépés a jó irányba

Ürge-Vorsatz Diána azzal kezdte a Másfél fok sajtóklubját, hogy vonattal utazott a glasgow-i klímacsúcsra, és bár nagyon kényelmes volt, de tapasztalatai alapján szükség van még az európai vasútközlekedés fejlesztésére, különösen a hosszabb távú utaknál. Az eredmények ismertetése előtt beszélt arról is, hogy a sajtóban nagy visszhangja volt a csúcsra különgépekkel érkező résztvevőknek, de szerinte ehelyett inkább azt kellene átgondolni, hogy

akarunk-e minden COP-n évente az utazás miatt nagy kibocsátással járó politikai csinnadrattát. Akár lehetne két-három évente nagyobb esemény, a köztesek pedig kisebb horderejűek.

A COP egyik legfőbb céljának nevezte, hogy ambiciózusabb vállalásokat tegyenek a résztvevők, mert a párizsi megállapodás politikai ambíciója és a tényleges vállalások között hatalmas rés tátong, amelyet csökkenteni kell. A megállapodásban lefektették, hogy ötévente kell erősebb vállalásokat tenni, ennek a határideje tavaly járt le.

Hirdetés

A negatívumok

A COP26 után konkrét számok is előkerültek, hogy bizonyos forgatókönyvek esetén milyen szintű lesz az éghajlatváltozás az ipari forradalom előtti értékhez képest. Ürge-Vorsatz Diána hangsúlyozta, a sok bizonytalan tényező miatt bátor dolog tizedre pontos számokat adni, érdemesebb inkább a tendenciákat figyelni, de így festenek az értékek a Climate Action Tracker alapján:

  • Ha a mai álláshoz képest semmit nem teszünk, az évszázad végéig elérjük a 2,7 Celsius-fokos felmelegedést.
  • Ha betartjuk a 2030-as vállalásokat, akkor 2,4 Celsius-fokig,
  • ha hozzáadjuk ezekhez a hosszú távú, nettó nullás célokat 2,1 Celsius-fokig,
  • ha még azokat is hozzászámoljuk, amelyeket már bejelentettek, de még nincs róluk hivatalos dokumentum, 1,8 Celsius-fokig juthatunk.

A klímakutató úgy fogalmazott, hogy

ez még mindig messze van az 1,5 Celsius-foktól, de ha tartjuk a vállalásokat, jó a tendencia. Fontos, hogy az egész világ ebbe az irányba mozdul, akkor is, ha ezek alapján még nem biztos, hogy sikerül elérni a másfél fokot. A világ összkibocsátásának kilencven százalékára megtörtént az elköteleződés amellett, hogy az évszázad közepére nettó nulla lesz.

Szintén a negatívumok közé sorolható, hogy a szénalapú energiatermelés kivezetéséről szóló szövegrészt (ennek bekerülése egyébként mérföldkő) felpuhították, és a végső verzióban a „kivezetés” szó helyét a „csökkentés” vette át, ráadásul a kőolajról és földgázról szó sincs.

A klímakutató ezzel kapcsolatban arra is kitért, hogy a gazdag államok irányába részrehajló a kőolaj és a földgáz kihagyása, mert elsősorban a fejlődő országoknál okoz nehézséget a szén csökkentése

Egy további kiskapu szerepel a záródokumentumban, amelyben nem rögzítették egyértelműen, hogy beszüntetik a fosszilis energiatermelés támogatását, csak a „nem hatékony” szubvenciót vezetik ki fokozatosan.

Ürge-Vorsatz Diána

Ürge-Vorsatz Diána

Fotó: Soós Lajos / MTI

A pozitívumok

Bár bizonyos pontokon felpuhították a szöveget,

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/11/17/meg-nem-vagyunk-ott-ahol-kellene-de-legalabb-sikerult-megtenni-par-lepest/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Több mint 60 ezer első oltást adtak be egy hét alatt

Az oltási akcióhét első öt napján több mint félmillió oltás történt, és jó hír, hogy …