2021. április 18., vasárnapMa Andrea napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
2021.04.18. Andrea Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 327,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A járvány csak nehezített a fogyatékossággal élők helyzetén

Hirdetés

A járvány csak nehezített a fogyatékossággal élők helyzetén

Kevés szó esik arról, hogyan érinti a most már több mint egy éve húzódó járványhelyzet a fogyatékossággal élő embereket, pedig ők nemcsak egészségügyileg, hanem mentálisan is érzékenyebbek a változásokra.

Papp Szabolcs, a fogyatékossággal élő személyek és a szociálisan hátrányos helyzetűek megsegítését célul kitűző Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője az Index érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet, hogy

a sérültséghez legtöbb esetben társul valamilyen más betegség is, amit nagyon sokszor kell felülvizsgálni, kezelni, gyógyszert felírni rá, vagy kitapasztalni, hogy mikor mi a jó gyógymód.

Hirdetés

Az első hullámban a járványügyi statisztikákból többnyire az lett kiemelve, hogy a fertőzötteknek és az elhunytaknak előzőleg milyen egyéb alapbetegségeik voltak, amelyek befolyásolták azt, hogyan reagálnak a koronavírusra. A harmadik hullám ezt mintha feledtette volna már, miután az alapbetegségekkel nem rendelkező, egészséges embereknél is egyre többször alakultak ki súlyos tünetek.

Bár a kormányzat többször is igyekezett leszögezni, hogy továbbra is mindenki megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást, a harmadik hullám erősödésével folyamatosan téma, milyen kapacitásokkal rendelkezik a magyar egészségügy.

A Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője szavai alapján korántsem egyszerű a fogyatékossággal élő személyek helyzete: fizikoterápiás kezelések és gyógytornák maradnak el, amelyek elengedhetetlenül fontosak lennének a sérülteknek.

Az alapítvány tapasztalatai szerint az is komoly probléma, hogy sok, gondoskodásra szoruló személy egyedül lakik, vagy ingerszegény környezetben él valamelyik szociális intézményben, és a testi sérültség mellett mentálisan is megviseli őket a járványhelyzet.

A közösségi kapcsolatok minimálisra korlátozódnak. Sok családtag nem tudja megoldani a felügyeletet vagy a személyi segítséget. Ezáltal nemcsak a fogyatékossággal élők vannak kitéve a kilátástalanságnak, hanem az érintett családtagok is

– fejtette ki Papp Szabolcs az Indexnek.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy más és más nehézséggel kell szembenéznie egy autistának, egy hallássérültnek, egy látássérültnek, illetve egy mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott személynek.

A Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője elmondta: nincs információjuk arról, hogy a fogyatékossággal élő személyek mikor kapnak oltást. Mivel különböző egészségügyi problémákról van szó az egyes sérülteknél, nem is lehet egy kalap alá venni őket.

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Színházban 2014. december 3-án

Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Színházban […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/05/a-jarvany-csak-nehezitett-a-fogyatekossaggal-elok-helyzeten/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Kásler Miklós szerint célszerű lenne kidolgozni egy járványellenes nemzeti programot is

Az öt nemzeti egészségügyi program mellé célszerű egy hatodik, járványellenes programot is kidolgozni – mondta …