2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A Jobbik szerint Orbán Viktor „megrészegedett” a hatalomtól

Hirdetés

A Jobbik szerint Orbán Viktor „megrészegedett” a hatalomtól

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában elmondta: elengedhetetlen a veszélyhelyzet meghosszabbítása, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni.

Hangsúlyozta: a kormány arra tesz javaslatot, hogy a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát 2022. január 1-jéig hosszabbítsák meg, de ha a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a napirendi pont előterjesztője felszólal a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 21-én

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a napirendi pont előterjesztője felszólal a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 21-én

Hirdetés

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Fidesz az ellenzéket is a határidő hosszabbítására kérte

Vigh László (Fidesz) az ellenzéket is arra kérte, támogassa a különleges jogrend határidejének meghosszabbítását, „hogy Magyarország legyen az az ország, amely a leghamarabb kerül ki a bajból”. A különleges jogrend ugyanis gyors beavatkozásra ad lehetőséget, szerinte a megelőző három járványhullámban is ez segítette a helyzet kezelését. Mint fogalmazott, a hagyományos döntéshozatali mechanizmus nem elég gyors.

KDNP: a rendkívüli jogrend már bizonyított

Vejkey Imre (KDNP) szerint a rendkívüli jogrend már bizonyított, ezért fenntartására a negyedik járványhullámban is szükség van, hiszen ezzel tartható fenn az ország cselekvőképessége.

„Maszkokkal és korlátozásokkal nem tudjuk legyőzni a vírust, csak oltással, a harmadik hullámot is ezzel győztük le, a negyediket is ezzel tudjuk kordában tartani” – hangoztatta a képviselő, hozzátéve, hogy a javaslat célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat.

MSZP: már ma legyen vége a rendeleti kormányzásnak!

Ezzel szemben Gurmai Zita (MSZP) kijelentette: nemhogy a hosszabbítást nem támogatják, de „legyen végre vége ma a rendeleti kormányzásnak”. Azt szerinte ugyanis „bunkósbotként” használta a kormány.

Kifogásolta, hogy a kormányzat már harmadszorra tolja ki a veszélyhelyzet határidejét, és bírálta, hogy bár folyamatosan rendeleti kormányzás volt az elmúlt három járványhullám alatt, mégis több mint harmincezer ember vesztette életét a koronavírus miatt.

Ez a hatékony rendeleti kormányzás?

– firtatta.

Szerinte a hosszabbításra csupán azért van szükség, mert Orbán Viktor miniszterelnök nem akarja átadni a teljhatalmat. A kabinet arra használta az eddigi felhatalmazást, hogy pénzt adjon olyan célokra, amelyeknek semmi közük nem volt a pandémiához.

LMP: indokolatlan a hosszabbítás

Schmuck Erzsébet (LMP) azon félelmének adott hangot, hogy a kormányoldal a jövő januári végdátum után is hosszabbít majd a különleges jogrend határidején, hogy a választások előtt rendeletekkel nyúlhasson bele a folyamatokba. A kormány szerinte egyedül fogja eldönteni, lehet-e majd választási gyűléseket tartani. Kijelentette azt is, hogy a felhatalmazás többszöri meghosszabbítása megalázó az Országgyűlésre nézve, a parlamentáris demokrácia alapjait kezdi ki. Emlékeztetett: az Országgyűlés az eddigi három hullám alatt is végig ülésezett. A hosszabbítást járványvédelmi szempontból is indokolatlannak ítélte.

Jobbik: Orbán veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot

Lukács László (Jobbik) a javaslatot úgy értékelte: Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot, és „megrészegedett” a hatalomtól, amit a rendeleti kormányzás adott számára. Azt firtatta: ha a kormány szerint az oltás működik és Magyarország is működik, akkor a normális jogrend miért nem működik.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/21/veszelyhelyzet-meghosszabbitas-vita-parlament/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Fake news, nem foglalkozunk vele − reagált az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a felvetésre, miszerint …