2021. március 7., vasárnapMa Tamás napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.03.07. Tamás Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 366,00 Ft | USD: 307,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A járvány odavert neki, de ösztönzőleg is hatott a sörkultúrára

Hirdetés

A járvány odavert neki, de ösztönzőleg is hatott a sörkultúrára

Egyre távolabbi emlék, hogy kedvenc bárunkban, kocsmánkban együtt ücsöröghetünk barátainkkal egy pofa sört kortyolgatva. Abban pedig egyelőre csak reménykedhetünk, hogy talán a tavasz végén vagy a nyáron a napernyő alatt már a pubok teraszain öblíthetjük le hideg sörrel a torkunkat.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások, bezárások megváltoztatták a sörfogyasztási szokásokat, összességében csökkent a forgalom, de továbbra is nagy az igény a jó sörökre, az innováció pedig még fontosabb lett az iparágban.

A sörgyártásnak is odacsapott a koronavírus

A járvány előtti évben, 2019-ben az Európai Unió tagállamai közül Németország volt a legnagyobb sörtermelő, a német sörfogyasztás azonban már 1992 óta csökkenő tendenciát mutat.

A napokban számolt be arról a Deutsche Welle, hogy a németek jóval kevesebb sört vásároltak 2020-ban. A német sörfőzők szövetsége szerint a sörfogyasztás ilyen mértékű csökkenésére a II. világháború óta nem volt példa.

Hirdetés

Bár a német értesülés szerint egészségügyi megfontolások és egyéb okok miatt a söreladás évek óta csökken Németországban, azonban tavaly drámai volt a visszaesés.

Az adatok havi lebontása egyértelműen megmutatta a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatását.

Németországban a bárok és éttermek tavaly márciustól májusig zárva voltak, majd november elején ismét bezártak. A nyári lazítás miatt ismét emelkedni kezdtek az eladások, ám tavaly elmaradtak a nagy fesztiválok és események – mint az Oktoberfest –, ahol nagy mennyiségben fogy a sör.

A magyar viszonyokról a Világgazdaság írta a Magyar Sörgyártók Szövetségére (MSSZ) és a Nielsen adataira hivatkozva, hogy hét és fél százalékkal esett az öt legnagyobb sörgyártó (Borsodi Sörgyár Kft., Carlsberg Hungary Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Zrt., Pécsi Sörfőzde Zrt.) forgalma tavaly, és

csak a szuperprémium, illetve az ízesített alkoholmentes termékek bizonyultak válságállónak.

A Nielsen szerint a 2020. január–decemberi időszakban mért összforgalom 89 százalékát a hagyományos, nem ízesített sörök tették ki.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője, Kántor Sándor az adatokkal kapcsolatban a Világgazdaságnak azt mondta: alátámasztják, hogy

folyamatos innovációra van szükség az iparágban.

Rámutatott, hogy a magas minőségű, fejlett technológiát igénylő termékek nagymértékben hozzájárultak a söripar tavalyi eredményeihez, az üzleti tevékenység fenntarthatóságához.

A túlélő vállalkozások erősebbek lesznek

A koronavírus-járvány előtt virágzott a hazai kézműves sörök készítése, az irántuk való érdeklődés és kereslet. Az Index kisüzemi sörfőzdéket kérdezett meg arról, hogyan hatott rájuk a járványhelyzet, illetve hogyan élhetik túl ezt az időszakot. Lapunk kérdéseire a Mad Scientist és a békésszentandrási Szent András Sörfőzde válaszolt.

Szilágyi Tamás, a Mad Scientist ügyvezető társtulajdonosa az Indexnek kifejtette: minél kisebb egy sörfőzde mennyiségi igénye, annál valószínűbb, hogy direkt kapcsolatot ápol a fogyasztóival. Így kevésbé van kitéve a járványidőszak korlátozásainak, mint a nagyobbak.

A mennyiségi tengelyen egy bizonyos szint felett ugyanis elengedhetetlen szükség van hatalmas helyszínekre és rendezvényekre ahhoz, hogy az ebbe a kategóriába eső cégek fent tudják tartani a számaikat. Ők most a retail, vagyis a kiskereskedelmi kapcsolataikra tudnak csak alapozni.

A koronavírus-járvány sok esetben kikényszeríti az őszinteséget és a valódi értékeket a vállalkozásokból. Nincs manír, és nehezebb kamuzni. Csak a fogyasztó és a termék kapcsolata számít, valamint a lecsupaszított termék értéke, semmi más

– értékelte a hazai viszonyokat Szilágyi Tamás az Indexnek.

A Mad Scientist ügyvezető társtulajdonosa szerint, akik már korábban is erre az útra léptek, azoknak könnyebb, mert nem kell változtatniuk. Akik nem, azoknak pedig azon múlik a helyzete, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/12/a-jarvany-odacsapott-de-osztonzoleg-is-hat-a-sorkulturara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Itt a tavasz, újra zöldülnek a szomszédjogok!

Itt a tavasz, újra zöldülnek a szomszédjogok!

Egy apartmanház vendégei által használt tűzrakóhely füstje miatt birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek a helyi jegyzőnél, aki …