2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A hipofízisper: egy tudós meghurcolása

Hirdetés

A hipofízisper: egy tudós meghurcolása

1986. február 6-án a Budapest II. számú Vámhivatal feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál devizagazdálkodást sértő vétség alapos gyanúja miatt. A gyanúsított Vanella Baggioli tizenhét fiolában 8500 forint értékre becsült antiszérumot próbált meg az országból kivinni. Az olasz kereskedő a kihallgatáson elmondta, hogy kereskedelmi tárgyalásra érkezett Magyarországra, és előző este felkereste őt és munkahelyi felettesét, a Serono gyógyszercég kereskedelmi igazgatóját László Ferenc orvosprofesszor. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Endokrinológiai Osztályának vezetőjétől ekkor kapták meg az antiszérumot tartalmazó fiolákat.

Gyógyszerészavatáson dr. László Ferenc mellett dr. Guba Ferenc rektorhelyettes

Gyógyszerészavatáson dr. László Ferenc mellett dr. Guba Ferenc rektorhelyettes

Fotó: Képes 7, 1990. január–április (5. évfolyam, 1–17. szám) 1990-04-28 / 17. szám / Arcanum

Törpékből alacsonyak

Így kezdődött a hatalmas visszhangot kiváltó hipofízisügy. A politika és a sajtó kéz a kézben kreált országos botrányt, amelynek célpontja László Ferenc, a nemzetközi hírű szegedi tudós volt. Az óriási felhajtásban szinte senki sem volt kíváncsi az orvosprofesszor indítékaira. Így azokra a köszönőlevelekre sem, amelyeket hálás páciensei írtak, hogy a hipofízisekért cserébe kapott, növekedést serkentő gyógyszerekkel törpékből normális testmagasságú emberek lettek. 

Hirdetés

Mert az mégsem mindegy, hogy valaki 120 centiméteres törpe vagy 148 centiméteres alacsony ember.

László a kezeléssel számos apró növésű embernek adta vissza a normális élet esélyét.

A nyolcvanas években az MSZMP egyes vezetői úgy gondolták, a külvilág felé bizonyítani kell, hogy a közélet »tiszta«, a párt semmit nem tussol el. […] Váratlanul előkerültek például a labdarúgást érintő bundaügyek, akkortájt robbant ki a felvételi botrány a pesti jogi egyetemen, vagy említhetném a makói fokhagyma- vagy a meggymagügyet. Én is része lettem a »megtisztulásnak«. Kiadták a kilövési engedélyt rám. Hogy csak egyetlen apró részletet emeljek ki: a nyomozás összefoglalójában az szerepelt, hogy nem érte kár a népgazdaságot, sőt! Mégis vádat emeltek ellenem

– nyilatkozta László Ferenc a történtek után két évtizeddel a Délmagyarország című napilapnak.

A hormonrendszer karmestere

A hipofízis nem más, mint az agyalapi mirigy, amely egy bab nagyságú, burokkal borított szerv az emberi koponya középső részén található csontos üregben, valahol a szájpadlás felett. Egy nyél segítségével a központi idegrendszer egyik fontos területéről, a hipotalamuszról nyúlik lefelé. Az agyalapi mirigy hormontermelését a hipotalamusz által termelt hormonok irányítják. A hipofízis választja el a prolaktint (tejtermelésért felelős hormont), a növekedési hormont (GH-t), az ACTH-t (adrenokortikotrop hormont), ami a mellékvesekéreg hormontermelését szabályozza, a TSH-t, ami a pajzsmirigy működését irányítja, valamint az LH és FSH nevű hormonokat, amelyek a nemi mirigyek irányításáért felelősek. Ez a szerv tárolja, és megfelelő inger hatására innen szabadul ki az oxitocin és az ADH (antidiuretikus hormon) is. Mindezen tulajdonságaiért nevezik az agyalapi mirigyet a hormonrendszer karmesterének.

A humán hipofízisek gyűjtését az Egészségügyi Minisztérium 1974-ben rendelte el. A részben mélyhűtött, részben acetones hűtéssel tartósított szerveket a Medimpex Külkereskedelmi Vállalat olasz, majd svéd gyógyszergyáraknak értékesítette. Eleinte gyógyszereket kapott értük a hazai egészségügy, később dollárt. Nagyjából ezzel egy időben László Ferenc megállapodott a Serono gyógyszercéggel, hogy hipofízist juttat Olaszországba. Cserébe az olasz vállalat a szegedi intézetnek gyógyszereket, vegyszereket és különböző technikai felszereléseket küldött vámmentesen, ajándékként feltüntetve.

Egy interjúrészlet Balogh Tamás és Dlusztus Imre szegedi újságírók A hipofízis-ügy című, 1987-ben megjelent könyvéből:

– 1977-ben vittem először személyesen háromszáz hipofízist Olaszországba, amikor Rómában volt egy kongresszus. Kaptunk is cserébe kétszáz növekedésihormon-injekciót.

– Ekkor vált tehát rendszeressé az, hogy a kórbonctani intézetben kivett összes hipofízist az endokrin osztály kapta. Volt ennek írásos nyoma? Volt erről szerződés?

– Nem. S hogy miért nem? Hát, azért ez elég kényes dolog…

– És orvosetikailag is némileg kifogásolható, nem?

– Igen… de ha mindig az orvosetikát nézték volna, az orvostudomány nemigen fejlődött volna.

– Térjünk vissza az olasz kapcsolatra.

– Mivel Romániába már nem vittük a hipofízist, az olaszokkal megbeszéltem, hogy a nálunk kísérletre föl nem használt mennyiséget nekik küldjük, és cserébe különböző gyógyszereket kapunk.

Az emberi szervek államosítása

A László Ferenc ellen benyújtott vádiratot 1986. szeptember 30-án kezdte tárgyalni a Csongrád Megyei Bíróság Exterde Tibor vezette büntetőtanácsa. A tárgyalóterem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A vádirat szerint László Ferenc 1977-től 1986-ig ötezer emberi agyalapi mirigyet mintegy 3,2 millió forint értékben juttatott külföldre az olasz Serono cégen keresztül, amellyel tudományos kapcsolatot létesített. A cégtől pénzt kért, és az összegből a holland ismerőse a Konsumexnél befizetett neki egy Toyotára. A valuta értéke 264 ezer forint volt.

A gépkocsivásárlásról – még a per kezdete előtt – ezt mondta László a 168 Óra riporterének:

A Toyota gépkocsinak a származását én a nyomozó hatóságoknak igazoltam. Ennek egy kisebb részét a külföldi tanulmányutamon kapott előadói díjamból, napidíjakból spóroltam össze. Másik részét egy kéthetes hollandiai tanulmányutam jelentette. A Serono cég finanszírozta, és az így megtakarított összeget, illetve azt, amit ajándékként kaptam egy Hollandiában élő barátomtól, utalták át a Külkereskedelmi Bankba. A Konsumexen keresztül vettem az autót kedvezményes áron, mivel az 1985-ös […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/04/08/a-hipofizisper-egy-tudos-meghurcolasa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Erdő Péter elárulta, mikor nyitnak a templomok

Erdő Péter elárulta, mikor nyitnak a templomok

Április 17-től ismét megnyitják kapuikat az Esztergom-Budapesti főegyházmegye katolikus templomai – adta közre Erdő Péter bíboros, prímás …