2022. november 30., szerdaMa András, Andor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
2022.11.30. András, Andor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 393,00 Ft | CHF: 413,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / A házassági szerződés nem a bizalom hiánya

Hirdetés

A házassági szerződés nem a bizalom hiánya

Idén 30 éve, hogy a magyar közjegyzőség a szocializmus központosítását követően visszanyerte önállóságát, és így ma már polgári közjegyzőségről beszélhetünk. A rendszerváltozást követően megváltozott a közjegyzők szerepe, a korábbi négy helyett ma már huszonkét nemperes eljárás tartozik hatáskörükbe, és fő feladatuk a perek megelőzése lett, amit jelmondatuk is tükröz: 

jog vita nélkül.

Hirdetés

A magyar közjegyzők számos olyan tevékenységet végeznek, ami még Európában is egyedülálló, összesen több mint másfél millió ügyben járnak el évente, és legalább 800 ezer ügyben tehermentesítik a bíróságokat.

Végrendelkezési kultúra

A közjegyzők évente több tízezer lakásbérlettel kapcsolatos közjegyzői okirat és több mint ezer házassági és élettársi vagyonjogi szerződés készítésében, illetve nyilvántartásba vételében működnek közre. Az öröklési ügyek szakértőiként sokezer végrendeletet, tartási, életjáradéki és öröklési szerződést készítenek a hagyatéki eljárások lefolytatása mellett. Érdekesség, hogy míg hazánkban átlagosan évi 120 ezer hagyatéki ügyben járnak el a közjegyzők, tavaly 168 ezer ilyen eljárást folytattak le.

Az elmúlt évtizedben az állampolgárok jogi tudatossága is fejlődött, nőtt a jogászokba vetett bizalom. A közjegyzők által készített okiratok száma számottevően emelkedett, például kétszer annyian fordultak szakemberhez végrendelet készítése miatt tavaly, mint tíz éve.

A végintézkedések számának növekedése immár többéves tendencia, elkezdett kialakulni egy végrendelkezési kultúra Magyarországon

– állítja Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke.

Egy több mint ötezer fős mintán végzett friss felmérés szerint az emberek 12 százalékának van végrendelete, 36 százalék pedig készül ilyet készíteni, és 78 százalék szerint ehhez célszerű ügyvédhez vagy közjegyzőhöz fordulnia. Mindezt a közjegyzők hivatalos nyilvántartása is megerősíti: tavaly látványosan nőtt a végrendeletet készítők száma, majdnem húsz százalékkal többen fordultak közjegyzőhöz emiatt, mint 2020-ban.

Keveseknek van elektronikus aláírásuk

2010-hez képest háromszor annyian kötnek közjegyző előtt bérleti szerződést. Egyre több bérbeadó kér a bérlőtől közjegyző előtt tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérleti díj és a rezsiköltségek fizetésére vagy a bérleti jogviszony megszűnésekor a kiköltözésre.

A közjegyzői okirattal ugyanis közvetlenül végrehajtást lehet indítani a nem fizető vagy kiköltözni nem akaró bérlővel szemben.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/18/vegrendelet-orokseg-elettarsi-kapcsolat-kozjegyzo-toth-adam/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egyre biztosabb, hogy lesz hó karácsonykor

Egyre biztosabb, hogy lesz hó karácsonykor

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem …